BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 20:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Kupno m30b35
PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 10:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Przymierzam się do kupna e34 z silnikiem m30b35. I tu mam kilka pytań

1. Z tego co wyczytałem w sieci to producent podaje spalanie w mieście 17 litrów , a ludzie piszą na forach że to auto pali ok. 15-16 litrów i to gazu. Ile w tym prawdy??
2. Jak ten silnik znosi gaz?? Bo mam na oku auto z instalacja gazowa.
3. Czy ten silnik jest na pasku czy na łańcuchu??
4. Czy z tyłu są tarcze czy bębny??
5. Na co zwrócić uwagę przy kupnie bo wyczytałem że ciężko znaleźć ten silnik w dobrej kondycji.
6. Jaki tam jest wtrysk 1 czy wielopunktowy??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] Kupno m30b35
PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 14:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
1. Na sekwencji mniej spali. Mi się wydaje że 15 to dolna granica przy tym silniku w mieście.
2. Podobno nie jest źle z gazem. Wiekszość tych 3.5 miają gaz bo są paliwożerne.
3. łańcuch
4. Z tyłu są tarczo-bębny zapewne czyli tarcze na hamulec nożny a bębny od ręcznego.
5. z tego co wiem m30 to pancerna konstrukcja
6. chyba wielopunktowy

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 15:56 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
miałem kiedyś E32 730i.na gazie przeleciałem 100 tyś pod lawetą i nic. te silniki są bardzo dobre jezeli oczywiście mają prawidłową osługe.zworki tylko trzeba ustawiać , dobry olej lać i śmigać :ok:

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 16:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Jako ze bede teraz jezdzil tym silnikiem w E30 (motor juz mam) to napisze co wiem i uwazam:
1. Spalanie minimalne w miescie to raczej 16L, moze mniej, zalezy od miasta(!) i stylu jazdy!!!! Oraz stanu silnika, mostu (dlugi,krotki) bo nie wiem czy tylko jedno przelozenie bylo montowazne czy ze dwa rozne...
2. Gaz znosi bez problemu, jedyne co moze pasc przy marnej instalacji to przeplywka
3. Lancuch, wiec serwis rozrzadu Cie nie interesuje
4. Z tylu sa oczywiscie tarcze bo E34 to duze auto wysokiej klasy + duzy silnik!!!
5. Najczesciej w tych silnikach brakuje mocy ale tego raczej nie sprawdzisz, fajnie byloby zrzucic dekiel i zerknac na walek w jakim jest stanie (chwila roboty, gdyby sprzedajacy sie zgodzil), lub spojrzec przez wlew oleju.
Poza tym te silniki sa bardzo ciezkie do zejzdzenia dlatego czesto sa uzywane w drifcie (koledzy Sosen, Enzo), na e30.de tez jest troche E30 z tymi silnikami, wrog wie co dobre.
M30 jak wiekszosc silnikow BMW to bardzo dobra jednostka, gdyby nie jej paliwozernosc a dla swapowiczow ciezar, mialaby duzo wieksze zastosowanie, ale niestety powstala w czasach gdy benzyna byla bardzo tania w stosunku do obecnych cen.
Ewentualna naprawa tego silnika jest prosta i malo kosztowna.
***Kiedys czytalem temat pasjonata ktory wyjal sprawne M30 z E24 i rozebral silnik po czym przejrzal panewki, pierscienie itp... Pomimo przebiegu okolo 350.000km nie byly wiekszych oznak zuzycia, tylko w dwoch cylindrach chyba byly juz troche zuzyte pierscienie i cos tam jeszcze, wszystko bylo opisane z fotkami, ogolnie mile zaskoczenie, remont byl tylko zachcianka wlascicela pasjonata, a nie wymuszony stanem silnika.
Zwroc uwage na: stan wydechu, bo tani nie jest, tak samo jak tarcze. No i reszta to standardowo jak w kazdym aucie- czy nie kopci, czy rowno pracuje, rdza (z ta roznie bywa w E34, od zera do ruiny) itd itp...
6. M30B35 ma wtrysk wielopunktowy przerywany Motronic 1.3(chyba ta wersja). Nie jest to wtrysk sekwencyjny tylko wtrysk przerywany z wtryskiwaczami sterowanymi grupowo. Wtryski są otwierane po 3 sztuki. No chyba ?e masz pe3ne obcią?enie(przepustnica otwarta na max) to wtedy wali równo ze wszystkich.

PS. Alpina B10 Bi-turbo E34 to bylo wlasnie M30B35 (360KM) ktore lecialo 291km/h, wiec konstrukcja tego silnika musi byc dobra jesli na niej oparto stworzenie najszybszego sedana tamtych lat :]

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 19:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Nie przejmuj się, sprawdzaj jak każde inne auto

Just to stay alive...

PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 11:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie ile to auto będzie wolniejsze/szybsze od mojego obecnego e36 325i? Różnica to ok 20 KM i 60 Nm ale e34 jest cięższe. Bo mam okazje na zamiane i niewiem co zrobic... Obecne e36 pali mi w mieście ok 11-12l ale ono niejest skażone podtlenikiem LPG.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 20:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
mierzyłęm sie z moim kolega jechał własnie e36 2,5 ja swoja wisienka e34 m30b35 i wisienka ciutke szybsza była od e36. ale szął dupy nie urwa ;) przegrac nie przegrasz :cwaniak:

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1