ZA 2 DNI DOJDĄ ANGOLE, SKĄD JEDNAK WIEDZIAŁES GDZIE WIERCIC OTWORY, TYLKO WZGLĘDEM PIERWSZYCH FOTEK?
"Pytałem kilku fachowców czy da się przerobić lusterka z anglika na europejskie. Wszyscy odpowiedzieli zgodnie że nie. Nie chciało mi się jednak w to wierzyć (i słusznie jak się okazało) i postanowiłem sam się za to zabrać.
Różnicę jaka jest w położeniu lusterek względem nadwozia najlepiej widać patrząc na linię podziału pozostałą po formie wtryskowej która jest widoczna na obudowie lusterek.
Położenie prawego lusterka w angliku.
Położenie prawego lusterka jakie powinno być w wersji europejskiej
Położenie lewego lusterka w angliku
Położenie lewego lusterka jakie powinno być w wersji europejskiej
Przeróbkę omówię na przykładzie lusterka od strony kierowcy. Z drugiej strony jest oczywiście analogicznie

Żeby przestawić położenie lusterka należy wywiercić dodatkowy otwór oraz jeśli potrzeba załatać stary (ja zrobiłem to używając kleju poxipol). Otwór będzie zakryty więc po dokonaniu przeróbki na zewnątrz nie ma żadnych śladów.
Najpierw należy rozebrać obudowę lusterek.

Tu nie obyło się bez strat ponieważ połamałem zaczepy i potem musiałem posklejać lusterka za pomocą kleju do plastiku typu uniwersal (gdyby komuś tak się przydarzyło to zwracam uwagę że należy smarować klejem zdjętą obudowę a nie odwrotnie – klej wtedy nam nie wylezie ponieważ nakładając obudowę nadmiar wciśniemy do środka – jeśli zrobimy odwrotnie to nadmiar wypchniemy na zewnątrz)
Można użyć innego kleju- ważne żeby tworzył spoinę elastyczną - z tego powodu super glut wg mnie zbytnio się nie nadaje
Zdjęcie dolnej osłony która zasłania miejsce w którym będziemy wiercić. Należy robić to delikatnie żeby nie połamać – mi się udało bez strat.
Tu na zdjęciu widać „mechanizm” który utrzymuje lusterko w angielskim położeniu.
Składa się on z wybrzuszenia w podstawie - nieruchomej części mocującej lusterko do samochodu oraz wgłębienia w górnej metalowej ruchomej części korpusu lusterka. Żeby przestawić lusterko należy wywiercić nowe wgłębienie w części ruchomej.
Należy ustawić lusterko w żądanym położeniu (patrz zdjęcie)
Następnie zaznaczyć miejsce wiercenia a następnie wywiercić otwór pod odpowiednim kontem i na odpowiednią głębokość. W celu wywiercenia otworu musiałem wygiąć lusterko prawie maksymalnie w stronę kierunku jazdy, był wtedy znacznie lepszy dostęp do miejsca w którym miał być otwór. Uwaga - należy mocno trzymać wiertarkę podczas wiercenia aby się nam nie omsknęła i czegoś nie zarysowała.
Tu dość dobrze widoczne stare (mniejsze) oraz nowe wywiercone wgłębienie w górnej części korpusu lusterka.

Z uwagi na to że stary otwór zachodził na nowy stary musiałem zakleić poxipolem. Ustawiając lusterko tak że wybrzuszenie w podstawie nie wchodziło w żaden otwór nałożyłem kleju i odpowiednio go uformowałem zaklejając stary otwór a gdy trochę podsechł ustawiłem lusterko w nowym właściwym położeniu a między 2 ruchome części wsadziłem kartkę aby zapobiec ewentualnemu sklejeniu ruchomych części - górnej i dolnej do czasu ostatecznego związania kleju.

Z prawym lusterkiem poszło łatwiej ponieważ było nieco mniej wiercenia – cieńsza warstwa metalu oraz nie trzeba było zaklejać starego wgłębienia ponieważ stare i nowe nie zachodziły na siebie.
P.S.Przepraszam że przez pewien czas zdjęcia nie były dostępne. Strona na której je umieściłem została skasowana. Obecnie podpiąłem je na nowo i wszystko powinno działać jak dawniej.