BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 14:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Centralny zamek - pali bezpiecznik i blokuje bagażnik
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 13:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 3 E36
Kod silnika: M43B16
spaliło mi bezpiecznik nr.7 (i pali go nadal) a przy tym zablokowala mi sie tylna klapa i wlew paliwa .
mam pytranie jak to otworzyc recznie bo drzwi sie otwieraja a klapa i wlew nie. a winą tego jest pewnie zwarcie na wiazce przewodów idacych przy zawiasie tylnej klapy . prosze o pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Centralny zamek - pali bezpiecznik i blokuje bagażnik
PostNapisane: 16 października 2010, 18:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318
Kod silnika: M43B18
Witam ponownie trochę z nowelizuję mój problem u mnie stało się jeszcze gorzej po pierwsze mam sedana, jak wcześniej napisałem w klapie bagażnika w wiązce miałem narozrabiane ale to już zrobiłem lecz bezpiecznik nr 7 pali się nadal od razu a przy okazji od czasu do czasu dochodzą 34 i 37. Żeby mnie dobić całkowicie na następny dzień zatrzasnął się bagażnik :zdziwko: :cenzura: :mur: ot tak sam z siebie chociaż w "7" odpowiedzialnej za centralny nie było bezpiecznika a kluczykiem nie da rady ani w jedną ani w drugą(Kątówka w ruch? :cisza: ?). Mało tego potrafi mi się zrobić coś takiego że jak włączę kierunkowskaz to central zamyka wszystkie drzwi :przestraszony: a przy okazji kierunkowskazu w prawo robi mi się choinka w podświetleniu kabiny :/ . Moje przepuszczenia to zwarcie na wiązce lub jakiś moduł ale czy ktoś mnie może naprowadzić gdzie bliżej jeszcze mogę sprawdzić poza bagażnikiem którego i tak teraz nie otworzę.Proszę i błagam :rozpacz: o pomoc. W razie w oto mój mail czarny_psx@wp.pl :padam:

Ostatnio edytowano 18 października 2010, 12:45 przez czarny_psx, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 17 października 2010, 11:53 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
jak masz kombi to nie problem z wlewem paliwa:) wlaz do srodka i zdejmij okladzine i po prostu odsun silownik ale jak sedan to juz problem dostac sie do bagaznika od srodka choc to tez mozliwe:) z kluczyka zamek wogole nie ruszy w klapie? moze wypnij aku i proboj kluczykiem otworzyc bagaznik

PostNapisane: 17 października 2010, 20:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
No przecież bagażnik da się bez problemu kluczykiem otworzyć.A klapkę od wlewu paliwa to masz w wykładzinie po prawej tronie taki "dzyndzel" od awaryjnego otwierania zamka.Mówię tu o sedanie ale pewnie w kombi jest tak samo.

PostNapisane: 19 października 2010, 07:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318
i już!! naniosę nowe newsy!! zrobiłem!! :hurra: z uporem maniaka zasiadłem ze swoją bawarką w garażu i postawiałem sprawę prosto albo ona albo ja. Przechodząc do rzeczy, klapę bagażnika otworzyłem po przez małe kombinacje z bezpiecznikiem nr 7.(nie wiem czy on jest odpowiedzialny za cały centralny czy tylko za zamek w tylnej klapie przypadkiem) zanim co to popsikałem w każdy zamek wd40, no wsadziłem bezpiecznik w swój wtyk(tylko trochę większy niż powinien być by się za szybko nie spalił) oczywiście wszystko było kontrolowane po włożeniu zamki ruszyły same wysunełem go i podszedłem do klapy no i zamek się otworzył. Ale z czystej ciekawości czy po raz kolejny się otworzy zamknąłem klapę ponownie no i d..pa. Zatrzasnął się więc robiłem parę krótkich zwarć na 7-ce ale nic dalej zamknięty więc kluczykiem zamknąłem zamek od kierowcy(czyli tak jakby zmieniłem kierunek otw.-zamk.) zwarcie i zamek się znów otworzył. Zaprzestałem eksperymentów i wziąłem się za wiązkę od klapy bagażnika w kierunku skrzynki z bezpiecznikami no i tam miałem jeszcze jedno zwarcie zaraz za światłami lecz dla pewności posprawdzałem jeszcze w kabinie i po-izolowałem to co wydawało się że ma jakieś ubytki izolacji. Po skręcałem autko i w końcu był czas na :piwo: albo :piwo: :piwo: :D jeżeli coś by było nieczytelne lub nie do zrozumienie a masz podobny problem pisz na mail może coś pomogę

PostNapisane: 25 lipca 2011, 16:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tu, otóż przestał mi działać centralny, okazało sie ze przepalił sie bezpiecznik nr 35, siedział 30A wiec włożyłem taki sam i wszystko działało ale przy następnym zamknięci znowu sie spalił. Ale według wszelkich rozpisek powinien tam siedzieć 25A ale z tym bezpiecznikiem nic nie działa. I teraz nie wiem jak powinno być ponieważ z 30 wszystko działało do momentu pierwszego spalenia a teraz pali cały czas zaś z 25 nic nie działa. Czy ktoś wie o co z tym chodzi? Dzięki za wszelką pomoc ;)

PostNapisane: 25 lipca 2011, 17:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Krótka piłka, z jakiegoś powodu pali ten bezpiecznik.
A skoro nie wspomniałeś o tym, to podejrzewam, że nie sprawdziłeś czy nie ma zwarć.

PostNapisane: 25 lipca 2011, 18:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Nie kabelków jeszcze nie sprawdzałem. Ale nie daje mi też spokoju to że na wszelkich rozpiskach jest że ten bezpiecznik powinien mieć 25A a tam siedział 30A :niepewny:

PostNapisane: 25 lipca 2011, 18:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
Pewnie wcześniej też paliło (poprzedniemu właścicielowi) i albo ktoś (już) nie miał 25 A i dał 30, albo specjalnie, bo większy wytrzymywał.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1