BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problemy z elektryką
PostNapisane: 7 marca 2011, 09:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
Witam. Ostatnio po raz pierwszy moja fura odmówiła mi posłuszeństwa. Wchodzę przekręcam kluczyk i nic. Podniosłem maskę poruszałem przewodami.... odpalił. Przedziwna sytuacja. Niepokoi mnie to gdyż już w czasie ostrych mrozów bywało, że samoistnie po otwarciu samochodu z pilota włączały się światła awaryjne i piknęły 3-4 razy. Równiez zimą zdarzało się że zegary gasły na ułamek sekundy i znów się zapalały. Nie mam autoalarmu. W czym moze być problem? Czy ktoś miał podobne akcje ? Czy ten problem jest trudny do zlokalizowania i plus minus jaki może być koszt naprawy ? Pomóżcie :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] problemy z elektryką
PostNapisane: 7 marca 2011, 10:06 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M44B19
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=81571
apropo tego nie zapalania po przekręcniu kluczyka, to możliwe, że masz problemy z immobilaizer'em.

PostNapisane: 7 marca 2011, 10:19 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
słabo opisałeś problem.. przekręcając kluczyk brak reakcji rozrusznika? kontrolki sie pala? jakimi kablami poruszałeś?
na początek radze sprawdzić przymocowanie klem, odkręcić przeczyścić przykręcić.

PostNapisane: 7 marca 2011, 11:06 
Pierwsze kroki

Rozrusznik zrobił tylko krótkie brr i to wszystko. Zegary się nie swieciły. Tylko znów awaryjne piknęły, choć na zegarach strzałki się nie zaświeciły. Zresetował mi się zegarek i data oraz zgubiły się stacje radiowe. Dzięki Wam za jakiekolwiek pomocne info. Czy to coś poważnego ? Czy istnieje zagrożenie że zgaśnie mi podczas jazdy, czy jak już odpali to bedzie good ? Odnośnie pytania o kabelki którymi poruszałem to nie pamiętam. Poruszałem akumulatorem i przewodami które są z nim połączone. Sprawdzałem ostatnio napięcie w aku i jest na poziomie 12,4 V. Może być konieczność wymiany całej instalacji ? Ile kosztuje taka przyjemnosć ? Jestem zielony :(

PostNapisane: 7 marca 2011, 18:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
nie panikuj to nic poważnego. skoro piszesz ze zresetował zegarek to na 100% wina klem na akumulatorze. slaby styk przepalone albo coś takiego skup sie w tamtym miejscu jeżeli nic to nie pomoże zaglądnij do bezpieczników czy plus lecący z akumulatora nigdzie sie nie poluzował (czerwony kabel przykręcony śruba 13)

PostNapisane: 7 marca 2011, 20:37 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Dokładnie skoro zresetowało Ci wszystko więc stało się tak jakbyś odpiął akumulator więć najlepiej sprawdź klemy i kable przy akumulatorze

PostNapisane: 7 marca 2011, 22:08 
Pierwsze kroki

Dziękuwka, sprawdzę to :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1