BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e36, wymiana łożyska tył
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 13:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 1.8
Witam,
wymieniam łożysko z tyłu, nie moge wyjąć piasty, mam specjalne ściągacze pożyczone od mechanika i nic, grzanie nie bardzo pomaga, czy piasta ma jakieś zabezpieczenie i dlatego nie można jej wyciągnąć,
proszę o radę,
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e36, wymiana łożyska tył
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 14:23 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Pokaz na realoem czego nie mozesz wyciagnac. Piasta schodzi ladnie, lozysko zwykle rozpada sie przy tym. Jest oczywiscie zabezpieczajacy segerek ale domyslam sie ze go zdjales. Jesli masz sciagacze to pol lozyska ktore pewnie zostanie latwo sciagniesz. Ja nie napotkalem problemow a robilem to pierwszy raz.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 16:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 1.8
zawiozłem samochód do znajomego mechanika, nie miał czasu, ale powiedział mi, że niestety będę musiał wyjąć cały wachacz i dopiero wyciągnąć łożysko:(

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 17:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
To ja sie przylacze do tematu. Dzis odkrecilem tylne kolo i zaowazylem , ze ta nakretka na piascie jak i koniec piasty jest ostro skorodowany i nie mam juz pewnosci czy czasem kola nie zgubie po drodze. Chodzi mi o to czy da sie jakos wyjac piaste razem z bebnem bez sciagania wahacza bo tej nakretki sie juz raczej nie da ruszyc.

Pozdro

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 17:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Nakretka da sie ruszyc. Jest ona zaklepana (zabezpiecznie zeby sie nie odkrecila) wiec odbezpieczi i rura 2m tylko nie na grzechotke bo peknie. Generalnie trzeba sporo sily i auto musi byc solidnie umocowane bo z podnosnika moze sie zsunac. Co do samej piasty to mysle ze powierzchowna korozja jej zbytnio nie przeszkadza, jesli sie nic zlego nie dzieje to nie ruszaj.

Musialbys wyciagac caly wahacz, piasta topran to ok 120zl z tego co pamietam, do tego lozysko fag 140zl, trzeba wszystko wprasowac bo mlotem to tylko zepsuc mozna. Generalnie duzo pracy, potem zbieznosc obowiazkowo u mnie 150zl. Dodam ze jak sciagniesz lozysko to drugi raz juz go nie zalozysz. Zwykle rozsypuje sie przy tej operacji. Ja robilem to sam ale rozlozylem sobie na kilka wieczorow, jesli ktos ma slabe warunki (bez kanalu bym nie probowal, dobre klucze tez koniecznie bo sruby potrafia byc niezle zapieczone) to proponuje zlecic mechanikowi. Aha, lozysko mozna dostac sporo taniej kupujac je w sklepie z lozyskami :) Poproscie sprzedawce o jakies markowe co w kole dlugo wytrzyma. Mi dal takie, ktore ponoc w renault idzie na pierwszy montaz. Cena ok 80zl czyli prawie polowa ceny skf czy faga. Stary segerek wtedy trzeba oczywiscie ocalic.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 18:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
Ok w takim razie narazie to zostawie a srube chyba raczej bym nie odkrecil bo ona juz zmienila swoj rozmiar :wstyd: Jeszcze zobacze jak z wydatkami to wywale bebny i wsadze tarcze na tyl . Kurde drogo u Ciebie za zbierznosc u mnie ustawianie calej geometri 50zl kosztuje . Dzieki za pomoc :ok:

Pozdro .

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 20:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Ja łożysko wymieniałem na podnośniku na mokrej trawce :P
Pierwsze podejście to urwane trzy pokrętła przy tej dużej śrubie na półośce :kwasny:
Wymianę robiłem bez zdejmowania wahacza, miałem dorobione specjalne ściągacze, ale i tak miałem problemy z wybiciem piasty, ale młotek 2,5kg i zdjęty tłumik dla większego zamachu pomogły. Łożysko rozpadło się na dwie części, później już tylko wprasować nowe. Całość zajęła mi z 5h i jak się okazało popełniłem błąd bo piasta była lekko wyrobiona 0,02mm na obwodzie z 2cm i po paru tysiącach nowe łożysko zaczęło trzeszczeć.

Drugie podejście 2h już wprawiony z ojcem z nową piastą ze szrotu z idealnym wymiarem za 80zł :rotfl:
Nastepnym razem zrobię fotorelację ;)
ded napisał(a):
piasta topran to ok 120zl z tego co pamietam

U mnie od 200zł piasty mieli
ded napisał(a):
potem zbieznosc obowiazkowo u mnie 150zl.

80zł kompletne ustawienie 4 kół :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1