BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] awaryjne same się włączają przy zgaszonym silniku
PostNapisane: 3 stycznia 2011, 01:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
Witam,

Może ktoś będzie umiał mi pomóc. Otwieram z pilota swoją e36, wsiadam, nie wkładam jeszcze kluczyka do stacyjki a tu zaczynają migać światła awaryjne ( około 4-5 razy) po czym gasną. Nie jest to nagminne ale raz na kilka dni się zdarzy. Dodam, że nie mam alarmu. W czym może tkwić problem ?? :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] awaryjne same się włączają przy zgaszonym silniku
PostNapisane: 3 stycznia 2011, 12:39 
Forumowicz

escobar napisał(a):
Otwieram z pilota swoją e36
Może to być sygnalizacja rozładowanej baterii w pilocie o ile ten jest fabryczny. Może to być też jakaś awaria... Napisz coś więcej o samochodzie, pilocie itp...

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 23:53 
Pierwsze kroki

Pilot mam exus e20 http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-5 ... -TA17.html ale bez alarmu. Beemka e36 rocznik 1995, 316i. Wydaje mi się że bateria jest dobra bo z dużej odległości otwiera na jedno kliknięcie. Jakieś sugestie ?

PostNapisane: 3 stycznia 2011, 23:56 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Masz potwierdzenie błyskiem zamknięcia/otwarcia c.z.? Coś mi się zdaje, że miedyś miałeś alarm (no chyba, że masz auto od nowości).

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 00:25 
Pierwsze kroki

Tak, jest potwierdzenie gdy otwieram i zamykam. Bumy nie mam od nowości. Być może był alarm sądząc po pilocie, ale nic mi o tym nie wiadomo. Dzięki za każdą podpowiedź ale tak czy tak chyba wybiorę się do fachury :)

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 09:34 
Forumowicz

Proponuję zacząć od odłączenia alarmu. Piszesz Exus E20... co to jest? Nie znalazłem w necie żadnych sterowników zamka centralnego Exus, więc wnioskuję, że jest to autoalarm podłączony jako sterownik. Tymi błyskami może sygnalizować zmianę w stanie czuwania. Dowiedz się dokładnie co tam masz zamontowane, bo wszystko wskazuje na autoalarm, a nie sterownik centralnego.

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 17:51 
Pierwsze kroki

Chwilowo nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem. Exus E20 - taki napis widnieje na odwrocie pilota. Dziś ten problem który opisałem się nie powtórzył więc wykluczam słabe baterie w pilocie, tym bardziej że na zapasowym było to samo. Dzięki za info, będę kombinował ;)

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 17:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Bardzo możliwe, że zepsuł się włącznik świateł awaryjnych. Miałem identycznie w e30. Awaryjne zapalały się podczas jazdy na kilka sekund.
Sprawdź w pierwszej kolejności ten centralny zamek...

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 19:09 
Forumowicz

E20 to może być homologacja :P
Włącznik raczej wykluczam, bo problem pojawia się jedynie po otwarciu auta.
Możesz sprawdzić częstotliwość tego mrugania. Przerywacz ma możliwość mrugać zawsze w tym samym tempie, czy to jako kierunkowskaz czy to awaryjne, a inna wskazuje na inne urządzenie. W roczniku '95 może to być jedynie alarm/sterownik centralnego zamka.

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 21:58 
Pierwsze kroki

Być może. Jak już drążymy ten temat to dodam coś jeszcze bo możliwe ma to ze sobą jakiś związek i łatwiej będzie można zlokalizowac problem. Od jakiegos czasu mam kłopot z zamkiem. Na poczatku nie mogłem otoworzyć z kluczyka ale zamknąc mogłem, teraz nie mogę nawet zamknąć. Póki co posługuje sie pilotem ale w najbliżsyzm czasie chcę oddac centralny w dobre ręce żeby wszystko smigało jak trzeba. Apropo tego migania to migają oba kierunki, w sumie pierwszy raz sie to zdarzyło przy okazji tych srogich mrozów. Od tego momentu w sumie może 4-5 razy zauwazylem jak wlączają się awaryjne samoistnie. Dodam iż podczas tej zimy miała miejsce taka sytuacja, że na lekkim podjeździe ze świateł ruszam i gasną mi zegary i radio na ułamek sekundy :szok:. To było w czasie bardzo niskich temperatur. Na chwile obecną nic takiego sie nie powtarza na szczęście ale to jest zastanawiające. Sprawdziłem napięcie w akumulatorze i jest na poziomie 12,4 czyli w normie. Być moze to sprawka alternatora? Hmm nie mam pojęcia. Do bumy wrzucilem LPG/sekwencje i po przejechaniu 8000 km nie ma żadnych problemów prócz tych wyżej wymienionych. Myślę, że nie jest to wina instalacji gazowej choć głowy nie dam. Generalnie jestem zadowolony z Betki. Pozdrawiam :cool:

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 08:45 
Forumowicz

Zaczyna to wyglądać poważnie... Skąd jesteś? Centralny może działać w ten sposób z bardzo wielu powodów. Jeśli wpięty jest alarm lub sterownik to tych powodów jest jeszcze więcej, ale nie twierdzę, że wszystko jest ze sobą połączone. Mogą być to trzy różne usterki. Spadki napięcia mogą być przyczyną słabego styku z masą lub plusem, ale tych miejsc jest sporo. Zacznij od zdjęcia osłony nad nogami kierowcy lub demontażu schowka, zobacz jak zamontowany jest alarm i czy nie ma w nim wody. Sprawdź połączenia z masą.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 10:26 
Pierwsze kroki

Jestem z Zabrza i przyznam, że troszkę mnie zaniepokoiłeś. Zrobię tak jak piszesz ale nie wiem czy sam sobie z tym poradze gdyż moja wiedza w tym temacie jest słaba. Ile za naprawę takiej usterki plus minus mogą krzyknąć w warsztacie ?

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 10:29 
Forumowicz

W zależności gdzie jest przyczyna od 50 do 200, ale to są moje ceny. Każdy region ma inne. U mnie jest podobno tanio...

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 10:35 
Pierwsze kroki

Myslelm ze z pare stów. Podjade dziś do mechanika, już mam namiar na dobrego. Ciekawe co mi powie i czy zrobi to na miejscu czy bede musial zostawić fure. Dzieki serdeczne :ok:

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 12:11 
Forumowicz

Sugeruję korzystać z pomocy elektryka w tym wypadku. Nie każdy mechanik ogarnia elektrykę w wystarczającym stopniu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1