BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z nawiewem, tylko zimne powietrze !!!
PostNapisane: 15 listopada 2010, 15:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
Witam. Ostanio montowalem w samochodzie radyjko i dzis z rana jadac do pracy chialem ogrzac troche wnetrze i ku mojemu zdziwieniu z nawiewow lecialo tylko chlodne powietrze. Mozliwe , ze cos sie z regulatorem miksera stalo lub nie wiem bo podlaczylem fioletowo bialy przewod w ktorym tylko bylo napiecie po przekreceniu kluczyka w pozycje I i moze cos nie tak ale dzis odlaczylem radio i nic to nie dalo, dodam , ze prawidlowo powinien byc zolty al ani sladu po nim , fioletowy znowoz powinien bycod funkcji Dimmer.Gdy przyjechalem do domu po pracy i wylaczylem radio i wlaczylem cieple powietrze o dziwo dzialalo ale pozniej znowu coraz zimniejsze lecialo. Prosilbym o opis jak mozna dostac sie do tej regulacji , jak zdjac ten srodkowy nawiew lub co to moze byc . Z gory dziekuje za udzielona mi pomoc .

Pozdrawiam !!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z nawiewem, tylko zimne powietrze !!!
PostNapisane: 15 listopada 2010, 16:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
A silnik dobrze odpowietrzony? Masz climatronik 2 strefowy czy nie? Czy problem występował w zeszłą zime/jesień/wiosne, czy był wymieniany płyn chłodniczy albo dolewany? Noi czy wskazówka od tempaeratury silnika stoi ciągle w połowie noi czy za szybko sie nie nagrzewa powinien przy tempaeraturze około 5 stopni na dworze po jakiś 3-4 km nagrzać sie do tempaeratury roboczej.

PostNapisane: 15 listopada 2010, 16:44 
Forumowicz

Uklad chlodzenia odpowietrzony, ostatnio dolewalem troche plynu bo chyba mi ucieka przy kruccu termostatu klime mam pol automatyczna. Sinik nagrzewa sie normalnie jak zawsze i wskazowka nie przekracza srodka tak jak powinno byc . Jeszcze przed montazem radia tego samego dnia wszystko bylo ok, cieple powietrze lecialo z nawiewow.

PostNapisane: 15 listopada 2010, 17:05 
Forumowicz

Moze weź połącz ten biało fioletowy gdzie był wcześniej i sie okaże czy to to a napięceie nie powinno być po kluczyku w czerwonym? a w zółtym stałe? Sam już nie pamiętam ;P A jak włączysz nawiew na szybe i dasz temperature na maxa to też nie działa?

PostNapisane: 15 listopada 2010, 17:14 
Forumowicz

U mnie stale napiecie jest na czerwonym a wlasnie na tym fioletowym jest po stacyjce . Ten fioletowy byl tam luzem bo poprzedni wlasciciel podlaczyl ze stalki na pamiec i na zasilanie radia a Alpina ponic ma byc podlaczona po kluczyku. Wezme jutro przerobie tak jak bylo , moze cos to da.

PostNapisane: 15 listopada 2010, 17:32 
Forumowicz

Najgorzej jak coś było mobinowane w elektryce bo teraz trzeba bedzie samemu dochodzić, bosprawdzaj na wszelki wypadek bezpieczniki, ale jka mówisz zę kabel był luzem to chyba nie bedzie wina elektryki tak mi sie wydaje, chyab że elektrozawory umarły

PostNapisane: 15 listopada 2010, 18:11 
Forumowicz

Wiecko, jutro bede wymienial filtr pylkowy to lukne odrazu na te silniczki i linke od miksera, a to jak sie sciaga ten nawiew srodkowy to juz znalazlem na google. Dzieki :ok:

Znalazlem wlasnie na innym forum , ze ten fioletowo bialy to wlasnie zasilanie po stacyjce takze jeden problem z glowy .

PostNapisane: 19 listopada 2010, 16:44 
Forumowicz

No i problem rozwiazal sie sam. Nie wiem dokladnie czy przez to ale mialem regulacje klimy ustawiona na minimum i lecialo zimne powietrze jak dalem na 22 i po wyzej to teraz caly czas grzeje. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci ale jesli nie, to mozna regulacja ustawic do ilu ma dogrzac wnetrze, jutro jeszcze tak z nudow sprawdze uklad i go odpowietrze o ile jest zapowietrzony chociaz silnik nigdy sie nie przegrzewal ale mimo to zajme sie tym. I jeszcze jedno ponoc w E36 na twarz leci tylko chlodne, juz w 2 betach z tym ze poprzednia bez klimy i leci cieple powietrze tak jak sie ustawi .

PostNapisane: 20 listopada 2010, 16:10 
Forumowicz

Podbijam . Wymienilem dzis filt kabinowy i mialem sprawdzic czy jest zapowietrzony uklad chlodzenia. Pomijajac to , ze z jakis nie znanych mi przyczyn mam peknieta obudowe nagrzewnicy kolo filtra na tym okraglym to do tego mialm zapowietrzony uklad wiec zaczolem go od[powietrzac. Na zapowietrzonym ukladzie obroty falowaly ale po odpowietrzeniu sie sie ustabilizowaly i ogrzewanie dziala odrazu lepiej . Zaniepokoila mnie jedna rzecz , mianowicie jak odkrecilem korek od chlodnicy i przygazowalem tak mniej wiecej do 2500 obr/min to nie bylo widac aby pompa tloczyla plyn i robila tym samym taki potoczek czy jak to tam nazwac , kazdy wie o co chodzi. Wiec moje pytanie brzmi czy to pompa wody mi siada czy co ? Z tego co moge powiedziec to , ze auto sie nie przegrzewa i podczas podgazowywania cos strzelio tak w okolicy wiskozy tak jakby cos lapalo i odpuszczalo . Prosilbym o pomoc .

Pozdrawiam !!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1