BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 05:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] problem z podswietleniem całej deski
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:04 
witam was
mam pewien problem bo niedziała mi wogole podswietlanie deski dziw wszystko rozebrałem i chciał bym to naprawic tylko niewiem jak to posprawdzac w przełaczniku swiateł przy zapłonie swieci sie zegarek ale jak włacze swiatłą to przygasa :/ szukałem na forum ale nie było takiego problemu radio mam dobrze podłączone tam niema zwarcia

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:18 
Przyjaciel forum

a moze bezpiecznik??? sprawdziłeś ? zegary mają podswietlenie>?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:20 
wszystkie bezpieczniki są ok zegary nie świeca , żarówki już sprawdziłem i sa ok

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:22 
Przyjaciel forum

a sprawdziłóes czy jest zasilanie na jakiejkolwiek zarówce podswietlenia +12V?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:37 
na podswietlaniu regulacji połozenia swiateł jest napiecie i zarówka sie swieci

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 13:09 
Specjalista

Jeżeli wszystkie światła drogowe w samochodzie są, łącznie z tablicą rejestracyjną, a podświetlenia całej deski brak, łącznie z oświetleniem w popielniczce i panelu od nawiewów, to za winnego tego stanu rzeczy obciążyłbym regulatora intensywności podświetlenia, czyli regulacja oświetlenia :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 13:12 
hmm a jak go sprawdzic miernikiem :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 13:29 
Specjalista

Na wpiętej wtyczce do regulatora i przy załączonych światłach postojowych zmierz, czy jest napięcie na przewodzie szaro-czerwonym.....jeżeli nie ma, to sprawdź czy dochodzi napięcie na przewodzie szaro-czarnym......jeżeli dochodzi to regulator jest padnięty.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 14:17 
Pierwsze kroki

W starych beemkach jest jeden powtarzajacy sie problem, ktory mialem i ja i nawet moj elektryk. Wiazka przewodow ktora idzie pod podloga od strony kierowcy potrafi dostac wilgoci i zwyczajnie przegnic. Sam probowalem wlasnymi silami na poczatku odszukac problem i bez skutku, a elektryk ktory na szczescie sam ma beemke wpadl na to w przeciagu kilku sekund. Niestety nie podpowiem Ci jak sie tam dostac, bo to spec mi wszystko zrobil i Tobie tez bym polecal wizyte.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 16:44 
Specjalista

Z tym się zgodzę roughrider,

Pod dywanikiem na podłodze pod głośnikiem jest wiązka instalacji w której znajdują się złączki (rozdzielki) przewodów. Są to tzw. supły z których jeden przewód zasilający rozdziela to napięcie na kilka przewodów zasilających różne odbiorniki w różnych lokalizacjach. Całkiem też możliwe, że jest tam supeł od podświetleń na desce.

Wczoraj zerknąłem w schemat i zbytnio nie potrafiłem określić, jaka przyczyna może być u zineq,
....zasilanie na podświetlenia na wyjściu z włącznika/regulatora jest, część podświetleń się świeci część nie, co wskazywałoby po prostu na uszkodzone, żarówki, ale żarówki są sprawne, więc pozostaje tylko ta ewentualność, że jest spadek prądu na wpiętej żarówce przy istnieniu zasilania na tę żarówkę podczas jej odłączenia i to może być właśnie przegnicie supła w wiązce, o której raczyłeś wspomnieć.
Myslę także, że to może być własnie przyczyną i teoretycznie wyjaśniałoby opisane objawy. :ok:

Tytuł: Re: [E30] problem z podswietleniem całej deski
PostNapisane: 23 października 2010, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: M52
Garaż: E39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136654

moje byłe E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102975
witam
mam problem z moją e36 mianowicie najzwyczajniej w świecie zgasło podświetlenie deski rozdzielczej świeci tylko panel od klimatronika ,radio zapalniczka kontrolki działają do tego nie świeci prawa pozycja przód i tył oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej .Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i żarówki w lampach i ok na 100% ,zmostkowałem przewody od regulatora podświetlenia deski i nic to nie dało :(
sprawdziłem tylną wiązkę przewodów i też ok: , co dalej , jak uporać się z problemem ?
czy być może problem tkwi we włączniku świateł ?

Tytuł: Re: [E30] problem z podswietleniem całej deski
PostNapisane: 24 października 2010, 13:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Kod silnika: M20B20
Witam Dolacze sie do tematu a mianowicie nie dzialalo mi podswietlenie nawiewow porozkrecalem powymienialem zarowki i dalej nic zaczolem sie bawic swiatlami wlaczac/wylanczac i tak jakies 5 razy pod zad i zadzialalo wszystko swieci i jest ok tylko dxziwk od drzwi nie dziala jak sie otworzy przy zapalonych swiatlach dlaczego ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1