BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Składanie siedzeń tylnych 520 vanos
PostNapisane: 20 stycznia 2010, 13:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 325i 1985
Witam mam takie pytanie, jak w BMW E34 520 vanos złożyć siedzenia tylne. Kanapa nie jest odkręcana tylko na zawiasach, więc wersja na pewmo ze składanymi siedzeniami. W książce sam naprawiam jest inna wersja. U mnie wygląda to następująco:
Obrazek
Obrazek
Próbowałem na wszystkie sposoby ten czerwony element pchać do dołu, podnosić śrubokrętem i nic :mur: , W momencie naciskania rusza się ok. 3mm i się cofa, a jak się podnosi do góry ani drgnie. Na drugim zdjęciu widać jak to wygląda (tyle udało mi się uchywcić obiektywem) od wewnątrz (z góry). Przez myśl mi przeszło nawet użycie łomika, ale narazie się wstrzymam (jeszcze nie jestem tak zdesperowany). Jeśli ktoś opanował składanie tych siedzeń to bardzo proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Składanie siedzeń tylnych 520 vanos
PostNapisane: 20 stycznia 2010, 18:10 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Kolego w mojej e34 miałem dokładnie tak samo składane siedzenie. Żeby je położyć musisz podnieść dolną część kanapy tak żebyś miał swobodny dostęp do zawiasów. Tam na dole jest coś w rodzaju nakrętki która po przekręceniu uwalnia ten czerwony guzik. Wyskakuje on do góry i tym samym fotel jest odblokowany. Z uwagi że było to dawno nie pamiętam jaki był to rozmiar klucza, ale musi on być wygięty o 90stopni żebyś mógł swobodnie wykonać ruch. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=52&fg=30 jest to element 4 na rysunku. Ja musiałem stosować ten dorabiany klucz bo dźwignia która tam powinna być była złamana. :) Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj :)

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 23:20 
Pierwsze kroki

Witam sprawdziłem miejsce tych zawiasów i u mnie schematycznie wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Rzeczywiście w zaznaczonym miejscu z jednej i z drugiej strony widać, że jest tam coś odłamane, ale żadnej nakrętki nie widze, chyba że trzeba dobrać klucz do tej dźwigni która się złamała, ale zagięty do 90 stopni. Kręcić należy w dół czy w górę?
Z prawej strony ta pozostała część kręci się o 360 stpni bez oporu, z lewej kręcąc w dół za pomocą kobinerek sprężynuje, ale nie wyskakuje ta czerwona część na górze siedzenia (może za mały zakres ruchu?).
Jak poradzić sobie z tą stroną gdzie kręci się to bez oporu w jedną i drugą stronę? Może ta linka się urwała. Jak to odblokować nie używając tego cięgna?

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 14:43 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Jeżeli sprężynuje to będzie właśnie to! Faktycznie nie był tam nakrętki ale pasował na to jakiś klucz tylko nie umiem sobie przypomnieć jaki. Wiem tylko że trzeba było to przeciągnąć w dół i to z dużą siłą ( przez to Ci sprężynuje). Walcz z tym dasz radę :)

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 20:57 
Pierwsze kroki

Po odkręceniu śruby w bagażniku, nie da się wyjąć ucha z mocowania pomimo, że śruba już nie trzyma. W moim przypadku pomogła niestety szlifierka kontowa i cięcie zawiasu trzymającego, później planuję spawanie. Druga strona się odblokowała. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1