BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] m40b18 popychacze
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:20 
Poszukaj zanim zapytasz

witam mam problem z moim bmw e36 1,8i silnik m40 poniewaz stuka mi jeden zawor to znaczy papychacz hydrauliczny moze ktos miał juz cos takiego i moze mi pomoc bo boje sie zeby cos sie nie stało . Zaczeło mi stukac po wymianie oleju a zalałem mobil 15 w40 i po 1000km dodałem niemiecki środek do wyciszenia popychaczy ale nic nie pomogło

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] m40b18 popychacze
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 20:00 
Zacna persona forum

no no :D napewno ten środek ci nie pomógł tylko zaszkodził.po pierwsze zły olej.zalej 10w40 najlepiej valvoline max life jest to olej do silników z przebiegiem powyżej 100 tys km.ładnie wycisza prace silnika.stuka ci bo zalałeś za gęsty olej i dodałeś to swinstwo.olej zrobił sie jeszcze bardziej gęsty.do beemek nie leje sie olejów mineralnych :cisza:
zmien szybko olej.no a jak nie pomoże to czeka cię wymiana popychaczy :(

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 22:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
no to ładna miksturka Ci pływa w misce kolego dolar$ ma racje wszystko zle. zmien olej moze jeszcze nie jest za późno :cwaniak:

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 15:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: 2xM50b25
Witam mam taki sam problem w M50b25 ale tylko na zimnym i tylko rano po nocy tak wali ze to szok po chwili mneij i wali jak by jeden dwa zawory/popychacze. tylko ze kupilem ja i jezdzila na Mobilu 15w40 to zalalem Castrola 15w40 GTX i ten olej to niesamowiete gówno. na tym mobilku nie wymienianym pewnie z 20tys km chodizlo ciszej niz na tym Castrolu , Ale jak jest Cielpy silnik znaczy olej to jest juz cicho więć w czym sprawa wymiana oleju pomoze na polsyntetyk. Myslałem o Lotosie 10W40 lub lotosie 5W40 pelen syn. tym zlotym co wy na to ? moge zlac 5w40 silnik przy srednich katach cięzkiej nodze bierze mi jakieś 2L na 5.5tys km. :)

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 16:37 
Zacna persona forum

lotosa nie lej to jest dopiero scierwo :hyhy: :cwaniak:
dolar$ napisał(a):
zalej 10w40 najlepiej valvoline max life

moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 16:44 
Zacna persona forum

wiesz dlaczego tak jest bo masz zapchana magistrale olejowa.zanim olej pójdzie na osprzet popychacze pracuja na sucho.niepotrzebnie wlałeś mineralny.zdejmij pokrywe zaworów i zobacz,magistrala olejowa jest to taka rurka co idzie wzdłuż wałka,wykrec ja i wymocz w nafcie potem ja przedmuchaj.potem skrec i zalej olej 5w40 jak nie masz wyciekow nigdzie a jak gdziec juz masz jakies zapociny itp to półsyntetyk 10w40 valvoline maxlife,tylko nie lotosa.zalej jakiegos motula, valvoline.do bmw nie mozna lac mineralnego :cisza:
zrób to bo to jest to w 10000%.miałem to samo pare lat temu.tłukło niemiłosiernie na zimnym silniku,potem cichło.jezeli nie umiesz sam tego zrobic jedz do mechanika.koszt takiej naprawy nie bedzie duży.robocizna jakies 50-60 zł no i koszt nowej uszczelki pod pokrywe zaworów.koszt uszczelki w granicach 100 zł.
zrób to jak najszybciej po popychacze pójda no i wałek rozrzadu sie niszczy.

magistrala olejowa sie zapycha jak oleju długo sie nie zmienia tak jak piszesz

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 520i 24v
Kod silnika: m50b20
do mateuszek89
ja bym nie ryzykowal tak gwałtownego przeskoku (tzn z 15w40 na 5w40, bo mineralny mogl zasmiecic silnik a z racji tego ze jest gesty to "paprochy" leza na dnie miski lub poprostu nie kuliduja z ukladem, zalanie pełnego syntetyka moze poskutkowac tym ze smieci dostana sie w nieporzadane miejsca w silniku i narobia duzego balaganu). takie moje zdanie. jesli zmieniac to tylko na 10w40 pod warunkiem ze auto w miare krotko chodzilo na 15w40

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:14 
Zacna persona forum

mozna przeczyscis takze miske olejowa :) ze wszystkich osadów i powinno byc ok.no chyba ze z takim syfem było jezdzone ze 2 l :rotfl: ata. jak długo jezdziłes na mineralu tak jak kolega wyzej dodał to mozesz wlac zamiast 5w40 ,10w40.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:22 
Poszukaj zanim zapytasz

dziekuje ze napisaliscie duzo ciekawych zeczy sprawa ma sie tak ze ja auto kupiłem 1 miesiac temu i niewiedziałem na jakim oleju chodzi a teraz olej po przejwchaniu 1000km jest zasyfiony jak po100000km a popychacz stuka cały czas ale niewiem który , kupiłem 2 nowe ale lepiej wymienie wszystkie popychacze a rurke magistrali tez czysciłem wiecie co wam powiem ze miałem bmw e30 20l i pszejechałem 500000 tys i do silnika sie nie dotkłel tylko paliwo i olej na czas i 205 km/h na gazie szła

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Przy zmianie oleju możesz pomyśleć o jakimś preparacie do usuwania nagaru który wlewa się do silnika i zostawia go na chodzie przez pare minut by przepłukał cały układ, tyle że przy tych starych już motorach istnieje ryzyko że silnik się rozszczelni i będziesz miał dodatkowe koszty. W tej kwestii zdania jak zawsze są podzielone :) Jedni polecają płukanie inni kategorycznie zabraniają... Wybór należy do Ciebie :]

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B18Kat
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego nie można lać do BMW olejów 15W40 ? Czy czasem nie jest tak że ze wzrostem przebiegu i zużycia silnika zmienia się olej na inną klasę lepkości ? Wydaje mi się że jest to trochę bez sensu lać cały czas "rzadki" olej jak się widzi ze bierze olej. Czym jest to podyktowane że nie wolno lać oleju 15W ?

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 19:44 
Zacna persona forum

bo w silniku z hydraulicznymi popychaczami nie wolno lac mineralnego bo ch** strzeli te popychacze i bedzie klepal jak diesel. :rotfl:
a jak olej pobiera to remoncik ;)

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 16:03 
Pierwsze kroki

dolar$ napisał(a):
bo w silniku z hydraulicznymi popychaczami nie wolno lac mineralnego bo ch** strzeli te popychacze i bedzie klepal jak diesel. :rotfl:
a jak olej pobiera to remoncik ;)

Samochód mam od prawie roku Zaraz po kupnie wymieniłem wszystkie płyny plus olej. Ze względu na przebieg 200 tyś i wiek samochodu został zalany 15W40 Jestem po dwóch wymianach oleju i szykuje się trzecia. Ok 12 tyś. km wstecz wymieniałem komplet hydraulików. Standardowo na zimnym silniku odzywają się hydrauliki ale po chwili cichną. I mam teraz rozumieć że w każdej chwili szlak trafi hydrauliki ? Czy na swoją tezą masz jakieś poparcie odpowiednimi argumentami ?

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 16:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ralliart napisał(a):
Ok 12 tyś. km wstecz wymieniałem komplet hydraulików. Standardowo na zimnym silniku odzywają się hydrauliki ale po chwili cichną. I mam teraz rozumieć że w każdej chwili szlak trafi hydrauliki ? Czy na swoją tezą masz jakieś poparcie odpowiednimi argumentami ?

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 16:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 520i 24v
Kod silnika: m50b20
dokladnie j/w :cwaniak:

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 18:06 
Pierwsze kroki

Najwyraźniej źle się wyraziłem :) Jak kupiłem samochód to już był zepsuty jeden albo dwa popychacze hydrauliczne. I dopiero teraz (12 000 km wstecz) je wymieniłem Wracając do kwestii stukania na zimnym silniku. Na każdym oleju tak się dzieje. Jest to normalne bo hydraulik nie utrzyma ciśnienia przez całą noc. Mi najbardziej zależy na konkretnej odpowiedzi a najlepiej popartymi odpowiednimi argumentami dlaczego nie wolno używać 15W40 Jeżeli jest to przyczyną rozpadania się hydrauliki to proszę o konkretne argumenty

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 18:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ralliart napisał(a):
Najwyraźniej źle się wyraziłem :) Jak kupiłem samochód to już był zepsuty jeden albo dwa popychacze hydrauliczne. I dopiero teraz (12 000 km wstecz) je wymieniłem Wracając do kwestii stukania na zimnym silniku. Na każdym oleju tak się dzieje. Jest to normalne bo hydraulik nie utrzyma ciśnienia przez całą noc. Mi najbardziej zależy na konkretnej odpowiedzi a najlepiej popartymi odpowiednimi argumentami dlaczego nie wolno używać 15W40 Jeżeli jest to przyczyną rozpadania się hydrauliki to proszę o konkretne argumenty

Kolego rozumiem że nigdy w życiu nie miałeś nowego samochodu z salonu lub takiego należycie serwisowanego więc nie wypisuj tutaj herezji że klepanie to normalne zjawisko.

Jeżeli chcesz argumentów to sobie poszukaj to nie szkółka niedzielna i nikt cię nie musi przekonywać, temat wałkowany na forum 144234234 razy.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 19:03 
Zacna persona forum

do ralliart

-Bobby_Valentino-dał ci konkretna odpowiedz 144234235 raz ;)

jezeli juz dostałes odpowiedz to po co wałkujesz temat cały czas.tak jest i koniec a jak wiesz lepiej to lej sobie co chcesz :P

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 19:06 
Zacna persona forum

moje "dziewidze" pirwsze bmw e30 na samym poczatku tez smigało na mineralny ale ile 6 miesiecy i "bocian" sie pojawił juz nawet nie remontowałem m40 tylko przeszczepiłem m20 by nie miec problemow z hydraulika :cwaniak:

koledze
ralliart napisał(a):
ralliart
proponuje poczytac temat
viewtopic.php?f=1&t=13506
zauważ ze WIEKSZOSC uzytkownikow z hudraulika ma połsyntetyk i wiekszosc ludzi na Tym forum powie Ci ze nie jezdzi na mineralnym gdy ma hydraulike.... to o czyms swiadczy .

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 19:08 
Zacna persona forum

kaczor dobrze mówisz ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1