od  daty  kupna  samochodu  masz  30  dni  na  to  by  poinformaowac  ubezpieczyciela czy  zostajesz przy  ubezpieczeniu jakie  nabyles wraz z  samochodem , czy  je  wypowiadasz  i  wykupujesz sobie  nowe  u  unnego  ubezpieczyciela , Ubezpieczyciel  owe  ewentualne wypowiedzenie  polisy  musi dostac na  dzien przed  jej zakonczeniem , jak i  do  owych 30  dni  musisz  dokonac  wypowiedzenia , oznacza  to ze  nie ty masz  30  dni  na  złozenie   wypowiedzenia  tylko   do  30  dni  ono  musi  wpłynac  do  ubezpieczyciela ! 
Ustawa  mówi , ze  kupujacy  nabywa wraz  z  samochodem polisę  z  wszystkimi wczesniej  zawartymi w  niej ustaleniami ! czyli  jesli  termin drugiej raty  był  po  terminie zakupu  samochodu  to  już  nowy  nabywca samochodu ma  obowiazek  go  zaplacic jesli nie  wypowiedzial  wczesniej  polisy .PZU  niestety  jest  okropne , jesli masz  stara  polise  gdzie  na  niej  jest  zaznaczone  ile masz  znizek  to  skopiuj to  i  wyslij  do  ubezpieczyciela ! musi im to  wystarczyc !!  ja tak robie  i  mam  spokój !
JESLI  KUPUJECIE  SAMOCHÓD  BEZ  WAZNEJ  POLISY  MUSI TO  BYC  ZAZNACZONE   NA  UMOWIE KUPNA Z  DATA I  GODZINĄ !!!
JESLI  ZAKUPICIE  SAMOCHÓD  W  OSTATNIM DNIU  WAZNOSCI  POLISY W TYM SAMYM DNIU , ALBO W  NASTEPNYM ZARAZ , JESLI  WYSTEPUJE  NIEMOZNOSC  DOKONANIA  WYPOWIEDZENIA  POLISY - WYKUPUJECIE  WLASNE  UBEZPIECZENIE !  UBEZPIECZYCIEL   - BYŁY - NIE MOZE  ZADAC OD  WAS  ZAPALATY ZA  MIESIAC  CHOC  BEDZIE TO ZAPEWNE  CHCIAL ZROBIC -  NIE  DAC SIE W  TYM MOMENCIE !!
TYM ZE CI PRZYSŁALI  TAKA  POLISE  SIE NIE  PZREJMUJ , mnie tez  przysłali  cos  takiego  na  kwote  1350  zł  chyba  na  fiata  punto  ktorego to mialem  7  dni