BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Przegrzanie silnika m52b20
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:23 
Pierwsze kroki

Mam problem, otóż dzisiaj pojechałem z kolega na łuk żeby poćwiczył sobie przed egzaminem na prawko, po godzinnej jezdzie na luku (powolna jazda praktycznie w miejscu) zakręciłem jeszcze 2 baczki bo był zuzel i fajny teren przy drugim baczku poczułem zapach wody i polecial dym spod maski. Wskazowka od temperatury była na czerwonym polu, szybko zgasiłem silnik i otworzyłem maske, woda poleciała spod korka chlodnicy. Jak zgasla czerwona kontrolka zapaliłem silnik na moment i lekko falowal na obrotach. Wyłączyłem go jak ostygnął wyjechalem na trase momentalnie zagarzal się na nowo. Wróciłem na plac i kupilem koncentrat kagera i wode destylowana, spuściłem stary płyn bo nie wiedziałem co było nalane i zacząłem nalewac nowy, weszlo 5 litrow, po nalaniu zagrzałem go żeby odpowietrzyc, niestety caly czas trzymałem na obrotach a on tak jakby nie chciał otworzyc termostatu, cieple powietrze z nadmuchu nie lecialo, przewody do nagrzewnicy zimne, jakos wróciłem do domu po drodze raz nagrzal się do czerwonego pola. Czy od takiej sytuacji moglo stac się cos z silnikiem (czy uszczelka pod glowica mogla pojsc czy raczej musialabyc to by trasa i wieksze przegrzanie), co moglo się uszkodzic?? Co teraz najlepiej zrobic?? Pomocy, czym moglo być to spowodowane??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
teraz to tylko pozostało się modlić żeby głowica była cała

Tytuł: Re: [e36] Przegrzanie silnika m52b20
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
molic napisał(a):
Mam problem, otóż dzisiaj pojechałem z kolega na łuk żeby poćwiczył sobie przed egzaminem na prawko, po godzinnej jezdzie na luku (powolna jazda praktycznie w miejscu) zakręciłem jeszcze 2 baczki bo był zuzel i fajny teren przy drugim baczku poczułem zapach wody i polecial dym spod maski. Wskazowka od temperatury była na czerwonym polu, szybko zgasiłem silnik i otworzyłem maske, woda poleciała spod korka chlodnicy. Jak zgasla czerwona kontrolka zapaliłem silnik na moment i lekko falowal na obrotach. Wyłączyłem go jak ostygnął wyjechalem na trase momentalnie zagarzal się na nowo. Wróciłem na plac i kupilem koncentrat kagera i wode destylowana, spuściłem stary płyn bo nie wiedziałem co było nalane i zacząłem nalewac nowy, weszlo 5 litrow, po nalaniu zagrzałem go żeby odpowietrzyc, niestety caly czas trzymałem na obrotach a on tak jakby nie chciał otworzyc termostatu, cieple powietrze z nadmuchu nie lecialo, przewody do nagrzewnicy zimne, jakos wróciłem do domu po drodze raz nagrzal się do czerwonego pola. Czy od takiej sytuacji moglo stac się cos z silnikiem (czy uszczelka pod glowica mogla pojsc czy raczej musialabyc to by trasa i wieksze przegrzanie), co moglo się uszkodzic?? Co teraz najlepiej zrobic?? Pomocy, czym moglo być to spowodowane??

No to masz nauczkę bo robiłeś wszystko tak jak nie powinno się robić... Opcje są dwie albo źle odpowietrzyłeś układ albo wywaliło uszczelkę/pękła głowica lub blok.

Czym spowodowane ? Brakiem wiedzy na temat obsługi samochodu marki BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:33 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
Przy kazdym przegrzaniu istnieje ryzyko wydmuchania uszczelki lub uszkodzenia glowicy. powodem moglo byc uszkodzenie pompy wodnej. czesto zdarza sie ze smiglo odpada od osi pompy i nie mamy obiegu. Sprawdz czy w zbiorniczku masz strumien wody jak silnik chodzi. moze to tylko pompa i nic sie jeszcze nie stalo, ale nie uzywaj auta w takim stanie bo zabijesz motor.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W BMW dmuchawa zalacza sie powyzej 2000obr wiec na przyszlosc trzeba bylo potrzymac go przez chwile na nieco wyzszych obrotach i szybko by sie ochlodzil. Przegrzanie nie sluzy tym silnikom ale na razie musisz dojsc do ladu z chlodzeniem i a nie martwic sie na zapas. Domyslam sie ze BMW masz od niedawna, ja bym zaczal od odpowietrzenia ukladu, moze to byc tez pompa wody, termostat mozesz na czas prob calkiem wymontowac. Czasem trzeba sie namachac przy przewodach zeby odpowietrzyc.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 22:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
w m52 nie wystepuje uszkodzenie uszczelki pod glowica tylko leci odrazu cala glowica

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 23:03 
Forumowicz

Uuuuu nie chce Ciebie straszyc ale u mnie skonczyło to sie wymianą silnika.. szkoda było motoru ale co zrobić. Gazownik mi załatwił auto źle odpowietrzajac mi układ i zalewając go wodą.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 08:13 
Pierwsze kroki

A termostat? Czyli co powinienem najlepiej teraz zrobic? Jak go dobrze odpowietrzyc. Jak przyloze ucho to slychac jak sie woda w bloku gotuje (termostat?), dotkne weza to czuje jak woda szoruje wiec pompa chyba nie?

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 14:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: ujdzie
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... it=ostmark
tomasz86 napisał(a):
w m52 nie wystepuje uszkodzenie uszczelki pod glowica tylko leci odrazu cala glowica

Hehe ciekawa teoria. Skad wzieta?

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 19:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Kolego troche zimnej krwi :) Bierz ją na spokojnie. Tak jak napisane wczesniej. Sprawdz czy jest obieg (czysie przelewa z odpowitrznika do zbiorniczka przy dodawaniu gazu), i sprawdz koniecznie termostat a najlepiej wlasnie go wywal narazie.
Jak dlugo nie trzymales na goracym uruchomionym silniku i nie tracil mocy to raczej nic sie nie stalo. Wychylenie wskazowki pod czerwone pole jest dopuszczalne jednak czerwona lampka to juz zdecydowanie za duzo.
Czy chlodnica w ogole sie nagrzewa?

ded napisał(a):
W BMW dmuchawa zalacza sie powyzej 2000obr wiec na przyszlosc trzeba bylo potrzymac go przez chwile na nieco wyzszych obrotach i szybko by sie ochlodzil.
Hmm.. pierwsze slysze. Jak jest wiatrak elektryczny (klima) to wlaczy niezaleznie od obrotow jak rowniez wisko gdy temp za chlodnicą silnika osiagnie 65*C.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 20:22 
Zacna persona forum

Ostmark napisał(a):
Hehe ciekawa teoria. Skad wzieta?

z 3 walnietych glowic w 328

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 20:26 
Zacna persona forum

sprawdz czy nie masz "mleka" pod korkiem wlewu oleju i czy po dodaniu gaziu na cieplym silniku nie leci woda z wydechu

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 22:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: ujdzie
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... it=ostmark
To, ze jest woda w wydechu to tez jeszcze o niczym nie swiadczy. Jak zalal mierne paliwo to woda i tak bedzie ;) U mnie tez czasem sie zdarzy mokry wydech a na dworzu 30 stopni.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 22:46 
Pierwsze kroki

Dzisiaj mialem troche czasu i pogrzebalem, wyjalem termostat, wlozylem go do garnka z woda i zaczalem gotowac, jak woda zaczynala podchodzic pod gotowanie to termostat sie otwieral jest na nim napisane 88 stopni wiec termostat chyba ok, probowalem nie wkladac termostatu ale cieklo mi spod obudowy termostatu, druga proba - wycialem uszczelke pod ta obudowe, nalalem wody zaczalem jezdzic (ale chyba dobrze nie odpowietrzylem) jak zaczalem jezdzic i dawalem mu w palnik jesli chodzi o moc to raczej jak bylo, w koncu zaczal osiagac temp powyzej polowy, wiec sie zatrzymalem i zobaczylem ze dalej cieknie spod obudowy termostatu, stwierdzilem ze zaloze termostat i sprobuje dobrze odpowietrzyc, ale z oryginalnej uszczelki nic nie zostalo a ta ktora wycinam jest za gruba, wiec posmarowalem silikonem i czekam do jutra (narazie szkoda mi kupowac uszczelki jak bedzie trzeba moze jeszcze odkrecac. Jesli chodzi o plyn to zlewalem go dzis pare razy i jest czysty nie zabrudzony olejem. Wiec juz nie wiem co o tym sadzic? Napisz jutro jak zaleje wody i odpowietrze dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

Acha pompa jest chyba okej bo sie przelewa, tak chlodnica sie nagrzewa, a weze sa strasznie twarde jak sie silnik zagrzeje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 23:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
uszczelka kolo 20zl ale w m52 chyba juz jej nie ma osobno?? Jak dla mnie po tym co piszesz wyglada na to, ze wszystko ok z motorem ale nie bagatelizuj sprawy bo przeciez z jakiegos powodu sie zagrzal. Ze spokojem ale musisz wszystko sprawdzac do momentu az znajdziesz przyczyne.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 21:11 
Pierwsze kroki

dzisiaj probowalem go odpowietrzyc, nie wiem czy dobrze, dolalem wody ile sie da i pojechalem kawalek sie przejechac jak sie zagrzal powyzej polowy zatrzymalem sie i zaczalem odkrecac odpowetrznik (na zgaszonym silniku) caly czas lecialo powietrze, jak cisnienie zlecialo z ukladu odkrecilem korek i dolalem wody. I tak w kolko, jednak caly czas nie dzialalo ogrzewanie w srodku i po chwili dalej sie grzeje. Robilem to ze 3 godziny w sumie od wczoraj wlalem jakies 14 litrow wody, dziwne gdyz uklad miesci 10,5, plyn wyglada na czysty, korek wlewu oleju normalny, a z rury tez nic innego nie leci, Ja juz tego nie rozumiem?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 21:26 
Zacna persona forum

samochod odpowietrza sie na wlaczonym silniku
gdy samochod zlapie temperature do pionu odkrecasz odpowietrznik i zakrecasz go w momecie gdy zaczyna tryskac woda

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 22:26 
Zacna persona forum

po pierwsze plyn chlodzacy a nie woda - po drugie sprawdz stan oleju i jego wyglad - po trzecie posprawdzaj weze wisco chlodnice i wewnatrz auta dywaniki -problem powstal i musisz zmalezc przyczyne jesli wczesniej bylo dobrze - jesli gdzies byla uszczelka musisz ja tam wlozyc- nowa zadne silikony -powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

Sprawdzalem pod dywaikami sucho, stan oleju jest okej, wyglad tez, wisko na nagrzanym silniku slabo chodzi ale to tak od poczatku dlatego tak ja zalatwilem jezdzac po luku (ale nie bylem do konca swiadomy ze wisko zwalone), oddalem auto do mechanika ma sprawdzic bo ja juz sily nie mialem napisze co sie okazalo. Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1