...niestety nie wszyscy mają kaskę na 4 sztuki nowych opon - i tym osobą właśnie radzę by nowe opony założyć na tył, ze względu na to iż tak jest bezpieczniej, chodzi tu o to by zapewnić największą przyczepność kół tylnej osi (trudniej jest wyprowadzić pojazd z poślizgu tylnej osi w warunkach o ograniczonym miejscu), np.: jeśli przednia oś straci przyczepność, możemy się "ratować" przez hamowanie czyli dociśnięcie przedniej osi pojazdu lub zmianę kąta skrętu kierownicą - niestety z tyłem jest gorzej.
...nie ma co słuchać wulkanizatora który twierdzi inaczej - często się zdarza że taki "spec" zna się tylko na łataniu dziur w oponach, z resztą myślę że im ktoś pokazał jak to się robi
Ja bym jednak zainwestował w komplet nowych opon (z resztą sam tak zrobiłem w zeszłym roku), możecie mi wierzyć że opona z wysokim bierznikiem lecz o wieku ok 4-5 lat do niczego się nie nadaje, miałem 225/45 R 17 Michelin Pilot Sport z datą 1201 - dużo dymu pisku i bardzo długa droga hamowania, podczas ruszania furka potrafiła drzeć gumę jeszcze na III biegu, po wymianie na nowe jest OK