BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 23:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Zakup CA do Coupe
PostNapisane: 28 stycznia 2011, 14:33 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m52b28
Szczurek1986 napisał(a):
Np. Castorama.

A ile kupić takiej maty, żeby wygłuszyć dobrze parę drzwi w cupecie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 stycznia 2011, 19:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Ja to robiłem dekarką w poprzednim aucie i z tego co pamiętam były różnych rozmiarów więc ciężko mi powiedzieć.

PostNapisane: 31 stycznia 2011, 22:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B25
Zależy czy chcesz wygłuszyć blache we wnętrzu drzwi po zewnętrznej stronie i wewnetrznej + otwory technologiczne czy tylko zalepienie otworów montażowych z zewnątrz. 5 -15 mat 500 x 250 , 1000 x 500 3 - 7 na drzwi w Coupe....
Polecam warstwe GMS 04 lub/i STP STP VIBROPLAST

PostNapisane: 31 stycznia 2011, 22:52 
Forumowicz

i postaraj sie tak jak mówisz wsadzić tam odseparowane 16 bo efekt będzie dużo lepszy.. z tyłu sub i nie martw się.. jak nie kupisz pyesiyinga lub innego szmelcu tylko jakies pożadne firmy to dźwięk bedzie należyty!

PostNapisane: 6 lutego 2011, 11:05 
Pierwsze kroki

Ok, maty do wygłuszania już zakupiłem i będę wygłuszał drzwi na dniach, teraz tylko kwestia wsadzenia 16' w drzwi, wyczytałem, że trzeba by było podobno blache ciąć i spore przeróbki robić a ja aż takich zdolności nie mam, może jednak wsadzić jakieś dobre odesparowane 13 na wzmaku w nogi?

Ps. I jaką skrzynie wybrać do bagażnika?

PostNapisane: 6 lutego 2011, 16:36 

Afro dobry zestaw 13 nastek też da radę ale jednak nie duży przeskok na 16 nastki robi ogromną robotę w dźwięku :)

PostNapisane: 6 lutego 2011, 17:29 
Pierwsze kroki

A jakie byś polecił dobre 13? ;) Wiem, że lepiej by bylo dać 16 ale przeraża mnie przeróbka boczków, czasem co prawda wystawiają na allegro boczki po 16 ale koszt tego to 400 zł...

PostNapisane: 6 lutego 2011, 21:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Tak jak Ty będę chciał założyć odseparowany zestaw na przód i właśnie będę dawał 13, bo nie mam ochoty bawić się z panelami w drzwiach. Głośniki w tylnej półce + sub dają wystarczająco dużo średnich i niskich tonów, żeby nie bawić się w montaż 16cm głośników ;).
Skoro jesteś w temacie to bardzo proszę: napisz jak w ogóle wygląda instalacja fabryczna pod głośniki w Coupe. Chodzi o to jak rozdziela się kabel idący od radia do głośników. Chodzi o to, czy idzie jeden do niskotonowego i potem dalej do wysoko - czy idą 2 wiązki?
Pzdr

PostNapisane: 6 lutego 2011, 23:08 
Pierwsze kroki

Lepiej raczej wywalić głośniki z półki i zostawić maskownice to bas będzie się z bagażnika do auta dostawał

PostNapisane: 7 lutego 2011, 03:13 

Ano z głośnikami w półce jest na pewno kiepski pomysł. Ja swego czasu bardzo sobie chwaliłem odseparowany zestaw 13 nastek Ground Zero modelu nie pamiętam w tej chwili ale jak coś to mogę sprawdzić.

PostNapisane: 7 lutego 2011, 07:10 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Ano z głośnikami w półce jest na pewno kiepski pomysł. Ja swego czasu bardzo sobie chwaliłem odseparowany zestaw 13 nastek Ground Zero modelu nie pamiętam w tej chwili ale jak coś to mogę sprawdzić.

Jak możesz to zarzuć model ;) A jaki by styknął sub do bagażnika?

PostNapisane: 7 lutego 2011, 13:22 

Co do suba to zależy troszkę od budowy Twojej blachy w bagażniku i tylnej kanapy. To był model GZTC 130T.

PostNapisane: 7 lutego 2011, 16:26 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Co do suba to zależy troszkę od budowy Twojej blachy w bagażniku i tylnej kanapy. To był model GZTC 130T.

U mnie zabudowa wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:39 
Forumowicz

zawsze gorzej niż w kombiaku gdzie przez tą szmatę zasłaniającą bagaż bass nie ma problemów z przedostaniem się do wnętrza auta...tutaj masz to raczej zgrabnie zabudowwane jak to bywa w tego typu nadwoziach.
Tak jak tu koledzy pisali. Zostaw maskownice a głośniki z półki out.
wybór suba to nie tylko wybór na podstawie budowy tylnej kanapy ale też zastanowienie sie czego oczekujesz...
są skrzynie zamknięte ,są bass reflexy, wszystko ma inną charakterystykę.
zależy też czy lubisz szybki ale płytszy bass czy wolniejszy ale bardziej schodzący - tutaj ma w tym udział również wielkość glośnika..
ja osobiscie słucham bardzo różnej muzyki. pod swoje upodobania wybrałem dwa mniejsze suby spięte w 2ohmy.. Powerbassy s-10 25cm w skrzynkach zamkniętych.
miałem też pożadnego Focala Access 30cm w skrzyni Bass reflex.(mam go na sprzedaż)
zależy wszystko jak mówiłem od upodobań muzycznych. również od wzmaka jaki będzie to pędził..
ja zmieniłem focala na PeBeki bo do nich stworzyłem ładną zabudowę... jeśli chodzi strikte o moc to na wzmacniaczu dającym przy 2ohmach około 600rms 2xPB = 1xFOCAL ale dzwiek sporo sie różni.i każdy wybiera pod swoje upodobania.. (dobrze udać się na odsłuch)

jeśli chodzi o montaż 16. na wszyszym miejscu i tak uparłbym sie na 16 bo jak już robić to jednak tylko po Bożemu... tak to jest z CA ze przeważnie potem z 13 brakuje mocy i dżwieków... są po proztu za małe... nie bać sie ciecia blacy i tapicerki... jest już kilka instrukcji ładnie popartych fotkami (jak nie na tym forum to na innym Bmw) wiec wystarczy troche czasu i chęci i sie opłaci.

PostNapisane: 11 lutego 2011, 17:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
Afro napisał(a):
A jakie byś polecił dobre 13? ;) Wiem, że lepiej by bylo dać 16 ale przeraża mnie przeróbka boczków, czasem co prawda wystawiają na allegro boczki po 16 ale koszt tego to 400 zł...

A niby co tam do 16stek trzeba przerabiać???
Właśnie kupiłem 16stki i wzmacniacz, i jak się ociepli biorę się za montaż. Do tej pory nie zauważyłem aby była potrzeba przerabiania tapicerki - a mam skórę... Głośniki trzeba zamocować w drzwiach a nie w boczku, w boczku mogły sobie brzęczeć co najwyżej fabryczne 13 z kilkuwatowym wzmocnieniem!
Nawet nie potrafię sobie wyobrazić przykręcenia 90 watowego głośnika do plastykowego boczku - sterowanego dziesięciokrotnie mocniejszym sygnałem niż fabryczny.
Trzeba niestety małe kółko w drzwiach wyciąć i fabrykę poprawić, bo akurat tutaj się nie popisała.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1