BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problemy z biegami
PostNapisane: 21 stycznia 2010, 21:10 
Pierwsze kroki

Jakiś czas temu zaczęły mi ciężko biegi wchodzić i łożysko oporowe piszczało na warsztacie wymieniony został komplet sprzęgła nowy olej atf dextron III przez pierwsze kilka dni biegi wchodziły idealnie teraz znowu ciężko wchodzą jest opór przy wrzucaniu trzeba troszkę siły użyć z reguły na każdym biegu. Gdy samochód stoi na włączonym silniku wszystkie biegi maja opór , gdy wcisnę sprzęgło i je trzymam to opór jest tylko przy pierwszym wrzuceniu biegu następne już dobrze wchodzą jak puszcze sprzęgło i znów wcisnę znowu to samo. Jak jedzie to przy zmianie biegów jest takie jak by chwilowe zatrzymanie drążka i wskakuje do tego przy puszczeniu sprzęgła samochodem szarpnie ze dwa razy tak jak by się odbijał od czegoś do przodu. Na wyłączonym silniku tylko za pierwszym razem ciezko wejdzie później już dobrze wchodzą. Bylem na poprawce posprawdzali i dalej to samo. Znaleźli tylko lekki luz na ramieniu przelaczajacym ale wydaje mi się ze to nie będzie od ramienia http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG11&mospid=47451&btnr=25_0013&hg=25&fg=05 kilka razy zdazylo sie ze w czsaie postoju nie moglem wyjac jedynki dopiero po ruszeniu moglem ja wyciagnac

[e36] compact 316i 95r
tulejki nr 4 i 2 jutro odbieram i wymieniam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problemy z biegami
PostNapisane: 21 stycznia 2010, 21:13 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
stosowanie innych oleji przekladniowych niz bmw zazwyczaj zle się kończą.
w twojej skrzyni zapewne powinien być zalamy mtf lt2
olej może być przyczyną twoich dolegliwości ze skrzynią

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 21:18 
Pierwsze kroki

z tego co wyczytałem na forach to w tych skrzyniach byl atf i dlatego taki kupiłem a mechanik nic nie mówił ze powinien być inny poza tym w oryginalnej książce bmw która mam razem z samochodem wyczytałem ze ma być atf zarówno w automacie jak i manualu

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 21:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [E36] 318IS
Naklejka, naklejka! :)

Jesli byla pomaranczowa to ATF Dextron IId. Ja taki mam zgodnie z moja nalepka. Chociaz ludzie mowia, ze Dextron III wchodzi lepiej :)

Widzialem taki program dla mechanikow z cala lista wszystkieg (niestety nie pamietam jak sie nazywal) ale w mojej Coupe byly ze 4 rozne oleje, w zalezonosci od naklejki. To tylko do 1.8 IS!
Najprawdopodobniej dobry olej, bo wiele "tych innych" nie bylo... ale lepiej sie upewnij. Naklejka jest raczej na pewno :) tylko tak zaswiniona, ze trzeba dobrze doczyscic skrzynie, by ja w ogole odnalezc...

Wiec wg mnie i kolegow wyzej,

Krok nr
1) Odnajdz nalepke, to pozwoli na diagnozowanie problemu dalej... lub go rozwiaze ;)

PostNapisane: 22 stycznia 2010, 14:06 
Pierwsze kroki

szukałem tej nalepki na skrzyni i nie znalazłem wiem ze był wcześniej czerwony olej i czerwony atf został wlany. Biegi nie wchodzą równo ciężko tylko w pewnym momencie czuć opór który trzeba przebić czasami wchodzą idealnie zero oporu. W czasie jazdy lewarek się na chwile zatrzyma w połowie i wskakuje.

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 12:15 
Pierwsze kroki

na mój rozum olej będzie ok ponieważ rano wsiadam do samochodu temp -10 zanim odpaliłem silnik biegi wchodziły niemal idealnie po odpaleniu silnika nic nie mogę wrzucić do tego gdy dochodzę do momentu oporu samochód próbuje ciągnąc do przodu ( jak by nie wysprzeglal) nowy zestaw sprzęgła. Siłowniki nie ciekną płyn hamulcowy w zbiorniczku wyrównawczym nie wraca. Czy ktoś ma jakiś pomysł bo ja już powoli tracę nadzieje:(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1