BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Na gazie chodzi na pb nie - 1.6 m40
PostNapisane: 27 grudnia 2009, 18:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Witam tak jak w temacie jestem posiadaczem BMW e36 silnik 1,6i rok 91. którama problem z jazda na benzynie, opowiem jak wygląda problem , autko odpala normalnie na bp , obroty niefalują jest wszystko ok , ale jak tylko wcisne gaz momentalnie go muli.... da sie jechaćale góra 40km/h jak wejdzie powyżej 3 tyś obr/m tak jak by było lepiej ale i tak jest zamulony , problem troche sie zmniejsza jak samochód jest w optymalnej temperaturze , mam instalacje stag 300 i na gazie niema rzadnego problemu z jazdą , na dodatek pali mi ogromne ilości paliwa a jeżdze na b p tylko do momentu przerzucenia na gaz niemiem co mam już robić z góry dzięki za pomoc .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: na gazie chodzi na pb nieeee e36 1.6 m40
PostNapisane: 27 grudnia 2009, 19:02 
Forumowicz

wymień filtr paliwa,dolej do Pb dodatku który czyści układ paliwowy z wtryskami,zrób reset kompa,dolej Pb do baku i niech auto pochodzi na Pb to się przeczyszczą wtryski.Myślę że przejechanie ok 150km na PB z dodatkiem czyszczącym układ paliwowy i wymiana filtra paliwa powina załatwić sprawe.Daj znać czy pomogło

PostNapisane: 27 grudnia 2009, 19:12 
Pierwsze kroki

ok tak zrobie , ale jak będzie taka zamulona to 150 km będzie cięzko przejechać :D ale jutro po wymianie filtra i wlaniu specyfiku do benzynki zdam relacje .

PostNapisane: 27 grudnia 2009, 19:23 
Forumowicz

kolego kup środek do czyszczenia układu paliwowoego shell (ok13zł)i wlewa się go do małej ilości PB i zostawia auto zapalone na luzie na 10min,puźniej dotankuj PB dolej jeszcze środka do benzyny i powino być ok.Tylko wymień filtr paliwa oraz zrób restet kompa.Wskazane jest mając gaz,raz na jakiś czas przejechać się na PB(mam tu na myśli jakiś wypad za miasto,a nie 1-2km na PB :) )

PostNapisane: 27 grudnia 2009, 19:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 325i 1985
Sprawdź czy po odłączeniu akumulatora będzie tak samo. Znajomy miał w swojej e36 325 taki przypadek, że po odłączeniu akumulatora na benzynie jeździł w porządku, do czasu kiedy nie przełączył na gas, po tej operacji po przelączeniu na PB auto zaczynało mu szarpać i nierówno chodzić. udało nam się to naprawić w trochę radykalny sposób, zainstalowaliśmy przekaźnik, który przy każdym zgaszeniu auta odłącza również zasilanie od komputera, a przy odpalaniu samochodu, załącza zasilanie.

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 12:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Tak jak koledzy wyżej piszą. Napisz czy problem rozwiązany

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 16:26 
Pierwsze kroki

Dzisiaj niestety nierozwiązałem problemu , ale zakupiłem filtr udało mi sie tanio za 35 zł ( nowy tylko że dojdzie ju tro ) i taki specyfik w zaprzyjażnionymsklepie mówili że dobry znalazłem go na allegro oto link

http://www.allegro.pl/item862470353_pre ... ynowe.html

miał ktoś z nim styczność? zapomniałem wczoraj dodać że autko jak jst na bp wydziela z wydechu zapach paliwa jak by bmw go niespalało do końca . i mam jeszcze pytanie na obc test 9 pokazuje mi napięciegóra 13,45 czy to norma ? czytałem gdzieś że innym sięga do 14,20 , akumulator 65 nówka czy mam problem ? czy napięcie jest w normie ? Wysnółem myśle że może pompa ma zamałe napięcie i to dlatego tak sie dzieje ? co o tym myślicie?

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 16:36 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Witam
Przeplywomierz sie zacioł a jak juz jezdzisz dlugo w takim stanie, najczestrza przyczyna jazdy z uszkodzonym przeplywomierzem jest osadzanie sie sadzy na sadzie

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 16:44 
Pierwsze kroki

ale jak by przepływka nawaliła to czy na gazie niepowinno równierz być wesoło ? na gazie spisuje sie naprawde przyzwoicie co do sondy też nad tym myślałem ale to droga przyjemnośc używki niechce kupować bo u zywke mam u siebie w bemie , zobaczymy po wymianie filtra i dolaniu tego specyfiku do bp co sie będzie działo .

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 18:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
wymień sonde -szwagier miał tak samo , czuc paliwo z wydechu , wymieniłem sonde i jest ok

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 14:20 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Przeplywomierz nie jest potrzebny w dzialaniu gazu II generacji, sada owszem. Czy zauwazyles zwiekszone spalanie gazu ?? Jesli masz instalacje II gen i zauwazyles ze sa straty mocy za duzy przepał to sie zgodze ze sada ale obstawialbym przeplywomierz.Dlaczego ?? Poniewaz instalacje II gen koryguja mieszanke gazowo powietrzna w oparciu o wskazania sady Lambda i dlatego jesli nie pali znacznie wiecej niz zwykle to obstawialbym przeplywomierz. No chyba ze masz srobe zamiast silniczka krokowego PZDR

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 14:49 
Pierwsze kroki

Moja instalacja to stag 300 ,która to generacja to szczerze niemam pojęcia wiem że mam duży srebrny sterownik czy to komputer do owej instalacji napewno jest to sekwencja , przy odpowiednio dużych obrotach i temp... sama przerzuca na gaz , gdy mi gazu zabraknie zama przezuca na bp pomiędzy przejściami nieczuć jakiś ( telepań , drgań) na gazie nieczuje rzadnego spadku mocy jeżdzi tak samo jak zawsze , wkońcu już niewiem co mam wymienić czy sonde czy przepływke (dodam że niemam problemu z falowaniem obrotów anie na lpg ani na bp )napewno zaraz jade po filtr paliwa , wymienie go i zobaczymy .

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 14:53 
Pierwsze kroki

zapomniałem dodać że spalanie na lpg jest takie jakie było czyli bez zmian , zaś na bp a używam jej tylko do momentu przeżucenia na lpg bardzo wzrosło pali jak smok.... przecieków nigdzie niema jestem pewien posprawdzałem węże a sparciałe powymieniałem

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

OK więc wymieniłem filtr , dolałem środka do bp pojeżdziłem troche i lipa tzn lepiej auto chodzi na ciepłym silniku już prawie jest normalnie , na zimnym jak wcisne max gaz to strzela muli i pomału wchodzi na obroty więc niewiem , co proponujecie ? mi sie wydaje że jednak sąda . przy wymianie filtra obejrzałem ją i wygląda okropnie... oczywiście z wierzchu bo jej nieodkręcałem , mam pytanie czy jak bym ją odłączył to jak samochod będzie sie zachowywać ?

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 18:42 
Forumowicz

podjedz na komputer i zobaczysz czy sada pracuje.
Sada pracuje dopiero od pewnego zakresu temperatury; jak odpalasz zimne auto sonda nie reaguje.
A moze szukac lepiej przyczyny po stronie ukladu zaplonowego?
Sprawdzilbym na poczatek kable swiece.
A co powiecie jakby byl katalizator przypchany?

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 18:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
mszarzyns napisał(a):
podjedz na komputer i zobaczysz czy sada pracuje.
Sada pracuje dopiero od pewnego zakresu temperatury; jak odpalasz zimne auto sonda nie reaguje.
A moze szukac lepiej przyczyny po stronie ukladu zaplonowego?
Sprawdzilbym na poczatek kable swiece.
A co powiecie jakby byl katalizator przypchany?

Ooo, nowe słowo, "sąda" ;)

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 18:52 
Pierwsze kroki

kable świece wymienione niecałe 2 miechy temu , zastanawia mnie tylko jedno czego ta moja beema jak sie nagrzeje jeździ na bp normalnie :( byłem już wcześniej na kompie i nic niewykazało... jak wy mi niepomorzecie to chyba już nikt...

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 19:08 
Forumowicz

nie chcialo mnie sie polskich znakow uzywac :]

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 19:13 
Forumowicz

byles i nic nie wykazalo, ale mozesz zobaczyc czy sĄda pracuje :)
I bedzisz wiedzial czy jest do wymiany.
Poczekam az sie ktos wypowie na temat katalizatora.....
I jak mialbym mozliwosc sprawdzilbym cisnienie sprezania na cylindrach, ale na zimnym silniku.....

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 08:08 
Pierwsze kroki

Niejaki kolega z forum travolta
ma ten sam problem... i on podejrzewa pompe może moja też niedaje rady ? w ciągu roku to już moja 3... przyznam sie że to nieorginał kosztowała 140 zł niby zamiennik orginalnej ale wątpie ostatnio przeprowadzałem test niby w ciągu 30 sekund prawie napełniła butelke 1l .ale była wycią gnięta i podłączona osobno do akumulatora.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1