BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Vanosowe atrakcje - rowniez dla innych modeli
PostNapisane: 11 października 2010, 07:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47TU
Witajcie po dlugiej przerwie.
chcialbym podzielic sie z wami moim ostatnim doswiadczeniem z moim cudnym e36 coupe.
jakis czas temu zauwazylem dziwne stukanie pod pokrywa vanosa. szukalem troche po forach i dowiedzialem sie, ze moze to byc problem z rozrzadem... troche sie przerazilem koniecznoscia naprawy i postanowilem sprawdzic co sie dzieje. dodam, ze bylem juz nawet gotow sprzedawac samochod jezeli okazaloby sie, ze naprwy beda zbyt kosztowne. tak wiec, oddalem auto do mechanikow znajomych celem sprawdzenia rozrzadu. chlopaki po 2 dniach stwierdzili ze wszystko jest ok, ponapinane i cacy i ze to nie napewno nie jest rozrzad. podejzenie padlo na vanosa - czarna matrie o ktorej nikt nic nie wie. w serwiscie bmw oswiadczono mi, ze tego sie nie reperuje, ale ze chetnie wymienia mi vanosa za 800zl koszt czesci plus robocizna. postanowilem dalej szukac... i tak trafilem na taki filmik: http://www.youtube.com/watch?v=4KEpNe171ac
skontaktowalem sie z kolega i udalem sie do zdunskiej woli, gdzie po 6h grzebania w silniku problem zostal rozwiazany ! vanos dziala bez zarzutu. koszt naprawy 480zl. dodam jeszcze, ze test na 4 biegu 80-120km/h (stokowo 8,4s) u mnie wypadal mizernie bo 9,2s... po naprawie mamy 8,4s - jestem przeszczesliwy !

jezeli ktos ma podobny problem, sluze pomoca, jak rowniez kontaktem do Piotrka magika vanosowego :)

jednak nie wszystko jest takie piekne jak mogloby byc... okazalo sie, ze jeden z napinaczy jest zurzyty i nie trzyma lancucha... i tu pojawia sie problem... nie wiem gdzie go dostac. chcialbym nowy, ale nie wiem jaki toto ma symbol...moze ktos wie ? bede wdzieczny za info... chodzi o toto zaznaczone na zdjeciu :)
Obrazek
silnik M50B25 vanos, rocznik IX.1993

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Vanosowe atrakcje - rowniez dla innych modeli
PostNapisane: 11 października 2010, 09:02 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wpisz sobie tutaj http://www.realoem.com/bmw/select.do końcówkę nr. VIN
i znajdziesz ten napinacz
a kupić możesz w ASO albo w sklepie na Narbutta

Tytuł: Re: [E36] Vanosowe atrakcje - rowniez dla innych modeli
PostNapisane: 11 października 2010, 09:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47TU
szukalem tutaj, ale wydaje mi sie ciezkie do przyswojenia...

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=25

tutaj widzimy te 2 badziewiaki... jeden oznaczony nr.15 nie znajduje sie w moim aucie, ale pasuje, bo gadalem z mechanikiem i od M52 tez bedzie dzialac. wiem ze sa 2 rodzaje tego napinacza, sprezynowy i olejowy... jakos nie widzi mi sie kupowanie tego na czesci :/

myslisz ze na narbutta moga miec caly element ?

edit:
zalatwione, na narbutta za 140zl dostane caly napinacz juz zlozony. dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1