BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 22:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e36 318is, brak mocy, nie równe obroty
PostNapisane: 12 marca 2011, 16:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: m42b18
witam

coś boli moją bunie i chciałbym temu jakoś zaradzić, ale nie wiem do końca co może jej dolegać.
jest to silnik 1.8is ze zwykłym gazem. na gazie jak to na gazie wiadomo nie będzie w pełni sprawna jeśli chodzi o moc. martwi mnie jednak to że jak silnik pracuje już dłużej zaczynają falować obroty, czasem zdarza się jej zgasnąc. natomiast na benzynce coś ją muli. podczas przyśpieszania i wiciśnięciu gazu do końca zaczyna przyśpieszać i zaraz czuć spadek mocy. oprócz tego po jeździe na gazie, po zatrzymaniu się i przełączeniu na PB cieżko ma sie wkręcić na obroty, mam takie odczucie jak by na małych obrotach nie paliła na gar, przynajmniej tak to w moim odczuciu wygląda.

chciałbym odzyskać przyśpieszenie i moc jaką powinien mieć ten samochód na benzynie. mógłby ktoś coś doradzić co może z nią być? zastanawiałem się czy to nie czasem wina przepływomierza, silnika krokowego, może pompy, znajomy powiedział mi też że może to być jakiś czujnik ktory jest gdzies przy kolektorze, sam już nie wiem...

dodam jeszcze ze wymieniałem świece, i przewody w ostatnim czasie.

pozdrawiam ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e36 318is, brak mocy, nie równe obroty
PostNapisane: 13 marca 2011, 10:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
przy starych instalacjach często pada przepływomierz.

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:10 
Pierwsze kroki

gaz jest od 2006r.

PostNapisane: 22 marca 2011, 19:39 
Pierwsze kroki

sprawdziłem dziś przepływke i jest ok, zapaliłem silnik po czym odłączyłem kostkę od przepływomierza. silnikiem zabujało, pozniej go trzęsło itp. podłączyłem z powrotem i było ok.

sprawdziałem też czujnik położenia przepustnicy, po jego odłączeniu silnik tak jakby zaczął równiej pracować, i utrzymywał obroty 1,5 tys, czasami trochę niżej. przy przyśpieszaniu wszystko jest dobrze do 4 tys, poźniej straci moc i dużo wolniej wchodzi, w granicach 5 tys obrotów było takie szarpnięcie jakby na sekunde dostał całą moc po czym go dalej zdałwiło. wszystko to działo sie na pb.

na gazie żeby sprawdzić czy jest poprawa muszę przejechać gdzies 40km, bo wtedy po takim czasie dopiero zaczęła słabnąć na lpg.

PostNapisane: 22 marca 2011, 20:08 
Forumowicz

ja bym obstawil sonde lambda, wepnij sie miernikiem i zobacz czy pracuje w zakresie 0-5V albo 1-5V, nie pamietam dokladnie...

PostNapisane: 27 marca 2011, 17:59 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i, F30 320i
Kod silnika: M43TU, N26
patryk_e36 napisał(a):
sprawdziłem dziś przepływke i jest ok, zapaliłem silnik po czym odłączyłem kostkę od przepływomierza. silnikiem zabujało, pozniej go trzęsło itp. podłączyłem z powrotem i było ok.

To nie jest sposób na sprawdzenie przepływomierza. Na kompie wyskoczy albo spróbuj bez się przejechać. Z reszta zwykły gaz w BMW to porażka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1