blejzerek napisał(a):
ART teraz mnie zmartfiles.Kurde pytam sie bo w lipcu kupilem swoja mala z wycietym katalizatorem.Ogolnie to fajnie bo ladnie buczy

jedynie smierdzi troche spalinami. Zaczelo jedynie zastanawiac mnie ostatnio spalanie

i dlatego poruszyelm ten temat.To co radzisz mi kupic katalizator i wstawic go spowrotem na swoje miejsce??
ja osobiscie bym kupil. Mialem taka sytuacje w poprzednim aucie, ze kat sie rozlecial w srodku i raz na jakis czas zatykalo wydech (zero mocy, smierdzialo zbukami). Jako ze mialem cc warte 5kpln, a za kata powidzieli mi 500zl to olalem temat i wywalilem wszystko ze srodka zostawiajac pusta puche. Osiagi sie polepszyly, ale moge to porownac jedynie do przytkanego kata, wiec nie moga byc miarodajne. Dramat - nie radze nikomu, glosno i wibracje na budzie byly. Wstawienie prostej rury duzo pomoglo (ciszej i bez wibracji), ale wtedy mialem juz przerobiony caly wydech, wiec tez ciezko porownac. Dodatkowo bardzo wkurzalo mnie to, ze walilo spalinami (np. odsniezanie tylnej szyby w zime przy odpalonym aucie nie bylo mile).
Dodatkowo zakladam ze wydech w BMW jest bardziej przemyslany niz w CC i zapewne jest to policzone tak, ze procz ekologii kat tez wplywa pozytywnie na osiagi (choc bardziej bym ujal to ze nie przeszkadza przez odpowiednie zaprojektowanie wydechu). Duza szansa, ze jesli wywalisz kata to osiagi spadna, bo wydech zostanie za bardzo odetkany (bedzie za luzny) i auto straci na elastycznosci itd. Jedyna alternatywa sensowna wg mnie jest kat sportowy (bo mnie zbyt irytowalo to, ze smierdzialo spalinami), wzglednie jakis tlumik zamiast kata, ale to tez loteria, bo nie uwierze ze ktos to liczyl jak trzeba.
Edit - co do spalania to generalnie za duzego wplywu nie powinno miec, choc tak jak pisalem - wydech bedzie bez kata luzniejszy i pewnie odczyty sondy moga sie w jakims stopniu roznic od pierwotnych. W jak duzym? tego juz nie potrafie powiedziec. Dodatkowo slyszalem (nie umiem do konca zweryfikowac) jak nie masz kata, to sonda bardziej dostaje po pupie.
A moze po prostu Ci sie sonda skoczyla i trzeba ja wymienic... przez net ciezko stwierdzic