BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 19:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E53] Co poszło nie tak? Czyli kodowanie NCSem
PostNapisane: 18 czerwca 2011, 13:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d
Witam.

W E53 X5 zakodowałem światła dzienne (ksenony z czujnikiem zmierzchu). DRLy generalnie działają OK, jednak po paru dniach okazało się, że:

1. po odpaleniu auta włączała się klimatyzacja, mimo że gaszone było z wyłączoną klimatyzacją (trwało to tydzień lub dwa)
2. zdarzyło się raz, że zapaliła się kontrolka od automatycznej skrzyni biegów, po ponownym odpaleniu silnika kontrolka dalej się świeciła, skrzynia cały czas działała w tym czasie bez zarzutu (przypadek jednostkowy)
3. obecnie choroba przeszła na radio: gdy przełącznik od świateł jest w pozycji A i jest dzień lub w pozycji 0 (czyli zawsze gdy włączone są DRLy) nie działa radio (także zmieniarka i kaseciak) - nie reagują żadne przyciski oraz jest cisza w głośnikach (przy czym nawigacja głosowa w tym czasie działa)

Co poszło nie tak?
Ja stawiam dwie opcje:
1. (związana z kodowaniem DRLów) - któryś moduł (pewnie świateł) po kodowaniu zaczął wysyłać po szynie jakieś dziwne dane, które są źle interpretowane przez inne moduły
2. (przypadek, że akurat po kodowaniu) - dostała się gdzieś wilgoć do elektroniki

Ma ktoś jakieś przypuszczenia konkretniejsze? Ma ktoś może schemat elektryczny (CAN chyba?) do E53 taki, żeby zobaczyć które moduły są ze sobą połączone?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E53] Co poszło nie tak? Czyli kodowanie NCSem
PostNapisane: 19 czerwca 2011, 18:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Przekoduj z ciekawości czystym .man i zobacz czy dolegliwości przejdą. Ja raczej obstawiam, ze to zbieg okoliczności i rak zrobiłeś wszystko zgodnie z procedurą kodowania i nie grzebałeś nic w innych modułach to raczej nie jest to związane z kodowaniem w NCS.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1