Witam,
Mam problem z silnikiem M52B28. Mam w nim do wymiany uszczelkę pod głowicą i tego jestem pewny. Objawy jakie na to wskazują to biały dym z rury wydechowej, twarde przewody pod maską i olej w zbiorniczku płynu chłodzenia. Od niedawna pojawiły się niestety nowe objawy i nie wiem o co chodzi, czy to jest też związane z uszczelką (ewentualnie głowicą) czy z czymś całkowicie innym? Otóż samochód od jakiegoś czasu strzela z wydechu jak puszczam gaz podczas jazdy. Dodatkowo, od tygodnia strasznie szybko ubywa płynu w chłodnicy. I najgorsze to gaśnięcie silnika na wolnych. Dzisiaj podczas dojazdu do domu samochód zaczął się dziwnie zachowywać, tak jakby nie reagował na gaz. Podjeżdżam pod parking, puszczam sprzęgło i silnik zgasł. Za pierwszym razem po przekręceniu kluczyka silnik nie odpalił. Dopiero za drugim razem się udało. Z tego co zauważyłem jest tak ciągle. Puszczam sprzęgło, silnik gaśnie. Odpala za drugim razem i krótką chwile wariują obroty. Ruszam, puszczam sprzęgło i samochód gaśnie. I tak w kółko. Kto pomoże mi zdiagnozować wszystkie usterki? Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam
|