sylwek28 napisał(a):
Chyba się się nie rozumiemy a wiedza internetowa rządzi..
przede wszystkim nie sprawadza sie overboostu programem bo nie jesteś w stanie wszystkiego zauważyć a program odświerzyć tak szybko, do tego służą wskaźniki doładowania, oko wskazówkę widzi bardzo dokładnie i wychwytuje od razu.
Logowanie z dużym obciażeniem np 5bieg od 2tyś.obr do 4,5 ma to do siebie,ze trwa długo i elektrozawór ma czas ograniczyć rzeczywiste do wymaganego. Sterowanie podciśnieniowe ma to do siebie ,że nie jest precyzyjne a przede wszystkim wolne, stąd tunerzy np. mają problem w 335d i 535d podnieść wyżej bo pojawiają się przeładowania i to dość spore.. w sterowaniach stellmotorem tak nie ma.
Ta dość spora 15-ka w 2.0d 136KM smiało ładuje 1,6 przy 2,5tys.obr , no bo to nie jest dużo.
Po co w ogóle używacie pojęcia ciśnienia bezwzględnego? Żyjemy na ziemi a tu już jakieś panuje i chyba nie bardzo się to zmieni w najbliższych czasach więc pisanie 2,8bara , 3,0bary uważam za bezsens skoro w rzeczywistości jest 1,8 czy 2
Nie rozumiem po co te wypady osobiste z tą internetową wiedzą... Po co te zaczepki?
Akurat u siebie posiadam wskaźnik doładowania

I nie mam overboostów tak dużych o jakich ty piszesz, ups chyba mam coś popsute, pojadę do ASO to naprawić...

A tak na poważnie to radze przeczyścic elektrozawór lub wymienić na nowy lub zrobić z dwa obroty nakrętki na sztandze w stronę turbiny

W M47 z tego co pamiętam svbl to 2250mbar zatem przeładowanie na 2600mbar wydaje się być naprawde spore i nie ma co męczyć turbiny tylko ogarnąć te przeładowanie

Stroiłem 2 razy 535D i rzeczywiście duże turbo potrafi przeładowywać na mocnym sofcie przy zadanym bezwzględnym 3bar ( czemu taka nomenklatura? a jakie to ma znaczenie, to nie żaden próg zwalniający by miał denerwować

Ja piszę tak bo tak jest w sofcie a to jest mój punkt odniesienia ) ale przeładowanie za każdym razem wynosiło max 200mbar, a w programie po d-can'ie odświeżanie jest naprawdę o dobrej rozdzielczości.
Odnośnie servo i gruszki to oczywiście masz racje, servo sobie lepiej radzi z overboostem jest dokładniejsze i szybsze

Przykładowo gdy mamy 2600mbar zadane to na servo ciśnienie oscyluje 2550-2650 a na gruszce 2500-2700