Witam
Otoz , od 4 dni pojawilo sie w mojej buni (1.8is 270 przebieg) dziwny oglos silnika. Wydobywa sie jakby ''tyrkotanie '' (jkaby cos luznego bylo w silniku) wraz ze wzrostem obrotwo

kiedy oborty sa niskie to niewystpeuje ale kiedy tylko dodam gazu to wystepuje , jest to dosc glosne , nawet podczas jazdy przy wlaczonym radiu slychac to w skali od 1-10 okreslil bym ten poziom halsau na 5-6

powiem jeszcze ze raz slychac glosnije raz mniej , wysepuje to na cieplym silniku ...
Wiec postanowliem odwiedziec mechanika wcelu ustalenia przyczyny on stwierdzil iz to sa cekwi na korbowodzie na wale ,ktore najprawdopodbniej dostaly gdzies luzu i stad to tyrkotanie , gdzie jakas ''poduszka oleju'' jest zbyt malo gesta , kiedy silnik sie nagrzeje to olej sie rozrzedza i wtedy wystepuje tyrkotanie cewek na tym korbowodzie , oraz to ze olej moze byc zlej jakosci , wiec to rowniez by jakos wplynelo . Powiedzial rowniez ze to moze byc maly luz jednej cewki , bo kiedy bylo by luz wiecej niz na jednej to odlgos by byl podobny jakby ktos uderzal mlotkiem w blok silnika.
Wiec moje pytanie jest takie , czy zgodzicie sie z tym co wyzej napisalem , iz to moze byc przyczyna , a jesli nie to z mila checia przychyle sie do innych podpowiedzi . A jesli to moze byc przyczyna czy ktos juz to przerabila ?? z jakimi kosztami mam sie liczyc ??
Dodoam jeszcze z eniejest to klekot , wiec zqwory odpadaj ... Niebutuje swojej buni , a jesli nawet jej wcisne to na wpleni rozgrzanym silniku . Olej mobil 10w40 super s mineral