BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 września 2025, 17:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Prośba o pomoc w ogarnięciu przerobionego audio.
PostNapisane: 1 września 2025, 16:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B20
Niedawno kupiłem swoje E39. Właściciel miał zmieniony system audio ( wywalony panel od nawigacji MK4, wsadzone jakieś radio ), przed sprzedażą zainstalował oryginalny panel od navi MK.4. Obecnie sprawa wygląda tak:
* Panel od navi nie działa, tj. jedyny przycisk który działa to telefon, który wzbudza ekran na kilka sekund, po czym ten gaśnie, żadne pokrętło, czy inny przycisk nie dział. Sam ekran wzbudza się, jednak również nie reaguje na nic oprócz w/w przycisku telefon. Sam panel najwidoczniej na pewno ma zasilanie ale wydaje się zupełnie niezdolny do sterowania czymkolwiek.
* Samo radio gra, tj muzyka leci, mogę je obsługiwać z poziomu kierownicy, natomiast tak jak wspominałem panel navi zupełnie z nim nie współpracuje.
* Na zdjęciach widać jak to zostało przerobione, wygląda nawet cywilizowanie, nie ma nic poskręcanego czy danego na taśmy, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak to powinno wyglądać prawidłowo.
* Zmieniacz płyt navi działa, płyta jest w środku, chociaż nie wiem czy powinien "mielić" płytę po jej włożeniu, i czy powinno mrugać czerwone światełko.

Moje podejrzenie jest takie, że właściciel zmienił radio, podpiął kable w desce rozdzielczej, natomiast w ten sposób tylko podpiął zasilanie. Jego przeróbkowe zaślepki i końcówki dalej są zainstalowane, i panel dostaje prąd ale tak naprawdę nie jest podłączony do samego radia. Tak jak mówiłem nie wiem jak to powinno wyglądać w oryginale, dlatego zwracam się o pomoc. O ile coś tam znam się na mechanice, tak elektryka, zwłaszcza jednocześnie tak stara i jakby nie patrzeć trochę bardziej zaawansowana to dla mnie teren zupełnie nieznany i sam raczej nie dojdę co jest do czego i jak to powinno być.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1