Witam,
chciałbym zadać pytanie bardziej doświadczonym ode mnie posiadaczom aut BMW odnośnie następującego zagadnienia - czy to normalne że E39 520i chodzi ciszej niż E32?
Sprawa wygląda tak - E39 na wolnych obrotach wydaje z siebie dosłownie taki minimalny szumik, przy zamkniętej masce wystarczy że odejdzie się od niego na te 3m i praktycznie nie słychać silnika. E32 natomiast chodzi wyraźnie głośniej, nie chodzi mi tu już o głośniejsze walenie zaworów M30 (mimo regulacji) tylko ogólnie o tai dźwięk silnika. Układ wydechowy jest sprawny w obydwu autach, nie ma żadnych przedmuchów ani pierdzeń

W środku obydwa auta prezentują podobny poziom głośności, może minimalnie głośniej jest w E32 ale to chyba zależy od obrotów silnika które porównamy. Troszkę drażni mnie to głośne chodzenie E32, myślałem że autko tej klasy powinno być jeszcze cichsze niż E39

Jakieś propozycje gdzie szukać przyczyny? Czy może tak ma być i ta generacja, starsza niż E39 - po prost chodzi głośniej (plus większa pojemność silnika) ?