Witam.
Posiadam BMW 524 TD w automacie rocznik 1990. Mam problem tego typu, że płyn chłodniczy łapie za wysoką temeraturę i wyrzuca mi płyn (wodę) ze zbiorniczka. Nie da się jeździć. Opisze co po kolei robiłem i opisze obiawy. Może ktoś mi pomoże.
Wymieniłem głowice, wisko, pompe wody i pojemniczek z płynem. Po tym się polepszyło, ale i tak się grzało.
Wpadłem na pomysł i wyjąłem z korka z pojemniczka na płyn chłodniczy końcówkę z uszczelką (taki półśrodek, jak bym nie pilnował temperatury to by mi wywalio wodę, bo nie ma uszczelki). Wtedy miałem jeszcze wodę w układzie. Obiawy były takie, że po około 10 kilometrach wskazówka temperatury dochodziła do pierwszej godziny, a nastepnie wracała na jedenastą godzinę i tak stała, ewentualnie spadał troche niżej. Tak się zachowywał silnik jeżeli jechałem do 90 km/h (około 2.000 - 2.300 obrotów) (dalej nie próbowałem). Natomiast jak silnik wszedł na obroty wyższe tak powyżej 3.000 - 3.500 (przy mocnym przyśpieszaniu) temperatura rosła, jak zwolniłem spada i można było jechać dalej. Mechanik sprawdził jakimś testem, że w w wodzie w układzie chłodniczym nie ma dwutlenku węgla, dlatego nie podejmowałem decyzji o ponownym zdjęciu głowicy.
Przychodzi zima, zatem mechanik wylał mi wodę i zalał płyn, jakiś koncentart do -50 stopni C, powiedział, że taki płyn na wysoką temperature wrzenia około 120-130 stopni i nie będzie wtedy chyba się grzał. Po tej wymianie zaobserwowałem, że samochód ma wyższą temperaturę niż na wodzie. Często stoi na 12 godzienie, dochodzi do 13 i wraca na 12, czsami jednak spada do 11, ale zaraz wraca do 12 przy prędkości około 80 -90 km/h obroty około 2.000 - 2.300 . (to wszystko nadal bez uszczelki w korku od wlewu płynu)
Jednak teraz jest gorzej niż na wodzie, bo wyrzyca mi płyn ze zbiorniczka....
Jak był zamontowany korek na zbiorniczku z uszczelką, to dostwał takiej temeratury, że dochodziło do czerwonego i trzeba było się zatrzymać. Układ się zapowietrzał i wszystkie przewody była twarde.
Mechanik mi powiedział, że najprawdopodobniej może być gdzieś pękniety blok silnika.... czy to może być przyczyna.... Układ chłodniczy jest szczelny.
Proszę o sugestie....
Ostatnio edytowano 17 października 2009, 17:48 przez Maximus German, łącznie edytowano 1 raz
|