BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] zbieżnosć przednich kół
PostNapisane: 8 września 2010, 18:04 
Pierwsze kroki

Witam, mam mały problem ostatnio byłem na przeglądzie wszystko ok poza końcówka drążka kierowniczego. Gość kazał wymienić bo nie podbije mi przeglądu. Więc wymieniłem tą końcówkę i pojawił się problem z zbieżnością. Gdy trzymam kierownice prosto auto ściąga na lewo, muszę trzymać lekko w prawo by auto jechało prosto. Pojechałem do mechanika żeby ustawił mi tą zbieżność ale wyczaił, że sworznie wahacza są do wymiany. Kupiłem więc sworznie i umówiłem się na ich wymianę i ustawianie zbieżności. Wymiana tych sworzni ponoć zajmuje około 3 - 4 h wiec zostawiłem auto na te 4 godziny u mechanika. Przychodzę po 4 godzinach a on do mnie z tekstem ze nie da się ustawić zbieżności i ustawił "w miarę" gada mi coś o o o minusach i plusach lewego i prawego koła a ja nie mam o tym żadnego pojęcia. Wcześniej wszystko było ok tylko po wymianie tego drążka pojawił się problem z zbieżnością. Nie da się faktycznie ustawić zbieżności czy gość się boi albo nie wie jak to zrobić?

Auto to bmw e36 316i z 1995r.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] zbieżnosć przednich kół
PostNapisane: 8 września 2010, 18:09 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Garaż: Focus '16 1.5 TDCI
Koleś widocznie nie potrafi ogranąć zbieżnosci w E36.
Problem ze ściąganiem na prawo lub lewo jest naturalny po wymianie końcówki drążka kierowniczego, ponieważ zbieżność w E36 ustawia się właśnie na nich.
Nikt "na oko" tego nie ustawi jak należy.

Pozdr!

Tytuł: Re: [e36] zbieżnosć przednich kół
PostNapisane: 8 września 2010, 18:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
zmien mechanika i jedz do innego warsztatu -ja swego czasu tez bylem na ustawieniu zbierznosci kol przednich i po ustawieniu bylo jeszcze gorzej!! pojechalem do renomowanego serwisu i ustawili i bylo genialnie a tamten co mi niby ustawil za pierwszym razem pomylil sie o 4mm (oczywisxcie wywalczylem zwrot kasy na podstawie paragonu z nasteopnej zbierznosci) . aha i kazde auto ma ustalona zbierznosc i rozbierznosc!! i jak ci ustawial TYLKO na podstawie ze kropka lasera ma znalesc sie na srodku- mowie o przyzadzie - to jest w bledzie!! juz nie pamietam ile ale bmw ma swoje parametry zbierznosciowe i to wg nich nalezy ustawiac .

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1