BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 04:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Olej w dolocie - czemu?
PostNapisane: 10 listopada 2010, 23:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Witam

Cały czas szukam przyczyny dużego spalania mojego silnika 1,8 M43 z 1997 roku, dziś rozebrałem cały dolot na części i pozakałdałem nowe uszczelki i ku mojemu zdziwieniu kolektor dolotowy był w oleju od środka, i to nie kropelka czy dwie normalnei ścianki kolektora dolotowego były całe mokre w oleju aha noi nie wiem czy nie wyczówałem tam benzyny też, ale napewno był tez olej, z tego co sie dowiedziąłem to ten olej wzią sie z odmy tlyko czy to normalne jest? Pół roku temu tez rozbierałem dolot na pierwsze czesci i było suchutko? jaka moze być tego pryczyna co wymienić? co sprawdzić i jak to sprawdzić? i czy to ma wpływ na spalanie auta? 15 litrów w cyklu mieszanym to duzo przy spokojnej jeździe naprawde spokojnej :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Olej w dolocie - czemu?
PostNapisane: 11 listopada 2010, 21:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40
może pierścionki olejowe już mają dość, sprawdź szczelność, sprawdź też odmę

PostNapisane: 12 listopada 2010, 09:55 
Forumowicz

odma sprawdzona, dziła silnik po odkreceniu korka oleju albo wyjaciu bagnetu zmienia harakterysytke pracy, a co dopierścienie to nie wiem :P Ale silnik nie kopci i nie bierze oleju

PostNapisane: 12 listopada 2010, 10:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Wiecko napisał(a):
wzią

Zią tak się nie mówi.

Do sprawdzenia czujnik temperatury podający sygnał do kompa a który to już ci mówię użyje opcji szukaj było 345345 razy.

Po drugie do sprawdzenia sonda lambda.

Po trzecie przepływka.

Po czwarte wtryski.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 13:32 
Forumowicz

Wszystko sprawdzane inpą, disem, i wszystko z tego co wymieniłeś sprawne jest wg tych programów, nie ma żadnego błędu, sonda pracuje w swoimprzedziale, przepływka też, czujnik pokazuje temperature 80stopni, wtryki były odłaczen zapomoća grogramu dis albo inpy nie pamiętam i z tego co wiem to wszystko było z nimi dobrze.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:04 

Wiecko napisał(a):
Wszystko sprawdzane inpą, disem, i wszystko z tego co wymieniłeś sprawne jest wg tych programów, nie ma żadnego błędu, sonda pracuje w swoimprzedziale, przepływka też, czujnik pokazuje temperature 80stopni, wtryki były odłaczen zapomoća grogramu dis albo inpy nie pamiętam i z tego co wiem to wszystko było z nimi dobrze.

Komp nie zawsze ci wykryje zepsutą przepływkę albo lambdę.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:19 
Forumowicz

HHM jak odłącze przepływkę to silnik chodzi kulawo, jak ją znów podłacze to chodzi ok, sonde wymieniałem 2 miechy temu bo byłą walnięta na nową boscha ale spalanie nie zmalało ;( DIS czy tam inpa normalnie pokazuje zakres pracy sondy czy przepływki przy doodawaniu gazu wszystkie parametry są w zakresie zmieniaja sie nie sa mocno odchylone, myślisz że to nie pewne wskazania? Jak je sprawdzić inaczej?

a co do tego oleju w dolocie to nomralne zjawisko?, oleju silnik nie bierze i to naprawde od wymiany do wymiany nic, raz przejechałem niestety 17tys na oleju i nic nie dolewałem poziom był idealny, odma na 99% sprawna

Aha noi jeszcze tako spostrzezenie po wymiany sondy bo mi tak pokazał dis że walnięta i po wykasowaniu błędu, bład powracał wiec ja wymieniłem skasowałem błąd i nie powrócił, ale po wymianie sondy nie odczułem żadnych różnic w pracy auta było tak jak zawsze czyli wszystko idelanie oborty osiagi tylko spalanie duże ;/

Ostatnio edytowano 12 listopada 2010, 16:28 przez Wiecko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:26 

Wiecko napisał(a):
HHM jak odłącze przepływkę to silnik chodzi kulawo, jak ją znów podłacze to chodzi ok, sonde wymieniałem 2 miechy temu bo byłą walnięta na nowyą boscha ale spalanie nie zmalało ;( DIS czy tam inpa normalnei pokazuje zakres pracy sondy czy przepływki przy doodawaniu gazu wszystkie parametry są w zakresie zmieniaja sie nie sa mocno odchylone, myślisz że to nie pewne wskazania? Jak je sprawdzić inaczej?

a co do tego oleju w dolocie to nomralne zjawisko?, oleju silnik nie bierze i to naprawde od wymiany do wymiany nic, raz przejechałem niestety 17 na oleju i nic nie dolewałem poziom był idealny, odma na 99% sprawna

Skoro sonda nowa i dobrze dobrana to musi działać. Olej w dolocie normalna sprawa bo przecież M43 niema separatora tylko opary lecą prosto do przepustnicy więc nie da się powiedzieć że odma jest zepsuta.

Jak mierzyłeś to spalanie ? Paliwa pod korek i po 100km wizyta na stacji ? Bardzo spokojnie tzn jaka jazda w jakim zakresie obrotów ? Filtr powietrza kiedy zmieniany ?

Przy przegazówkach jakiego koloru są spaliny ? Nie kopci na czarno ?

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:33 
Forumowicz

Świece były idealnelekko biły nalot filtr paliwa,oleju (BOSCH) powietrza wymieniony niedawno wkładka bawełnaina firmy Pipercross, ale nic nie dało, w tygodniu świece jeszcze wymienie bo kupiłem nowe 4 elektrodowe firmy BOSCH ale nakluczc 21 i nie da sie ich wkręcić bo oryginalnie są na klucz 16, tak tankowanie pod korek przejechanie około 250km i znowu pod korek, aha noi mam LPG sekwencje i tam też spalanie wzrosło nieraz i 19 spali przy dynamicnzej jeździe, a spalanie na BP przy zmianei biegów około 1800,2500 obrotów spala 13,5 litr bp i to przy tzw emeryckiej jeździe lekko dodawanie gazu

A co do spalin tą zawsze na biało i też meni dziwi nawet po przejechaniu 100k jak silnik rozgrzany to i tak lekko na biało czyli niby tak powinno być, ale po takim dystansie chya wogóle nie powinien kopcić? w lato nic nie kopci,a tera zjak zimniej na biało

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:38 

Wiecko napisał(a):
Świece były idealnelekko biły nalot filtr paliwa,oleju (BOSCH) powietrza wymieniony niedawno wkładka bawełnaina firmy Pipercross, ale nic nie dało, w tygodniu świece jeszcze wymienie bo kupiłem nowe 4 elektrodowe firmy BOSCH ale nakluczc 21 i nie da sie ich wkręcić bo oryginalnie są na klucz 16, tak tankowanie pod korek przejechanie około 250km i znowu pod korek, aha noi mam LPG sekwencje i tam też spalanie wzrosło nieraz i 19 spali przy dynamicnzej jeździe, a spalanie na BP przy zmianei biegów około 1800,2500 obrotów spala 13,5 litr bp i to przy tzw emeryckiej jeździe lekko dodawanie gazu

A co do spalin tą zawsze na biało i też meni dziwi nawet po przejechaniu 100k jak silnik rozgrzany to i tak lekko na biało czyli niby tak powinno być, ale po takim dystansie chya wogóle nie powinien kopcić? w lato nic nie kopci,a tera zjak zimniej na biało

19L gazu ? :przestraszony: Tyle to mi przy spokojnej jeździe paliło 4.2 V8.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:43 
Forumowicz

Hehe no właśnie o to chodzi zę bardzo mi sie to nie podoba :P A silnik chodzi idealnie ;/ na 400m z innymi 1,8 idzie równo jak nie lepiej ale to też zależy od kierwocy ;P, muła nie ma chyba ;) obroty nie falują, nie szarpie nic wszystko ok oprócz spalania, i komputer nic nie pokazuje a już powymieniałem tyle rzeczy że swapa bym zrobił ;D Ale chodzi o to że rok temu ja w mieście przy emeryckeij jeździe zeszłem do 10,2 lpg czyli naprawde przyzwoity wynik, a teraz do 10 litrów na trasie nie zejde, juz jakoś od 6 miesięcy z tym walcze i nadal nie doszedłem ;/

PostNapisane: 12 listopada 2010, 16:57 

Odnośnie spalania gazu zadaj pytanie w dziale Paliwa/spalanie bo jeżeli kopci dużo gazu i PB to musi być jakaś część wspólna dla obydwu paliw i nie wiem czy to właśnie sonda albo przepływka nie jest.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 17:08 
Forumowicz

Wymienie świece i dam znać chociaż te mają przejechane około 25tys dopiero NGK

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1