BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 13:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] spadek mocy przy włączonym ogrzewaniu
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 17:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
czy w waszych bmw też tak macie że jak włączycie grzanie to auto robi sie zamulone, ma jakby mniej mocy, temperatura silnika spada i co włącza sie ssanie ? czy o co tu chodzi ?? to już więcej mocy mam na zimnym silniku niż przy włączonym grzaniu, czy tak ma być ?? dzięki pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] spadek mocy przy włączonym ogrzewaniu
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47TU
Chodzi ci o ogrzewanie tylnej szyby , czy ogrzewanie wnętrza pojazdu?? Raczej nie powinno byc tak że auto ma mniej mocy. Ja np; jak włanczam ogrzewanie tylnej szyby , a silnik pracuje na wolnych obrotach , to tak jakby na chwile delikatnie spadały obroty , ale to dosłownie minimalnie prawie nieodczuwalnie , ale jest to normalne ponieważ tego typu elementy sa prądożerne i przy ich włączaniu obciążasz alternator , a on obciąża silnik , jednak nie powinno to miec wpływu na moc silnika i osiągi auta.

Np: jeżeli twój samochód ma moc 85 kW , a urządzenia ogrzewające które włączasz pobierają 500w przykładowo , to twój samochód dysponuje wtedy mocą 84,5kw , wiec raczej nie powinieneś tego odczuwac :)

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:19 
Pierwsze kroki

sorki chodzi oczywiście o ogrzewanie wnętrza auta

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:39 
Pierwsze kroki

Cytuj:
temperatura silnika spada i co włącza sie ssanie ?

Powiedz mi jedno czy jeżeli masz np:90 stopni na silniku i włączysz ogrzewanie to temperatura silnika ci spada ?
I czy te objawy pojawiają się po przekręceniu pokrętła regulacji temperatury czy , czy np: przy włączeniu wentylatora na 4 bieg ?

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:58 
Forumowicz

czyli wskazowka zchodzi ci z pionu praktycznie nie powinno sie takie cos dziac od tego jest termostat a jezeli masz wlaczone lampy wlaczysz wentylator i ogrzewania tylnej szyby a akumulator juz nie masz w jak najlepszej kondycji to moze istniec problem ze spadnie ci troche moc itak silnik nie trzyma juz seri wsiadz sobie w auto o mocy kolo 30 km i wlacz wszysko na slaby,m akumulatorze i zobacz co sie stanie a co do temperatury silnik wychlodzic tak szybko to da sie jak masz wlaczony duzy obieg i maly duza chlodnica sie chlodzi a do tego dochodzi mala i potem moze sie dziac takie cos jak szybko ci wchodzi na temperature robacza kolo 10 minut czy owiele dluzej ??

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 19:15 
Pierwsze kroki

wina pewnie tkwi w termostacie bo wskazówka znacznie spada po włączeniu ogrzewania i już nie wraca na środek, a silnik z przodu jest delikatnie wilgotny pod termostatem

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 19:29 
Pierwsze kroki

Możliwe ze to termostat , najlepiej sprawdzic to w taki sposób ze jeżeli masz trochę zagrzany silnik np do 50- 70 stopni to sprawdz reką czy chłodnica jest tez ciepła ( tak pośrodku )jeżeli tak to termostat jest walniety i cały czas puszcza ci obieg wody przez chłodnice.

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 19:35 
Forumowicz

i oczywiscie wiecej pali bo im dluzej jest zimny tym dluzej musi podawac wieksza dawke paliwa

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1