1. łańcuch czy napinacz, napinacz napina przy uruchomionym silniku, robi to ciśnienie oleju (bodaj że), więc chyba szybciej łańcuch.
2. tak łańcuch może się wydawać naciągnięty byt nad to.
3. ślady białego nalotu na pokrywie (pewnie na bagnecie też jest i jeszcze na korku wlewu oleju) to jak najbardziej pierwsze oznaki przedostawania się płynu chłodniczego do układu olejowego - prawdopodobnie uszczelka.
4. obudowa plastikowa, tylko na jednym wałku jak najbardziej fabryczny montaż.
5. wymiana łańcucha, nie jestem pewien czy nie musiałbyś wymienić obydwu ale i tak masz z górki bo nie masz vanosa. Gdzieś na forum jest opisane jak się do tego zabrać. ale najlepiej poszukaj w necie dr.vanos bodaj że
www.drvanos.com tyczy się to konkretnie rozrządów z vanosem gdyż te się znacznie różnią od zwykłych ale pokazane są tam inne czynności oraz narzędzia, których potrzebujesz. Nie wiem jak dobrze się czujesz z mechaniki ale taki zabieg dobrze dać w ręce gościa, który z tego żyje, ale ambitnym trza być i jeśli chcesz to próbuj.
6. Na pewno jeszcze ktoś coś dopisze - na pewno będzie wiedział lepiej niż ja sam. to są tylko takie podpowiedzi.
pozdro i powodzonka.