BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 12:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 2,5 TDS Pytanie o przyczyny, co mogę zrobić.
PostNapisane: 24 marca 2010, 18:37 
Witam. Wczoraj zakupiłem BMW e34 kombi, właściciel pisał, że wszystko w bdb stanie, z racji że miałem mało czasu na zakup auta, wziąłem je jednak gościu okazał sie mocno nieuczciwy, o ile silnik chodzi nieźle, nie skacze nie szarpie, to inne elementy auta pozostawiają sporo do życzenia(każdy jest kowalem własnego losu, wiem że wina leży również po mojej stronie :) Do rzeczy wieć. Chciałbym przedstawić szereg pytań i obserwacji które, zauważyłem po całym dniu użytkowania....

Jest to BMW 2,5 TDS w kombi, automat ( wiem,że opinie o silniku są różne)

1. Czy ktos potrafi mi scharakteryzować jak to auto przyspiesza tzn u mnie niby nie jest tragicznie, jednak spodziewałem się coś więcej po BMC-e(jeszcze 3 dni temu miałem Mercedesa W124 3.0 td automat, chyba szedł lepiej, koni tyle samo), a więc przyspieszenie jest, średnie, jednak po pewnym, "może nie aż tak długim" czasie można osiagnąć prędkość, jaką?? tego nie wiem bo prędkościomierz nie działa, jednak tego się nie dało zataić także zauważyłem i wiedziałem, gościu mówił, że czujnik:)

2. Sprawa nr.2 słychać lekkie trykotanie, z przodu od silnika, może turbiny, szukałem o tym informacji widziałem, że nie jestem odosobniony w tym temacie, chciałbym jednak dowiedzieć się czegoś więcej, jak to naprawić od czego może zależeć(Turbina niby działa bo jak się wciśnie do końca i potem "guzik" to jest zrywa do przodu, jednak nie taki jak w W124:):)

3. Sprawa nr.3 z tyłu słychać lekki dźwięk takie jakby łuuu ma to miejsce tylko i wyłącznie przy odpuszczonym pedale gazu, gdy się choć trochę dociśnie to dźwięk znika, dobiega z tyłu więc chyba nie jest to hamowanie silnikiem:) kolega mi mowił, że coś z łożyskiem, hmm nie wiem.

4.Odpalanie, niby miało być na dotyk, no nie jest dzisiaj rano nie było aż tak zimno a pojawił się problem lekki z odpaleniem może zbyt krótko grzałem świece, jednak nawet w ciągu dnia jak trochę ostygnie to już to odpalanie nie jest tak dobre jak zaraz po zgaszeniu i ponownym odpaleniu, wtedy jest lux, pomaga dodanie troche gazu w mietku miałem podobny problem, ojciec mówił że to automatyczne ssanie( w mercu) tutaj nie wiem ogólnie BMW jest dla nas nie znaną marką.
(a mechanika dla "mnie" jest narazie tematem do odkrycia, a chcę się czegoś dowiedzieć na własną rękę, co pokaże w kolejnych pytaniach)

5. Centralny zamek hmm... nie sprawdziliśmy tego i okazało się, że kluczyk się nie przekręca w prawo, czyli nie zamyka drzwi, guzikiem się da zamknąć na raz wszystkie drzwi, a co ciekawe otworzyć je można kluczykiem kręcąc w lewo, kolejną ciekawostką jest to, że 2 godziny temu wciskanie guzika nie dawało rezultatów coś jakby się zablokowało, jednak przy włączonym silniku, zamyka się normalnie (gaszę silnik, zamykam otwieram i nie da się zamknąć ponownie, znow stacyjka odpalenie, działa)
6. Klejna sprawa licznik, działa tylko obrotomierz prędkościomierz leży, niby to czujnik nie wiem może, planuje zakup nowego licznika( całość) czy np. od anglika robi jakaś różnice, bo akurat koleszka posiada, mowi że roznica polega tlyko an tym że jest on w milach, a km są w srodku , na mniejszym kole. Niepokojący jest wskaźnik temperatury który pokazuje niska temp, nie wiem może nie działa, chociaż czasem jakby się unosił, ale lekko może to halucynacje,wiem że temp w tej BMC-e to Opti 80 stopni, hmm ogrzewanie nie jest rewelacyjne nawet w trasie gdy wracałem nie było za gorąco w srodku( może jakis problem z nagrzewnicą) Termostat jest wyciągniety, czy sądzicie, że dałem się zrobić a silnik się przegrzewa i to własnie dlatego? Auto kupiłem własnie z powodu dobrze pracującego silnika…

7. Jeszcze sprawa podświetlania i kontrolek, czasem migają czasem się świeca poźniej się nie świecą czy za to może odpowiadac komputer
8.Chciałbym się rownież dowiedzieć co to za elementy:

a)http://yfrog.com/6418528975j
To coś znajduje się koło lampy.

b)http://yfrog.com/1876157624j
Szczególnie nr.1 jest podejrzany, odkryłem to po odkręceniu dziurawego pojemnika od spryskiwaczy...dziura pewnie też dla wyglądu tam nie jest, wiem że bok był uderzony, ale raczej nie jest to auto zrobione ze szczątków, poduchy także nie wyglądaja na wystrzelone, ale to akurat nie trudno zrobić:) jednak wole być optymistą.

c)http://yfrog.com/8386097283j
Na uwagę zasługuje chyba tez wężyk który znajduje się po stroniei pasazera pod wystaje z nadkola.

Ogolnie wiele się nameczyłem piszac tego posta tym bardziej ze piszac „pozdrawiam” czyli totalna koncowka, forum mnie wylogowało, straciłem wszystko co napsiałem,  Ale jakos się pozbierałem i opanowałem gniew:P Bardzo proszę o pomoc bo jestm w kropce, po cichu licze ze większość z tych rzeczy da się łatwo naprawić, jednak jako ja nie potrafie tego stwierdzić, dodatkowo proszę tez o namiary na jakiegos speca od BMW kolo Zielonej Gory na forum troche poszukałem juz mam cos na oku, znalazłem wlasnie na forum.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Tytuł: Re: BMw 2,5 TDS pytanie o przyczyny, co mogę zrobić.
PostNapisane: 24 marca 2010, 18:53 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320iT
Kod silnika: M54B22
ja ci Powiem tak wejdź tu i poczytaj sobie o TDS http://bmw-diesel.pl/index.php

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1