BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 05:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] PROBLEM z wymiana nagrzewnicy i sterowania
PostNapisane: 2 października 2011, 13:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50b25
Witam
szukałem na forum ale niemoge znalesc nigdzie jak sie zabrac do wymiany nagrzewnicy tzn czy wogole sie zabrac czy oddac to komus jesli to trudne gdyz jestem powiedzmy amatorem w mechnice, poprzedni wlasciciel w podszybiu wywiercil dziure niemam pojecia poco ale lała sie do srodka woda i zamoczylo nagrzewnice i jej elektryczne sterowanie i wszystko sie spalilo wszystkie "silniczki powiedzmy" otwierajace klapy zeby leciało na nogi , glowe (dodam tylko ze tak sie zapieklo wszystko ze nawet reka nieda sie tego otworzyc i od paru lat jezdze z nawiewem tylko nad konsola po srodku i na nogi pasazera i szybe tzn lewa czesci przedniej szyby i jednak nie jest to za komfortowe w trasie w zime) itd i niemam wogole sterowania i chcialem to zmienic na MANUALNE, co bedziem i potrzebne czy da sie wogole tak przerobic i najwazniejsze czy mozna to jakos zrobic samemu czy jednak jest to dosc trudne..

POZDRAWIAM

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] PROBLEM z wymiana nagrzewnicy i sterowania
PostNapisane: 2 października 2011, 14:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
a u Ciebie jest klimatronic? czy zwykłą klime?

Nie wiem jak z elektryką ale jeśli chodzi o samo wydobycie nagrzewnicy to jest tak: demontujesz tunel środkowy zaczynając od tyłu potem przednia część, całe to "rusztowanie" w którym siedzi radio itd. Odpinasz oczywiście panel nawiewu wcześniej ogolnie demontujesz. wtedy masz nagrzewnice jak na dłoni, jak się ją wymontowuje juz nie pamiętam ale na pewno od tego musisz zacząć.

i upewnij się że to nagrzewnica jest zwalona a nie jej sterowanie?

PostNapisane: 2 października 2011, 15:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50b25
mam Climatronic ale nie dziala od dwoch lat cos kolo tego ale nie przepadam za klima ogolnie wiec nie jest mi to potrzebne , tylko w nagrzewnicy manulanej bez klimy chyba bedzie inne podlaczenie wszystkich wężyków itd , powiem moze tak interesuje mnie przerobionie tego w najprostszy sposb zeby poprostu bylo sterowanie cieplo zimno , nogi glowa itd , klima mnie nie interesuje . a jelsi chodzi o moja nagrzewnice to raczje naopewno z niej nic nie bedzie bo wszystkie kosci popalone klapy reka ledwo sie uchylaja itd wiec totalny zlom chyba

PostNapisane: 2 października 2011, 21:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jak coś to nie mam panela (a może panelu? sam nie wiem :P) ale mam sterownik który był uzywany w aucie ze zwykłą klimą. oddam za jakieś grosze. pytanie jak sama instalacja elektryczna bo jeśli są inne kości to może być problem. wymontowanie nagrzewnicy jest pracochłonne ale w sumie nietrudne.

jeśli byś chciał to w razie co mam gdzie i robiłem to kiedyś więc możeszsię jakoś ze mną ustawić i wpaść (wiem że 100km to niemało ale cośtam można pokombinować :) )

PostNapisane: 3 października 2011, 16:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
witam,kolego generalnie po takich przygodach to moze byc wszystko....skoro lała sie woda i sa problemy z recznym przemieszczeniem klap to podejrzewam ze cały zespól nagrzewnicy wraz z osprzetem kwalifikuje sie do wymiany,bo leczenie tego zajmie sporo czasu i zdrowia......pozostaja kwestie elektryczne.....tutaj tez moze Cie zastac sporo niespodzianek.......sam demontaz nagrzewnicy nie jest zbyt pracochłonny do ogarniecia w 2,5 godzinki dla 2 osob....szkoda kolego ze mieszkasz tak daleko bo chetnie bym Ci pomogł ....mam wszystkie klamoty tzn cały zespoł grzewczy z motoreduktorami,klapami,panel,wiazki i moduł.....tak wiec musiało by zadziałac bo sam osobiscie demontowałem to z auta z niemiec ktore było w 100% sprawne -nawet klima działała.....ale z Radomia do P-ń masz spory kawałek ......no chyba ze zdecydujesz sie na wycieczke to mozemy dogadac szczegóły.....pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1