BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 04:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Centralny zamek
PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 14:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43
Witam !

Posiadam BMW E36 Compact 98r.

Miesiąc temu kupiłem na allegro zestawik :

Obrazek

I teraz mam kilka pytań, a mianowicie dostałem schemat :
Obrazek

Nie posiadam żółtej kostki jak pisze na schemacie. Mam za to fioletową :

Obrazek

Rozpiąłem ją i Pin4 jest ale nie ma Pin17 po prostu nie ma kabelka...

Jakieś pomysły ?

Od razu mówię że jestem laikiem w tym temacie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Centralny zamek
PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 09:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Brak
Jeżeli jeszcze sobie nie poradziłeś z zamkiem to...

Z pinami masz dwie opcje:

BMW do 1994r. PIN 4 -OTWÓRZ PIN 17 -ZAMKNIJ
BMW od 1994r. PIN 25 -OTWÓRZ PIN 24 -ZAMKNIJ

Nie masz co prawda sugerowac sie rocznikiem bo ja w aucie z 92r miałem drugą opcje działającą....
Jeżli nie ma kabelka we wtyczce to po prostu musisz go dołożyć. Najprościej bedzie podać +12V pod kazdy z pinow i zobaczyc gdzie otwiera i zamyka.

Jeżeli masz opcje domykania w tym sterowniku ( +12V przez 30 sekund) to mozesz ogarnąć domykanie szyb.
Podajesz +12V przez 30 sekund pod ZAMKNIJ (ogarniesz który to pin u Ciebie) i pod RYGIEL (biało czerwony kabelek, nie pamiętam który pin)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 16:15 
Pierwsze kroki

Tylko też jest ten problem że nie posiadam na fioletowej kostce pinu 25.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 20:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36-COMPACT
Kod silnika: M43B16
ciekawy temat tez aktualnie grzebie przy moim centralnym,mam identyczne kostki tez chętnie sie dowiem która to kostka..

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 20:25 
Pierwsze kroki

Co znalazłem na innych forach :

Cytuj:
Fioletowa wtyczka:
(zaznaczam że to compact '97 - nie gwarantuję że kolory kabli są w compakcie takie same jak w innych)

PIN 4 - kabel czerwono-żółto-niebieski - po podaniu +12V OTWIERA (również odryglowuje)
PIN 17 - pusty - po podaniu krótko +12V ZAMYKA (bez ryglowania - wlew paliwa otwarty), przy podawaniu +12V przez kilkanaście sekund ZAMYKA SZYBY
PIN 13 - kabel biało-czerwony - po podaniu +12V przy zamkniętych drzwiach RYGLUJE (zamyka wlew paliwa), przy podawaniu +12V przez kilkanaście sekund również ZAMYKA SZYBY

Podsumowując, aby zamykało i ryglowało trzeba podać impuls z centralki jednocześnie na pin 17 i 13. Natomiast lepiej chyba ich nie zwierać bo możliwe
że wtedy będzie ryglował przy każdym zamknięciu (również przy wciśnięciu cycka w drzwiach) co niezawsze jest pożądane. Wtedy trzeba odseparować diodą.

Jeśli centralka wysyła długi impuls do domykania szyb, to trzeba go podać na którykolwiek z tych pinów (u mnie oba domykają okna). Chyba najlepiej
podać zamykanie na 17 a domykanie szyb na 13. Wtedy zarygluje, domknie, i niepotrzebne są diody bo każdy pin jest obsługiwany przez osobny kanał centralki.

Ale uwaga bo ten długi impuls z centralki to może być minus (u mnie tak jest) i wtedy trzeba podłączać przekaźnik.

Cytuj:
Witam wszystkich. Mam pewien problem z tym sterowaniem. ze sterownika zamknij na 17 pin, otwórz na 4. Ale gdzie mam podłączyć +12 z
przewodów żółty i żółto/ czarny? Wychodzące ze sterownia pilotów. Są to dwa przewody tak jak było na schemacie Marian2. sterownik prawdopodobnie ten sam lub podobny. Pozdrawiam i proszę o Pomoc

: żółty i żółto czarny łączysz razem i podłączasz pod ten sam przewód co zasila to urzadzenie czyli do stałego plusa który jest nawet po wyciągnięciu kluczyka

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, 20:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36-COMPACT
Kod silnika: M43B16
kurcze tyle ze na tym zdjęciu nie widać przewodu czerwono-żółto-niebieski na tej fioletowej kostce,chyba że się schował,wychodzi na to ze wystarczy podpiąć zaledwie dwa przewody by otwierało i zamykało

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1