BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 10:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] 1.8is/ti czy 2.8
PostNapisane: 3 grudnia 2009, 11:45 
Częsty bywalec

COUPE napisał(a):
(Gdyby nie przerażające ubezpieczenie OC to prawdopodobnie 2 lata temu nie było by mojego IS tylko 2.5 lub 2.8)

ziomek :)
moja 325 w papierach to B25 :hyhy: :hyhy:
a opłaty mam około 600 zł rocznei
2 raty po 300
ponieważ mam na współwłaściciela
który ma 52 lata bezszkodowej jazdy
tak samo jak miałem vectrę 2,0 c20ne
oplaty nic się nie zmieniły
a jesli będziesz zmieniał silnik nie wybieraj byle jakiego swapera
hahha do dziś nikt nie może dojść skąd mam wiązkę hahah

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 15:38 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e91
Garaż: Bylo:
e30 coupe 1.8
e34 2.0 m20
e36 coupe 1.8 is limited motorsport
e34 2.0 m50
e36 sedan 1.6 m43
e39 touring 2.0 m52
e46 1.8 n42
e91 2.0 d m47
Tylko 2.8 jesli masz gaz zakladac.mialem is i palila w miescie 12 a wtrasie 9,tak wiec 2.8 w 15 gazu sie zmiesci a jazda nie maporownania i komfort w is przy 170 to juz glosno jest i mocy brakuje

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323iA
Zużycie paliwa wg ECE 90/120/miasto

1,8 318 is
1992-96
6,4/7,7/10,9

1,9 318 is
1996-98
6,8/7,2/10,5

2,8 328 i
1995-1998
6,2/7,8/11,6

zawsze to jakis punkt oparcia...

viewtopic.php?f=60&t=62064
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=Vu9pkeMCpQg

''Czasami spotykam na drodze szaleńców, którzy pędzą na złamanie karku... naprawdę... Aż ciężko ich wyprzedzić''

PostNapisane: 3 grudnia 2009, 19:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
Kolego jako uzytkownik 328emki moge Ci z czystym sumieniem polecic ten silnik. Spalaniem sie nie przejmuj nie jest wysokie ja po 2000 km mam srednie 13.4 i to przy automatycznej skrzyni a zapewniam Cie ze nie zaluje jej gazu ;) i mam najciezsza bude bo cabrio. Tak ze przy lpg roznica w kosztach paliwa bedzie prawie zadna. Ale koszty utrzymania samochodu to nie tylko paliwo. Ubezpieczenie OC wyjdzie Cie sporo wiecej czesci nie powinny sie tak drastyczne szybciej zuzywac. Sam samochod napewno bedzie drozszy i 328 napewno bedzie bardzo dobrze wyposarzone. A silnik daje sporo wzamian. Auto jest bardzo dymaniczne napewno nie bedziesz sie wystdzil. Dotego kultura pracy R6 to juz legenda cisza brak drgan i ta moc ktora pozwala Ci jechac naprawde komfortowo. ISa bedziesz krecil wysoko a szybko nie pojedziesz a 2.8 delikatnie krecac autko juz jedzie dobrze. A powyzej 4 tys to juz bardzo szybko asfalt zaczyna uciekac. Takze jezeli stac Cie na to zeby wydac pare zlotych wiecej miesiecznie na samochod a lubisz fajne szybkie auta to jak najbardziej warto. I na koniec najwazniejsze ROZWAGA to auto tak prowokuje ze jezeli nie masz dobrze poukladane w glowie to mozesz sie szybko zabic... wiec lepiej odpusc.

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 14:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
w sumie sam biorę się za wymianę silnika z m52b20 na m52b28 i co za tym idzie mam kilka pytan odnośnie:
• ile średnio bierze mechanik za taką przekładkę?
• ile średnio zapłaciliście za silnik? za most, dyfer, wał?
• czy istnieje możliwość, że jakaś część z w/w nie będzie pasować i będzie trzeba coś przerabiać?
• ktoś wyżej napisał, że trzeba zmieniać imo? To prawda? Czy stacyjka zostaje ta sama?
• silnik z 7er pasował by do e36 bez najmniejszych problemów? Czy raczej jest więcej roboty z taką przekładką?

Jakieś porady żeby nie powtórzyć/zrobić jakiegoś błędu czy to przy zakupie czy montażu?
Chcę żeby było jak najlepiej żebym nie musiał się później czymś martwić ;] i żeby wszystko działało jak by było ori :hyhy:

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 15:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318is
moim zdanie gaz w silnku 2.8 to troche szkoda jak masz albo bedziesz mial takie auto to paliwo sie juz niebedzie liczylo ja mam 1.8is i nienazekam w 7litrach sie miesci nawet niemysle o gazie pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1