Regulamin działu
			Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

| 
					 Strona 1 z 1
  | 
			 [ Posty: 5 ]  | 
			 | 

| Autor | 
			Wiadomość | 

| 

Tytan55			

| 

Tytuł: [e39] 525d 2001 Webasto K-bus Breakdown  Napisane: 21 marca 2019, 10:14   | 

| 

| 

| Pierwsze kroki | 

Wiek: 43 Posty: 12 Lokalizacja: 3M						 Moje BMW: e39											 Kod silnika: M57d25 i M57da30									
			 | 

| 

Witam
  Tematów wiele jest ale takiego jak mój problem nigdzie nie znalazłem
  W skrócie piec przechodzi pełny cykl jako dogrzewacz jeśli auto pracuje i nie przerwie się jego pracy poprzez wyłączenie silnika W momencie wyłączenia auta (przerwania pracy pieca) auto nie odstawia pompki paliwa od Webasto. Nadal pompuje paliwo do pieca, po kilku chwilach piec gaśnie i robi przedmuch robi się zadyma oczywiście.
  Nie da się też wystartować pieca z zegara po uprzednim zakodowaniu jako ogrzewanie postojowe. BC przyjmuje timer zapala sie dioda czerwona i w momencie startu nic się nie dzieje. Nie da się tez włączyć pieca za jego pomocą.
  Co zostało zrobione: Kilka piecy i elektronik - piec w pełni sprawny Kodowanie na rożne sposoby Podmiana licznika i panelu klimatronika Podanie stałych plusów na piec licznik i klimatronik
  Komunikacja z piecem prze OBD bez kluczyka w pełni możliwa
  Jakieś pomysły czemu po przekręceniu kluczyka w innej pozycji niż zapłon webasto łapie błąd lini K?? 

| 

| 

| Góra | 
			     | 

| 

| 

cursor			

| 

Tytuł: Re: [e39] 525d 2001 Webasto K-bus Breakdown  Napisane: 21 marca 2019, 11:10   | 

| 

| 

| Specjalista | 

Posty: 2696 Lokalizacja: Racibórz(śląsk)						 Moje BMW: Vectra B											 Kod silnika: X20XEV									
			 | 

| 

W liczniku jakieś błędy masz? 
											 _________________ Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości

| 

| 

| Góra | 
			     | 

| 

| 

Tytan55			

| 

Tytuł: Re: [e39] 525d 2001 Webasto K-bus Breakdown  Napisane: 21 marca 2019, 11:29   | 

| 

| 

| Pierwsze kroki | 

Wiek: 43 Posty: 12 Lokalizacja: 3M						 Moje BMW: e39											 Kod silnika: M57d25 i M57da30									
			 | 

| 

Nie liczniki czyste, w climatroniku tylko błąd dodatkowej pompki który praktycznie zawsze występuje 

| 

| 

| Góra | 
			     | 

| 

| 

Tytan55			

| 

Tytuł: Re: [e39] 525d 2001 Webasto K-bus Breakdown  Napisane: 3 kwietnia 2019, 13:58   | 

| 

| 

| Pierwsze kroki | 

| 

| 

Update
  Moje obserwacje wyglądają tak:
  Piec nie włącza się po podaniu 12V na pin pierwszy a chyba powinien? Zero reakcji. 
  W/g WDS wygląda na to że piec po podaniu 12v na pin 1 musi skomunikować się z klimatronikiem żeby ten wysłał komendę po Lini K do pieca "włącz się"???
  Komunikacja z Webasto przez OBD odbywa się poprzez liczniki czyli po CAN i potem od licznika po lini K także to moim zdaniem eliminuje go jako problem.
  Na schemacie linia K miedzy piecem a klimatronikiem gdzieś się rozgałęzia i idzie zapewne za schowek do "huba" liń K?? 

| 

| 

| Góra | 
			     | 

| 

| 

Tytan55			

| 

Tytuł: Re: [e39] 525d 2001 Webasto K-bus Breakdown  Napisane: 23 kwietnia 2019, 09:01   | 

| 

| 

| Pierwsze kroki | 

| 

| 

| Góra | 
			     | 

| 

| 
					 Strona 1 z 1
  | 
			 [ Posty: 5 ]  | 
			 |