BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Najlepsza baza do swapa 318 ,320 ?
PostNapisane: 6 lutego 2009, 12:08 
Pierwsze kroki

Witam - chce zakupic dosc dobrze utrzymana e30 i zmienic w niej motor - gdybyscie mi doradzili co było by najlepsza baza - generalnie wiem ze chciałbym kombi - 320 ciezko jest znalexc w dobrym stanie i nie bite , za to 318 juz tak -jak chamulce,zawiecha- czy szukac moze 325 ?Auto ma generalnie słuzyc do zabawy. Jezeli watek juz był to z góry przepraszam - nie znalazłem.Silnik docelowo w niej bedzie siedział m50b25 albo m50b28 - chyba ze macie lepsza propozycje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Najlepsza baza do swapa 318 ,320 ?
PostNapisane: 6 lutego 2009, 13:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Noel napisał(a):
Witam - chce zakupic dosc dobrze utrzymana e30 i zmienic w niej motor - gdybyscie mi doradzili co było by najlepsza baza - generalnie wiem ze chciałbym kombi - 320 ciezko jest znalexc w dobrym stanie i nie bite , za to 318 juz tak -jak chamulce,zawiecha- czy szukac moze 325 ?Auto ma generalnie słuzyc do zabawy. Jezeli watek juz był to z góry przepraszam - nie znalazłem.Silnik docelowo w niej bedzie siedział m50b25 albo m50b28 - chyba ze macie lepsza propozycje.

Dopiero 2,5 ma z tyłu tarcze hamulcowe i trochę "lepsze" zawieszenie niż 4 cylindrówki.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 14:04 
Pierwsze kroki

czyli wnioskuje z tego ze to nie ma znaczenia czy to bedzie 1.6 1.8 czy 2.0 ... o 2.5 nie mysle bo ciezko je dostac w dobrej cenie i dobrym stanie.to ze zawiche bede musiał zmienic to wiem - jestem gotowy na gwint.a jak z reszta gratów?z tego co wiem to w 1.6 nie ma wspomagania - a w 1.8 ?czy kombi z tym samym silnikiem jest duzo wolniejsze od cupe?

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 17:03 

Noel napisał(a):
czyli wnioskuje z tego ze to nie ma znaczenia czy to bedzie 1.6 1.8 czy 2.0 ... o 2.5 nie mysle bo ciezko je dostac w dobrej cenie i dobrym stanie.to ze zawiche bede musiał zmienic to wiem - jestem gotowy na gwint.a jak z reszta gratów?z tego co wiem to w 1.6 nie ma wspomagania - a w 1.8 ?czy kombi z tym samym silnikiem jest duzo wolniejsze od cupe?

Różnice w osiągach będą nie zauważalne. Wspomaganie i tak lepiej założyć z E36.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 17:54 
Pierwsze kroki

czyli śmiało moge szukac dobrej zdrowej szupy nie patrząc na silnik i potem tylko wpakowac dobry zdrowy silniczek, no moze nie tylko ale w uproszczeniu.a powiec mi - czy moze wiesz co jest przyczyna tego ze na forum mozna znalexc dosc sporo e30 z m50b25 ale juz z m30b35/30 czy m50b28 nie - czy te silniki poprostu najłatwiej wsadzic i nie wymagaja tak duzo przeróbek itd czy jak?

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 18:08 

Noel napisał(a):
czyli śmiało moge szukac dobrej zdrowej szupy nie patrząc na silnik i potem tylko wpakowac dobry zdrowy silniczek, no moze nie tylko ale w uproszczeniu.a powiec mi - czy moze wiesz co jest przyczyna tego ze na forum mozna znalexc dosc sporo e30 z m50b25 ale juz z m30b35/30 czy m50b28 nie - czy te silniki poprostu najłatwiej wsadzic i nie wymagaja tak duzo przeróbek itd czy jak?

M50B25 jest tanie jak barszcz po prostu ;) M30B35 jest starym silnikiem i jak ktoś ma trochę więcej pieniędzy to wkłada właśnie M50B25 albo M52B28.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 19:09 
Forumowicz

Noel napisał(a):
czyli śmiało moge szukac dobrej zdrowej szupy nie patrząc na silnik i potem tylko wpakowac dobry zdrowy silniczek, czy moze wiesz co jest przyczyna tego ze na forum mozna znalexc dosc sporo e30 z m50b25 ale juz z m30b35/30 czy m50b28 nie - czy te silniki poprostu najłatwiej wsadzic i nie wymagaja tak duzo przeróbek itd czy jak?

jesli bedziesz chcial wsadzic silnik m50b25/m50b28 do budy po 4-cylindrowce zawieszenie i hamulce bedą rowniez wymagaly wymiany.. silnik m30b30/m30b35 to stara bardzo sprawdzona (wrecz wieczna) jednostka, ale niestety jej masa sprawia ze wkladana jest zwlaszcza do projektow typu "palenie gumy"..

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 19:12 

aily napisał(a):
ale niestety jej masa sprawia ze wkladana jest zwlaszcza do projektow typu "palenie gumy"..

Nie szerz mitów !!! :cisza:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 19:24 
Forumowicz

sprawdzilem.. poprawiam swoj bląd :) roznica wagi miedzy m52b28 a m30b35 to tylko/az 25kg, miedzy m50b25 a m30b35 to tylko 7kg..

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 19:27 

aily napisał(a):
sprawdzilem.. poprawiam swoj bląd :) roznica wagi miedzy m52b28 a m30b35 to tylko/az 25kg, miedzy m50b25 a m30b35 to tylko 7kg..

No :) Tak lepiej !

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 19:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 QP
Kod silnika: m54b30
jak co mam kompletny m52b20 z e36 ze skrzynia i osprzetem calym za 2200 zł info PW

Tytuł: Re: [E30] Najlepsza baza do swapa 318 ,320 ?
PostNapisane: 5 października 2011, 16:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 325i
Kod silnika: M50B25
Ponoć bude najlepiej od 1.8is, ja u siebie miałem 320i e30 i instalacje sam robiłem bez pomocy elektryka do tego instalacja byłą na automacie. Projekt banalnie prosty tylko parę pierdółek potrzebnych od innych modeli.

Co do wspomagania to żalezy trzeba patrzeć po prostu. Moja była bez i też żadnych akrobacji nie było tylko problem z znalezieniem krzyżaka między maglem a kolumną kier.

Co do tego to powiem tak że w swapie z m30b35 jest to starszy model silnika to raz
2. Cięższy (jeśli robimy auto na sprinty to każde kg gra rolę :) )
3.Łapy trzeba samemu spawać bo żadne nie pasują oryginalne (chyba że są ale nie słyszałem o nich to przepraszam) znalazłem ale na niemieckiej stronie gdzie komplecik łap do e30 pod m30b35 koszt 250 euro coś koło tego :)
4.Potrzebne będzie skrócenie wału ponieważ też dużo osób cieło i spawało na nowo.

Tak więc jeśli masz e30 i np robisz trasy za granicę jak ja to proponuję m50 silniki bo wszystko jeśli dobrze pobawisz się pasuje jak z fabryki i po 2 sam to ogarniesz jak co to pomogę:)

Ja ze swojego swapu jestem zadowolony e39 z m52b25 biorę bez problemu,e46 z m52b28 też odstawiam w lusterku,z mercem 3.0 w kombi mocowałem się też nie dał rady.

PostNapisane: 5 października 2011, 18:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 528i 318i
Kod silnika: M52TUB28 M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
Bobby Vintage napisał(a):
Dopiero 2,5 ma z tyłu tarcze hamulcowe i trochę "lepsze" zawieszenie niż 4 cylindrówki.

i tu się mylisz, tarcze występowały w 1.8 już, a w kombi to juz raczej nie miało znaczenia jaki silnik tak samo z lagami, w kombi miałeś grube lagi w każdej wresji silnikowej a w sedanach i coupe niestety powyzej 2.0 :D

co do wkładania silnika to tylko M50B25 bez vanosa, moim zdaniem do zabawy i do E30 zdaje egzamin na 5 :D

MOJA E34 528i DELPHIN METALIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
MOJA E39 535i V8 BIARRITZBLAU METALLIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=60703 ( Sprzedana :-( )
MOJA E30 318i CIRRUSBLAU METALLIC ==>> viewtopic.php?f=6&t=78957

PostNapisane: 5 października 2011, 18:50 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
groocha napisał(a):
i tu się mylisz, tarcze występowały w 1.8 już, a w kombi to juz raczej nie miało znaczenia jaki silnik tak samo z lagami, w kombi miałeś grube lagi w każdej wresji silnikowej a w sedanach i coupe niestety powyzej 2.0

Właśnie, właśnie 6 cylindrowe e30 miały tarcze hamulcowe x4 :cwaniak: i zawieszenie także inne, a turasy miały wszystkie ta konfiguracje, wiem, bo miałem e30 touring M40B16 :oczami:

PostNapisane: 5 października 2011, 19:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Buda przy takim projekcie nie ma znaczenia, byle ja najlepiej utrzymana.
Jak masz kasę to ładuj m52b28 + kolektor z m50b25. Samochód będzie naprawdę miażdżył większość fur i w miarę bezawaryjnie służył na co dzień, a do tego całkiem nie dużo palił.

PostNapisane: 5 października 2011, 20:29 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
iloveE34 napisał(a):
Właśnie, właśnie 6 cylindrowe e30 miały tarcze hamulcowe x4

Zapewniam Cię, że nie wszystkie :)
iloveE34 napisał(a):
i zawieszenie także inne

To również nie jest prawa ;-)
A tak w ogóle gratuluję odgrzania kotleta sprzed 2,5 roku :lol:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 października 2011, 22:39 
Pierwsze kroki

Maaaad fakt odgrzany kotlet ale moim zdaniem dobrze ;P bo ludzie latają po forach i pisząc w google i trafiając w temat postu prowadzi ich tu :) tak więc ktoś inny tu trafi poczta dowie się innych rzeczy niż chciał i jest zadowolony :) moim zdaniem wiedza to podstawa,a każdy na pewno chce jej coraz więcej i trzeba udostępniać jak najbardziej trafnej a nie dalekiej od prawdy.

Co do tarcz w wszystkich 2.0 to nie jest tak. Sam miałem 2 w swoim życiu e30 w m20b20 i sedan jak i coupe mają bębny,ktoś gdzieś na forum poznania napisał że jakieś tam wychodziły z tarczami z tyłu i widział(podejrzewam że ktoś przerobił w własnym zakresie)

Kamil_85 - Dokładnie jak mówisz buda jak w najlepszym stanie nie róbcie tego co ja. Kupiłem do "lekkich" poprawek lakierniczych.....i tak się zrobiły lekkie że całe auto w grudniu maluję i będzie przechodził zgrywanie lini ;p i modlę się do boga aby korniki je całe nie zjadło do tego czasu:P tak więc szczerze i z sumieniem dajcie więcej a nie pożałujecie!! bo ja już żałuje mojego wyboru bo miało to inaczej wyglądać.
Silnik m52b28 tak zgadzam się ale do jazdy takiej że powiem lekkiej. wszystkie m52 były na aluminiowym bloku a m50 na żeliwnym. Jak każdy dobrze wie aluminium reaguje na temperaturę. Tak że jeśli chodzi o auto do typowego katowania to jak najbardziej m50 bez vanosa lub z. Ja mam z vanosem i jest wszystko ok zbiera się zdolnych obrotów. Co jednak nie zmienia faktu że vanos nie jest wytrzymały i długotrwały jest zaliczany do wad niż zalet(opinia kolesia z serwisu BMW)

PostNapisane: 5 października 2011, 22:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
Bobby Vintage napisał(a):
Dopiero 2,5 ma z tyłu tarcze hamulcowe

323 też ma tarcze.

PostNapisane: 6 października 2011, 18:47 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Martin1989 napisał(a):
ktoś gdzieś na forum poznania napisał że jakieś tam wychodziły z tarczami z tyłu i widział(podejrzewam że ktoś przerobił w własnym zakresie)

Te z ABS miały tarcze z tyłu - nie wyobrażam sobie ABS na bębnach :-D
Martin1989 napisał(a):
wszystkie m52 były na aluminiowym bloku a m50 na żeliwnym. Jak każdy dobrze wie aluminium reaguje na temperaturę.

Żeliwo, z tego co mi wiadome, również :-)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 6 października 2011, 18:52 
Pierwsze kroki

No tak reaguje masz racje:) ale nie tak jak aluminium:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1