Niedawno kupiłem swoje E39. Właściciel miał zmieniony system audio ( wywalony panel od nawigacji MK4, wsadzone jakieś radio ), przed sprzedażą zainstalował oryginalny panel od navi MK.4. Obecnie sprawa wygląda tak:
* Panel od navi nie działa, tj. jedyny przycisk który działa to telefon, który wzbudza ekran na kilka sekund, po czym ten gaśnie, żadne pokrętło, czy inny przycisk nie dział. Sam ekran wzbudza się, jednak również nie reaguje na nic oprócz w/w przycisku telefon. Sam panel najwidoczniej na pewno ma zasilanie ale wydaje się zupełnie niezdolny do sterowania czymkolwiek.
* Samo radio gra, tj muzyka leci, mogę je obsługiwać z poziomu kierownicy, natomiast tak jak wspominałem panel navi zupełnie z nim nie współpracuje.
* Na zdjęciach widać jak to zostało przerobione, wygląda nawet cywilizowanie, nie ma nic poskręcanego czy danego na taśmy, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak to powinno wyglądać prawidłowo.
* Zmieniacz płyt navi działa, płyta jest w środku, chociaż nie wiem czy powinien "mielić" płytę po jej włożeniu, i czy powinno mrugać czerwone światełko.
Moje podejrzenie jest takie, że właściciel zmienił radio, podpiął kable w desce rozdzielczej, natomiast w ten sposób tylko podpiął zasilanie. Jego przeróbkowe zaślepki i końcówki dalej są zainstalowane, i panel dostaje prąd ale tak naprawdę nie jest podłączony do samego radia. Tak jak mówiłem nie wiem jak to powinno wyglądać w oryginale, dlatego zwracam się o pomoc. O ile coś tam znam się na mechanice, tak elektryka, zwłaszcza jednocześnie tak stara i jakby nie patrzeć trochę bardziej zaawansowana to dla mnie teren zupełnie nieznany i sam raczej nie dojdę co jest do czego i jak to powinno być.