BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 10:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] dziwny ubytek płynu chłodniczego
PostNapisane: 8 października 2010, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Witam. Zakładam ten temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Otóż sytuacja wygląda następująco... Zauważyłem, że znika mi płyn z chłodnicy a raczej najpierw wody bo tym był zalany jak kupiłem;/ a teraz jest płyn (tzn nie kapie pod autem bo nie ma plamy) w olej raczej też nie idzie bo jego poziom się nie podnosi więc raczej to nie uszczelka. Po pewnym czasie okazało się że dywan pod stopami kierowcy jest mokry. Próbowałem go wysuszyć ale po jego przyciśnięciu można powiedzieć wodę dało się wycisnąć ;( tyle że to nie była woda tylko trochu klejąca zielonkawa ciecz o charakterystycznym zapachu co jak się domyślałem było płynem chłodniczym i dlatego poprzedni właściciel zalał wodą. Po podniesieniu wykładziny okazało się że gąbka jest mocno nasiąknięta i suszenie nie bardzo pomogło.. Więc wyciągnąłem całą wykładzinę i zacząłem szukać wycieku... I tu pojawia się moje pytanie. Otóż wyciek nie jest raczej z nagrzewnicy bo na tunelu środowym jest sucho i tam wykładzina nie była mokra. Po dotknięciu "dwururki" która przechodzi przez ścianę grodziową wydaje się być trochu wilgotne jej łączenie ze ścianą grodziową.
Czy to możliwe że tam jest jakiś o ring, który mógł puścić? Jeśli tak to jak to rozebrać?
Druga sprawa jest taka że czasem czuć mokro trochu głębiej jakby na środku tunelu środkowego ale przy ścianie grodziowej na którą jakby przyklejona czy położona jest taka gumowana okładzina.
Stąd moja prośba proszę o poradę co to może być i jak można mniej więcej usunąć tą usterkę...
Acha dodam jeszcze że przy rozgrzanym silniku jak schylę się pod kierownicą i dodam ręką trochu gazu to słyszę w tej dwururce jakby "powietrze szło razem z cieczą". Czy to normalne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] dziwny ubytek płynu chłodniczego
PostNapisane: 8 października 2010, 22:34 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 530d
Kod silnika: m57d30
Szczerze to nie wiem co to moze byc,ale jesli chcesz to moge sprzedac podloge..

PostNapisane: 8 października 2010, 22:39 
Forumowicz

Dzięki Kolego za info ale już zakupiłem nową wykładzinę na podłogę :cwaniak:
Interesuje mnie tylko skąd może być ten wyciek bo nie mogę tego ogarnąć i nie założe dywanu jeśli nie zlikwiduje przecieku.
Więc jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o sugestię :ok:

PostNapisane: 9 października 2010, 05:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B18
Nagrzewnica raczej , u mnie słabo grzeje nawet po wymianie filtrów i po dwóch miesiącach ubyło 2 litry płynu. a silnik oleju nie bierze. U mnie i u ciebie stawiam na nagrzewnice

PostNapisane: 9 października 2010, 07:31 
Zacna persona forum

siem -michu 525 ma racje - jesli wewnatrz na dywaniku masz wode to nagrzewnica do wymiany - rob szybko bo zima tuz tuz-pzdr

PostNapisane: 9 października 2010, 11:13 
Forumowicz

Witam. Koledzy ale nagrzewnica jest przecież w tej czarnej "puszce" nad tunelem środkowym prawda?
To zdjęcie z auta z klimą ale chyba jest niewielka różnica :
Obrazek
http://w625.wrzuta.pl/obraz/5pYpxFhgHC7/dsc01101g
I otóż wyciek nie jest nigdzie pod nią ani z boku czy coś tylko jakby dokładnie w samym tyle za tą "puszką" na ścianie grodziowej.. Czy to świadczy jednak o tym że to nagrzewnica?

PostNapisane: 9 października 2010, 17:09 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
może podcieka gdzieś przy elektrozaworach?

PostNapisane: 9 października 2010, 17:20 
Forumowicz

Witam Kolego. Otóż przyuważyłem że delikatnie mokre jest łączenie tej jakby dwururki od strony komory silnika co przechodzi do grodzi i tam na łączeniu jest trochu mokre. Czy jest to możliwe że stamtąd by to podciekało do środka? Bo to ewidentnie jest na grodzi nie z nagrzewnicy ani nic.

PostNapisane: 9 października 2010, 18:07 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
tam właśnie siedzą elektrozawory nagrzewnicy
tylko dostęp tam marny
nie naprawiałem tego i nie wiem czy nie trzeba będzie zdjąć kokpitu
nie jest to takie straszne

PostNapisane: 9 października 2010, 19:50 
Forumowicz

dj.landi, a ten dywan ktory miales mokry to na całej powierzchni czy moze w tym miejscu co na zdjeciu:
Obrazek

PostNapisane: 10 października 2010, 11:06 
Forumowicz

Witam.
Otóż kolego melon666 na zewnątrz dywanu mokre a raczej wilgotne było dookoła tej czarnej "podstopnicy" koło pedału gazu tak jak na zdjęciu.
Jednak po podniesieniu wykładziny okazało się że mokre jest wzdłuż tunelu środkowego tam gdzie najgrubszy fragment piankowego wygłuszenia.
I ono było bardzo nasiąknięte.

I jak popatrzę w okolicę ściany grodziowej za puszką nagrzewnicy to na tej wygłuszającej jakby gumowej macie z prawej strony dwururki widzę zielonkawe zabarwienie i ta mata jest mokra od spodu.

Jutro spuszczę płyn i wymienię o-ring na łączeniu rurek od strony komory silnika bo widziałem że jest wilgotne a potem będę ewentualnie sprawdzał resztę.
Jeśli ktoś ma jeszcze ewentualne sugestie i spostrzeżenia proszę pisać :ok:
Pozdrawiam

PostNapisane: 11 października 2010, 18:43 
Forumowicz

Witam. Dzisiaj rozebrałem dolot do nagrzewnicy i założyłem nowe uszczelki na dwururke w miejscu przejścia przez ścianę grodziową. Posprawdzałem węże oraz wszystkie opaski zaciskowe. Pojeżdżę trochę i dam znać czy usterka ustąpiła i czy płyn nie wycieka nadal.
Pozdrawiam

PostNapisane: 30 października 2010, 11:43 
Forumowicz

Problem częściowo naprawiony :)
Otóż jeśli komuś cieknie gdzieś w okolicy ściany grodziowej za puszką nagrzewnicy i ma mokro w środku pod nogami kierowcy lub pasażera to najprawdopodobniej jest to wina nieszczelności na łączeniu rurek od nagrzewnicy przy przejściu przez ścianę grodziową.
Nie potrzeba rozbierać kokpitu, w środku tylko ściągamy osłonę nad nogami kierowcy.
Wystarczy rozebrać podszybie i odkręcić centralną śrubę która jest koło tej dwururki.
Następnie możemy odkręcić dwururkę tuż przy puszce nagrzewnicy (jedna śruba TorX) i wyciągnąć dwururkę (ostrożnie podstawić jakieś naczynie w środku żeby zebrać płyn, który stamtąd wycieknie)
Potem sprawdzić gumowe o-ringi i ewentualnie wymienić (koszt chyba 0,4zł za sztukę).
Następnie założyć odcinek dwururki w środku pojazdu i przykręcić.
U mnie uszkodzone były dwa pierścienie na końcu dwururki przy ścianie grodziowej i tam nie trzymały.
Wymieniłem, złożyłem i w środku sucho :)
Problem pozostał jeszcze że po kilkuset km w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy ubywa ale już delikatnie ok 1-2 cm płynu chłodniczego.
I tego nie mogę już rozszyfrować gdzie to leci :/
Może ktoś ma jakieś sugestię? Oleju nie przybywa a pod autem plamy nie ma a mówią że w przyrodzie nic nie ginie :zdziwko:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1