dzidzia24 napisał(a):
Kurcze dałeś mi trochę do myślenia z tą uszczelką pod pokrywą zaworów bo fakt że jest zajechana i cieknie oliwa ale niewiedziałem że to może mieć jakiś wpływ

Odmę mam puszczoną na zewnątrz a spływ do miski zaślepiony-może to mieć jakieś nagatywne skutki.?
Dodam że uszczelka pod pokrywą puściła w ten sam dzień w którym odłączyłem odmę od układu-zbieg okoliczności?
z mojej wiedzy wynika: to nie zbieg okolicznosci!
odma i splyw do miski sluzy do odpowietrzenia skrzyni korbowej i wyrownania cisnienia oleju.
Wywalilo Ci uszczelke pod deklem bo cisnienie byloza duze, a teraz jest za male i slychach szklanki. Wroc z ta odma i splywem do miski do serii!!!
Odme masz puszczona na zewnatrz, ale tez zaslepiona jak splyw do miski czy nie?
Sa takie tuningowe zabawki ktore sie zaklada na odme, zeby olej sie gromadzil "na zewnatrz" silnika a nie w dolocie.
Nie jestem do konca w tym obeznany, ale jakos tak to wyglada.
A jesli chodzi o wplyw uszczelki dekla na szklanki to- raz ktos to napisal, uznalem to za madre i tak powtarzam innym
Olej w takim razie moze jest oryginal i wypas!!!!!!!
dzidzia24 napisał(a):
uszczelka pod pokrywą puściła w ten sam dzień w którym odłączyłem odmę od układu
wiec cisnienie rozwalilo uszczelke.
teraz: zanim gdziekolwiek pojedziesz zmien uszczelke, podlacz odme (zanim nowa uszczelke znowu ch strzeli)
dzidzia24 napisał(a):
niewiedziałem że to może mieć jakiś wpływ

ja tez jeszcz z miesiac temu o tym nie wiedzialem, ale przyczytalem chyba na ktorejs stronie tego madrego tematu

ps. moze niech ktos bardziej ogarniety ode mnie sie wypowie (bo nie wiem dokladnie) za co jest odpowiedzialny splyw do miski a za co odma.
Bo splyw to chyba tzw odpowietrzenie skrzyni korbowej, a odma glowicy? Wszystko to sluzy wyrownaniu cisnienia i tyle? Zaraz jeszcze poszukam w necie, choc wolalbym ksiazke drukowaną

Tu cos jest
http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html"Odpowietrzenie skrzyni korbowej popularnie nazywane odmą pełni bardzo ważną rolę w silniku. Uszkodzenie tego elementu może spowodować awarię jednostki napędowej." itd
O, tu cytat:
"W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia. "Wiec ogarnij temat zanim simmeringi wyleca z kosmos w wyscigu ze szklankami