BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Robic swapa z IS na 2.8 czy sprzedawac ?
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:09 
Pierwsze kroki

witam was
od razu napisze że szukałem szukałem ale nie znalazłem tego co mnie interesuje ;]
jeżdżę już prawie 2 rok e36 318is i od dłuższego czasu chodziło mi go głowie 2.8 ;> i wczoraj nadszedł ten dzień że decyzja zapadła będzie 2.8 ! ( :):) ) szukałem sobie po alledrogo i mam kilka opcji
pierwsza opcja: kupić anglika (znalazłem takiego za 4tys) i z niego brać organy
druga opcja: kupić na alledrogo silnik (kompletny z tego co ogłaszają EWS przepływką elektryka komputer itp ) za 3000zł z możliwością zamontowania i tu dodatkowe koszty (ile taka usługa może się cenić?)
i opcja trzecia: sprzedać mojego ISa i dołożyć i kupić w całości 2.8
co wy byście za opcje wybrali ? czy będzie aż tak "dużo" roboty ze swapem z 4garow na 6 ? wszystko muszę wtedy wymieniać prawda ? zawiecho dyfer hamulce kolektory sprzęgło ...bo raczej z moich 4cyl. nie nada się nic do 2.8 ?
w sumie po za mocą w moim ISie nic innego mi nie brakuje poza vaderami :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: robic swapa czy sprzedawac ?
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
Ja na twoim miejscu znalazłbym 2.8 na allegro i kupił kompletny... bo koszty są raczej niewspołmierne, tzn. robienie swapa z 4 cylindrów na 6 wyjdzie cie drozej. Chyba że masz za dużo wolnego czasu i lubisz dłubać w samochodzie to już jak chcesz :] Ja bym radził kupić kompletną ale poczekaj aż więcej osób się wypowie :D

Tytuł: Re: [E36] Robic swapa z IS na 2.8 czy sprzedawac ?
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Który rok ten IS twój? Bo za ori 2.8 to trzeba wyłożyć bliżej 20k i przy obecnym zalewie gratów, know-how i nikłej podaży dobrych 328i swap ma coraz większe ręce i nogi, również pod względnem kosztów.

W 4cyl wymienić musisz wszystko, cały układ napędowy, zawieszenie, hamulce, silnik z osprzętem + wydech, wiązkę silnika i komputer. Jak masz auto już z EWSem to powinno być trochę łatwiej w kwestii elektroniki.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:29 
Pierwsze kroki

moja beta `93 a co do silnika padlo (?) by na to -> http://allegro.pl/item852557415_komplet ... b28tu.html w poniedziałem lub po nowym roku zadzwonie do gościa zapytać się orientacyjnie o koszty swapa z mojej isy na 2.8 jeżeli taka usługa wyniesie mnie 20klocków to ja to pi...na allegro widziałem za max 18tys 2.8 na dobrej opcji...

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:32 
Pierwsze kroki

resskk napisał(a):
bo raczej z moich 4cyl. nie nada się nic do 2.8 ?

jedynie buda :D

ale skoro mówisz, że masz za 4 tyś zł anglika całego, może i jest to warte świeczki ale jestem ciekawy nad stanem nie tylko silnika ale i innych podzespołów tego auta. Z drugiej jednak strony robienie swap-a (o ile będziesz Ty go robił) będziesz miał świadomość co w nim siedzi, i jak jest zrobione. Nie chcę Ciebie zniechęcać, ale może to się odbić na twoim budżecie jaki zamierzasz przeznaczyć na swap-a - może się okazać dużo większy niż myślisz. Sam też myślę nad takim 2.8 zamiast mojego poczciwego 1.8i :)

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
resskk napisał(a):
jeżeli taka usługa wyniesie mnie 20klocków

20k to orientacyjny koszt oryginalnego 328i coupe tak więc do swojego ISa musiałbyś z dychę dorzucić jak nic. Swap będzie tańszy. W '93 nie masz EWSa więc dochodzi więcej przekładania albo kosztów za usunięcie EWSa.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:43 
Pierwsze kroki

tak orientacyjnie dla was 7-8 tys sie zamkne na dzien dzisiejszy to do mocniejszego silnika mam chyba tylko zawiecho gwinta z mtsa..(zapasuje do 2.8 ?)
3tys silnik inne bajery kolektor caly wydech sprzeglo 2-3tys (?) robocizna 1tys (?) bo jesli cala usluga wyniesie mnie 10tys lub wiecej to ja dziekuje sprzedam ise zostawie sobie audio i felgi ;p i zaczne szukac czegos innego...
wg. opisu na aukcji E36 od 1.6 do 1.8ti /// M52b28 od 4500zł to co 4500zł za swapa + 3tys silnik ?:O

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 14:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
Za 16 to już powinieneś znaleźć bez problemu, a można i taniej jeśli np. chciałbyś w sedanie to będziesz miał napewno z 2 tys taniej... wszystko zależy od tego za ile sprzedasz swojego iesika :D

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 15:31 
Przyjaciel forum

Jeżeli masz samochód w dobrym stanie to kup anglika i SWAPuj.
Większość 2.8 z allegro to padła.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1