BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 325TD automat - sygnał obrotów silnika
PostNapisane: 30 września 2009, 15:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325TD sedan
Kod silnika: M51
Witam. Pewnego dnia pojawił sie dosyć duży problem. Skrzynia na przełożeniu "D" zaczeła wariować, zmienia biegi tak jak chce i kiedy chce, na dodatek przy tym bardzo szarpiąc. Reaguje na dodowanie gazu i puszczanie, natomiast kompletnie nie trzyma prawidłowych obrotów. Byłem na badaniu komputerowym skrzyni biegów wyszły 2 błędy:
- Kontrola biegów - nieprawdopodobny
- Sygnał obrotów silnika - przerwanie/zwarcie do masy
Na przełożeniu 3-biegowym działa idealnie i póki co na tym cały czas jeżdże... Przy zmianach na wsteczny i luz też nic nie szarpie. Problem zaczął się nagle. Skrzynia na przełożeniu D zachowuje sie tak jakby nie widziała jakie obroty ma silnik, często załącza przy bardzo małej prędkości 5- bieg i trzęsie całym autem, albo przy dojeżdżaniu do skrzyżowania nie chce zredukować... Olej w skrzyni i filtr wymieniłem tydzień temu, zalałem ATF Dextron 3. Czekam na jakieś pomysły. Pozdrawiam

ps. troche poczytalem... być może to czujnik położenia wału korbowego? dlatego nie widzi obrotów silnika, ale jakim cudem wtedy na 3- biegowym przełożeniu działa dobrze?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2009, 18:25 
Pierwsze kroki

żadnych pomysłów?

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 16:19 
Pierwsze kroki

Hmmm to może inaczej zapytam. Czy w tej skrzyni 5-HP18 jest jakiś czujnik obrotów silnika (gdzieś wyczytałem że są dwa - wchodzący i wychodzący) i czy może to mieć taki właśnie wpływ na prace skrzyni? Jest taka możliwość że któryś z nich przestał działać bez jakiejkolwiek mojej ingerencji? No chyba że skrzynia zaczeła sie sypać pod wypływem dosyć stromego wyjazdu ode mnie z garażu. Jedyny mechanik który u nas wg sie zajmuje automatami będzie za tydzień, także jestem zdalny tylko na siebie...

Dodam jeszcze że numery błędów to:
- 11 - Engine Speed Signal
- 100 - Speed monitoring

Tytuł: Re: [E36] 325TD automat - sygnał obrotów silnika
PostNapisane: 25 stycznia 2010, 21:33 
Pierwsze kroki

Witam. Tak dla ścisłości, problemem był jedynie czujnik selektora zmiany biegów, który znajduje sie na skrzyni biegów z przodu. Teraz już jest wszystko ok :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1