BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 23:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] kontrola trakcji
PostNapisane: 2 stycznia 2010, 15:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 318
Kod silnika: ;o'[p]
witam.mój problem to zółta kontrolka trójkąt w kółku.czyli wyłączona kontrola trakcji.świeci odkąd mam samochód.nie reaguje na guzik koło zapalniczki.próbowałem pare razy włączać i wyłączać zaplon i do celowo po 3 lub 4 razie kontrolka gaśnie.włącznik działa i wydaje sie ze wszystko jest ok .jednak w czasie jazdy podczas zwyklego hamowania abs wybija jak przy poślizgu przy tym pojawia sie dziwny hałas jakby z pompki.po niedługim czasie kontrola trakcji znów samocZynnie sie wyłancza i kończą sie dziwne zachowania mojej brzyduli.wymieniłem czujniki abs.nie dało to rezultatu.zostały wykasowane błędy abs.i także bez zmian.jeżeli ktoś z was przerabiał tą sytuaćje to prosze o pomoc. :.pozdrawiam .szlarz :cwaniak:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: kontrola trakcji
PostNapisane: 2 stycznia 2010, 16:59 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
brzmi jak by pompa od ABSu padła , a płyn hamulcowy tak jak bmw zaleca wymianę co 2 lata wymieniałeś ? pewnie nie i tu masz przyczynę

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 17:24 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Witam!!! Ja mialem podobny problem,ale polegal on na tym ze zmienilem linke od ASR-u i kontrolka mi swiecila a przyczyna tkwila w tym ze linka byla zbyt mocno napieta,i po ruszeniu na zrywie zapalala sie lampka i nie gasla nawet jak chcialem przyciskiem na panelu wlaczyc ASR nie moglem.A co do hamolcow to moze poprostu hamujesz na sliskiej nawierzchni i abs wybija pedal,to normalne.

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 09:51 
Poszukaj zanim zapytasz

,z tym płynem to sprawdze b .o samochód mam niedługo i przyznaje niesprawdziłem. a co do hamowania na śliskiej nawierzchni to niejezdżę od dziś i raczej przy tak lekkim nacisnięciuhamulcA NA SUCHEJ NAWIERZCHNI nie powinno się to objawiać działaniem abs.i tym hałasem z pompki.tak czy inaczej dziękuje za podpowiedzi ,jeżeli nic nie poradze to trzeba będzie dać zarobić mechaniorowi. :rozpacz:

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 10:59 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Abs i trakcja ściśle współgrają ze sobą...obydwa te systemy pobierają dane z tych samych czujników predkości obrotowej koła...
A w momencie jak trakcja Ci sie zapala ponownie na stałe to abs też sie zapala na żółto,czy nie...???
I czy jak trakcja nie działa(świeci trójkąt na żółto to abs działa czy nie....
Ja bym tu raczej obstawiał na złe dane podawane do komputera wzgledem prędkości obrotowej tylnych kół....
To że wymieniłeś czujniki to jedna sprawa ale ja bym jeszcze sprawdził wycięcia na piastach....te z których owy czujnik czyta dane...

Podpiecie pod dobrego kompa i przejażdżka powinny pomóc....
W passacie też miałem taką walke z trakcja i samoczynnie włączajacym sie abs, i okazało sie że powodem była piasta..którą jakiś luj przedemną wymienił na używke z innego modelu....
Efekt był taki że komp widział iż jedno z kół ma inną prędkość obrotową i reagował abs lub trakcją (zupełnie niepotrzebnie do sytuacji drogowej) i działy sie jaja...powiem że sam bałem sie nim jeżdzić takie akcje sie działy....ale na kompie w czasie jazdy to wyjdzie...
pozdrawiam.

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 13:45 
Poszukaj zanim zapytasz

a więc jasiu. abs to działa ale wtedy jak kontrolka trakcji gaśnie czyli ze trakcja jest włączona.jednak dzialanie tego abs polega na wyciu z pompy .i jakimś dziwnym chrobotaniu.jezeli trakcja sie wyłączy i kontrolka znów się świeci to dziwne odgłosy znikają.ogólnie nieprzeszkadza mi brak kontroli trakcji.gdyż jest większa frajda z żeby jazdy.aczkolwiek jeżeli tym samochodem miała by jeżdzić moja kobieta to wolałbym żeby ją nie pociągło na zakręcie.także musze to jakoś ogarnąć.pozdro. :cwaniak:

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 14:02 
Forumowicz

a jaki rok auta i czuniki nowe orginaly czy uzywane orginaly czy tez zamienniki ostatnio wsadzilismy do e 39 nowa piaste do przedniego lewego kola czujnik zostawilismy stary po czym podpiecie pod kompa i kolo pokazywalo 2 a nawet 2,5 razy wieksza predkosc obrotowa zalozylismy nowy czujnik zamiennik nie pamietam firmy dalej to samo juz myslelismy ze to piasta ale nowy czujnik z aso dal rade i po jego montazu skonczyly sie jaja

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 14:38 
Forumowicz

Jak abs zadziała to normalne że słyszysz jakieś dziwne dzwięki...
Może problem leży po stronie nieorg czujników które wprowadzają w błąd kompa...albo piasta tak jak pisałem,tynbardziej że masz tak od zakupu pojazdu...
Mi też ze 3 dni temu zaświeciła sie asr i abs, potem zgasł na chwile i teraz znowu świeci...i powiem że faktycznie lepiej sie jeżdzi, przynajmniej czuje auto...ale abs...czasami sie przydaje...
Też obstawiam u mnie czujnik i z tego co poczytałem, to te nieorginalne raczej każdy odradza...
Toteż swistak240, pewnie masz w 100% racje...i jak możesz luknij na to i oceń...
http://www.moto.allegro.pl/item84462257 ... utlog.html

dobrej niemieckij firmy...szkoda że nie napisł jakiej :mur: ...a tak apropo ile czujnik w aso????

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 14:50 
Forumowicz

cos kolo 200 do 300 nie pamietam dokladnie a na elementy elektryczne jak widac slady montazu zwrotow nie przyjmuja jak masz e 46 to podjedz do kogos kto ma dobrego kompa i w podgladze realnym podczas jazdy sprawdzi ci te czujniki bedziesz wiedzial prztynajmniej ktory ci szwankuje a lepiej dac czasmi troche wiecej a masz pewnosc ze przynajmniej ten element cie nie zawiedzie

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:00 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Czasami ja się czyta niektóre tematy to człowiekiem rzuca jak kotem po landrynkach :zdziwko:

Pierwsze primo.
Jak świeci się kontrolka od Trakcji to tam jest przyczyna.
Awaria czujników ABS-u zapala kontrolkę ABS i trakcji, nie tylko trakcji.

Po drugie sekundo.
Piszesz o kasowaniu błędów. Może warto było zapamiętać jakie one były?? ;)

Takie historie zaczyna się zwalczać od podłączenie pod komputer, a nie wymiany połowy układu czujników.

Tak czy tak zapalająca się kontrolka trakcji, w większości ma przyczynę w czujniku położenia przepustnicy/TPS, lub czujniku położenia przepustnicy hamującej (element do którego dochodzi linka, znajdujący się pomiędzy przepływką, a przepustnicą ),

Poza tym Tester diagnostyczny w połączeniu z kumatym diagnostą, prawdę Ci powie :P

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:00 
Forumowicz

Tak właśnie zrobie....powoli nie mam sił do tego jakże niezawodnego :rotfl: i ekskluzywnego wozu :mur:
swistak240, a wy mi to sprawdzicie jutro i magiel przy okazjii...co??
tak ok 11 12 wyrwy sie z pracy..na chwile do końca dniówki... :wstyd:

Tytuł: Re: [e36] kontrola trakcji
PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:04 
Forumowicz

podjedz zobaczymy

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:06 
Forumowicz

Toudi, waw...fascynująca wypowiedz...cały czas o tym pisze...niech Cie już nie rzuca :padam:

oki jutro jestem...

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:22 
Specjalista

Przede wszystkim moja wypowiedź dotyczyła E36 Szklarza :P

Jasiu 1979 u Ciebie zapalają się obie kontrolki, więc należy szukać przyczyny w układzie ABS, a tak w ogóle to zabierasz się do walki z problemem od właściwej strony i we właściwej kolejności :P

Bawi mnie trochę jak czytam co ludzie wyprawiają żeby zwalczyć jakąś bzdetną usterkę, której usunięcie mogło by kosztować powiedzmy 100 zł, a po tym całym cyrku wymienia się kupę elementów i całość kosztuje 300 zł :rotfl:

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:26 
Forumowicz

Szczerze mnie też ale cieszy mnie że jestem w stanie komuś pomóc...
Ja sie pod kompa jutro podepne...i po sprawie....

Tylko mój problem...czujnik org czy podróba z allegro....
Tak pytam pewnie i tak ori kupie...samochód zobowiązuje... :cwaniak:
Pozdro Toudi, ....

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:52 
Specjalista

To co kto kupuje w większości uzależnione jest od budżetu domowego, nie każdego stać na oryginały, które czasami nie wiele odbiegają zamiennikom.
Jednak w przypadku czujników ABS, położenia wału, wałka itd. zamiennik rzadko działają prawidłowo, co w końcu i tak zmusza do zakupu oryginału. Niestety.
Więc ja staram się przekonać moich klientów do naprawy ABS-u oryginalnymi czujnikami, a upartym wole zamontować pewny, używany, oryginalny czujnik :P

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 08:15 
Witam
Ja mam Podobny problem. Posiadam samochód już od roku, i zdarzyło mi się parę razy że, kontrolka od ABS I kontroli trakcji się zaświecały ale po jakimś czasie (kilka godz lub 2 dni) same gasły i wszystko było ok. Ostatnio przez 5 miesięcy nic się nie działo aż do dziś, znowu się włączyły:(
Czy może być tak że gdzieś na przewodach niema odpowiedniego styku?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1