BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 15:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91] zaryglowały się drzwi POMOCY
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 09:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91, e87fl, e53fl
Witam.

Chłopaki proszę o pomoc! Mam już dość tego mojego mechanika.

Kupiłem sobie e91 i miałem problem z zamykaniem drzwi, zaprowadziłem samochód do mechanika po czym stał tam TYDZIEŃ! On mówił coś o jakimś modułu nadwozia że się spalił i on musi zaprogramować i że się go programuje 5 godzin. OKej niech będzie mówię.

Wkońcu po tygodniu odzyskałem sprawny samochodzik i było super aż do dzisiaj.

Otóż rano schodzę do mojej czarnulki otwieram samochód i jest ok, jade w jedno miejsce, otwieram, zamykam, jest ok. Podjeżdżam pod prace, gaszę samochód, chce otworzyć drzwi a tu? NIC. To samo co wcześniej, można otworzyć tylko kluczykiem w zamku, a w środku nie otwrzy się żadnych drzwi poza kierowcy, innych drzwi, klamką czy guzikiem nie otworzysz.

O co chodzi? (dzisiaj była ulewa w Częstochowie - może zwarcie?)

Pozdrawiam, Łukasz.

edit:

Okazało się że był przepalony bezpiecznik nr 57 (bezpiecznik od centralnego zamka).
Był tam włożony aż 15A! Co mogło być przyczyną jego przepalenia?

Pozdrawiam, Łukasz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: zaryglowały się drzwi POMOCY
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 16:56 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
misiek172 napisał(a):
Okazało się że był przepalony bezpiecznik nr 57 (bezpiecznik od centralnego zamka).
Był tam włożony aż 15A! Co mogło być przyczyną jego przepalenia?

Pozdrawiam, Łukasz.

Przerabiałem temat zamka, ale nie pamiętam jaki tam jest bezpiecznik. Na forach mówi się, że siłownik klapki paliwa często się psuje i może palić bezpieczniki.

Drzwi kierowcy obsługiwane są osobno a pasażera razem z tyłem i klapką paliwa i chyba bagażnikiem. Przekaźniki do tych elementów są przeciążane.

Poza tym nie wolno szybko zamykać-otwierać bo może spalić się bezpiecznik.

Co do sterowania to centralny zamek uruchamia się za pomocą modułu pod schowkiem. Nie słyszałem, żeby ktoś go programował i to przez wiele godzin? O ile wiem jest to moduł wykonawczy i tam są m.in. przekaźniki uruchamiające drzwi.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

jak na razie wyłączyłem prawe tylnie drzwi i na razie się nie pali, pewnie to one bo widać że było przy nich kombinowane

ale jak wyłaczyłem ich wtyczke to teraz cały czas wyskakuje mi błąd od szyby, konkretnie od tego zabezpieczenia żeby pasażerowie z tyłu nie mogli otwierać. Jak wyłączyć ten błąd?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 16:07 
Forumowicz

misiek172 napisał(a):
jak na razie wyłączyłem prawe tylnie drzwi i na razie się nie pali, pewnie to one bo widać że było przy nich kombinowane

ale jak wyłaczyłem ich wtyczke to teraz cały czas wyskakuje mi błąd od szyby, konkretnie od tego zabezpieczenia żeby pasażerowie z tyłu nie mogli otwierać. Jak wyłączyć ten błąd?

to zdejmij boczek i wypnij wtyczkę z zamka. To obsługa szyby Ci pozostanie póki nie naprawisz. Na allegro możesz kupić zamek od e90 bo są takie same i wymienić. To jest względnie proste, w razie czego służę poradą.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 20:26 
Pierwsze kroki

Witam,

Mam tan sam problem: auto stało tydzień potem nagle po otworzeniu, zamknięciu drzwi kierowcy się tylko zamknęły. Zlokalizowałem bezpiecznik spalony, wymieniłem, potem znów się spalił. bezpiecznik 15A - zamontowałem 20A i po pewnym czasie prawe tylne drzwi przestały się otwierać. Jaka może być przyczyna? co należało by zrobić aby naprawić te drzwi??

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 19:46 
Forumowicz

adamczykk napisał(a):
Witam,

Mam tan sam problem: auto stało tydzień potem nagle po otworzeniu, zamknięciu drzwi kierowcy się tylko zamknęły. Zlokalizowałem bezpiecznik spalony, wymieniłem, potem znów się spalił. bezpiecznik 15A - zamontowałem 20A i po pewnym czasie prawe tylne drzwi przestały się otwierać. Jaka może być przyczyna? co należało by zrobić aby naprawić te drzwi??

Wymienić zamek najprościej. Od 100 - 150 zł na alledrogo.

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 17:47 
Pierwsze kroki

Jeżeli się otworzy z klamki od środka, przy zamknięciu z centralnego te drzwi się również zamkną, nie otwiera się tylko. Czyli to świadczy o zepsutym zamku? A jaka była przyczyna spalenia bezpiecznika? Po wymianie zamka nie powinien się palić?

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 13:56 
Forumowicz

adamczykk napisał(a):
Jeżeli się otworzy z klamki od środka, przy zamknięciu z centralnego te drzwi się również zamkną, nie otwiera się tylko. Czyli to świadczy o zepsutym zamku? A jaka była przyczyna spalenia bezpiecznika? Po wymianie zamka nie powinien się palić?

Miałem podobnie w E90 w tyle. Rozebrałem cały zamek i okazało się, że silniczki w obu drzwiach tylnych były źle wykonane. Musiałem poprawiać lutowanie kolektorów silników. Teraz działa bez zarzutu. Myślę, że to wytwórca silników był kiepski....

Tytuł: Re: [E91] zaryglowały się drzwi POMOCY
PostNapisane: 10 czerwca 2011, 23:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E91 320d
Witam!
Kolego mógłbys mi pomóc z lokalizacją tego 57 bezpiecznika?
Pozdrawiam Maciej

Tytuł: Re: [E91] zaryglowały się drzwi POMOCY
PostNapisane: 11 czerwca 2011, 13:15 
Pierwsze kroki

otwórz schowek, wyjmij tylną ściankę, tam masz bezpieczniki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1