BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 10:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Przerywa, lecz trzyma obroty silnik M43B18
PostNapisane: 16 września 2010, 14:10 
Pierwsze kroki

Witam, problem tak jak w temacie moje bmw przerywa i szarpie przy jeździe, po odpaleniu i tak jest cały czas, lecz o dziwo trzyma obroty bardzo równo czyli tak jak powinno być normalnie, silnik to M43B18 bez lpg.

Wszystko zaczęło się od tego:

Moje bmw przez półtora miesiąca nie było w ogóle jeżdżone i ani razu odpalane, nie wydaje mi się to, aż tak długi czas żeby, mogło się coś stać. Dodam, że auto stało bez akumulatora, no i z całkowicie pustym bakiem benzyny. No i po tym okresie postanowiłem się przejechać autem, lecz odpalam ją a ona zaczyna mi się dławić, trząść i przerywać jakby paliwa nie dostawała lub jakby nie palił na wszystkie cylindry, lecz pali - sprawdziłem świece i fajki. W czasie jazdy jest to samo przerywa trzęsie, auto w ogóle nie przyspiesza i potrafi czasem coś jakby strzelić. Obroty nie falują, na obrotomierzu jest wszystko tak jak powinno być. Opadają mi już ręce, sprawdziłem świece i fajki, sprawdziłem też czy masa silnika jest i to wszystko bez żadnego rezultatu.

Więc najprościej mówiąc jestem zdania że to może być wtrysk lub pompa paliwa zakańcza swój żywot, tylko nie jestem tego pewien czy aby to na pewno to to?
Jeszcze chodzi mi po głowie, że to może coś z elektryką się stało?

Z góry dziękuje za pomoc, każda informacja się przyda;)
Przeczytałem kilkadziesiąt wątków na podobny temat lecz u innych objawy były nie co inne, mi już opadają ręce, wiem że najlepiej oddać z takim czymś auto do mechanika, lecz chcę puki co to zrobić samodzielnie, bo niestety jestem przed matki boski piniężny;(

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Przerywa, lecz trzyma obroty silnik M43B18
PostNapisane: 17 września 2010, 13:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Szpara,
dla ciebie to niedługo ale dla klapek i ruchomych elementów w przepustnicy, krokowcu itp. ,które "oblepione" są nagarem, to wystarczy.
W ekstremalnych przypadkach nagar potrafi "zakleić na stałe" jak byś pospawał :)
Są dwie opcje.
Albo przejdzie mu po jakimś czasie jeśli od teraz będzie w ciągłej eksploatacji , albo wyciąganie i czyszczenie.

Możliwe też, że to jakaś usterka którą niestety trzeba będzie zdiagnozować pod komputerem.

Tytuł: Re: [E36] Przerywa, lecz trzyma obroty silnik M43B18
PostNapisane: 18 września 2010, 15:16 
Pierwsze kroki

zlokalizowałem usterkę, banalna... przebicie na przewodzie nie zauważyłem tego - temat do zamknięcia...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1