BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 06:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] centralka po raz kolejny - dość interesujące
PostNapisane: 9 lipca 2010, 11:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Witam.

Wiem, że temat był wałkowany miliony razy na każdym forum, ale mam dość nietypowy problem.
Auto kupiłem 2 lata temu. Fabryczna centralka sterowana z pilota działała bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nią problemów, nigdy nie używałem kluczyka do otwierania samochodu. Jakieś 3 miesiące temu centralka zaczęła wariować.

Któregoś dnia zamknąłem auto na parkingu i poszedłem do sklepu. Gdy wróciłem, auto nie reagowało na pilota - musiałem otwierać kluczykiem. Po powrocie do domu wszystko wróciło do normy. Kilka dni później ta sama sytuacja, ale tym razem już się samo nie naprawiło.

Zacząłem czytać w Sieci i grzebać. Rozebrałem drzwi kierowcy, nic nie zauważyłem, centralka sama z siebie zaczęła działać. Gdy jednak złożyłem drzwi, to już przestała.

Potem dorwałem się modułu pod kanapą oraz znajdujących się tam bezpieczników. Pooglądałem dokładnie, bezpieczniki zamieniałem miejscami, czyściłem i nic. Moduły wyciągnąłem, rozebrałem, przeczyściłem z kurzu, pooglądałem dokładnie i nic wartego uwagi tam nie było.

Kilka razy po odłączeniu i podłączeniu akumulatora, centralka ożyła - zamykała się blokując mi dostęp do wlewu paliwa i kończyło się na ręcznym odblokowaniu wlewu przez bagażnik.

Gdy gaszę auto, to słychać 3 następujące po sobie puknięcia - jak by każdy siłownik (3 z 4) dobijał do poziomu otwarcia. Nie jest to jednak takie zwykłe stukanie jak w centralce. Jest to raczej stłumiony metaliczny/sprężynujący dźwięk. Czyżby jakiś przekaźnik/przekaźniki? Nie potrafię powiedzieć, czy ten dźwięk był zawsze, czy od czasu problemów z centralką.

Najciekawsze jest to, że po tych wszystkich kombinacjach wynik jest bardzo dziwaczny:
1. Centralka nie działa z pilota, nie działa z zamka, nie działa przez wciskanie zapadek (bolców) od środka - zamyka pojedyncze drzwi.
2. Po wyłączeniu silnika i przekręceniu kluczyka na pozycję 0, elektryczne szyby zaczynają się domykać! (2 lata jeździłem autem i nigdy tego nie było!).
3. Tylnych drzwi nie da się w ogóle zamknąć! Przy otwartych drzwiach wciskam bolec i albo odskakuje od razu, albo sam z siebie po trzaśnięciu drzwiami. Nawet jak uda się zamknąć i bolec nie odskoczy sam, to podnosi się gdy ciągnę za klamkę! Najciekawsze, że to samo dzieję się nawet wtedy, gdy odłączę akumulator.

Jestem już skłonny zrezygnować całkowicie z centralki, byle móc zamknąć auto. Czy winą jest centralka, czy raczej mechaniczne uszkodzenie w drzwiach? Czy szukać nowego modułu komfortu, czy raczej rozbierać drzwi po kolei?

Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję.

Tytuł: Re: [E34] centralka po raz kolejny - dość interesujące
PostNapisane: 16 lipca 2010, 07:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Podbijam temat. Nowe fakty:
1. Samochód reaguje na pilota - kierunki mrugają, zapala się lub gaśnie dioda centralki (wyprowadzona na deskę).

2. Wczoraj wieczorem wsiadając do samochodu zauważyłem, że dioda centralki mruga - a nie powinna. Przekręciłem kluczyk, aby odpalić. Centralka zamknęła drzwi i otworzyła - siłowniki działają. Niestety pilotem nie mogę nic zrobić. Siłowniki nie reagują.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1