jiGsaw, już pisałem że wszystko zależy od tego co oczekujemy. Ja oczekuję komfortu, wyposażenia, przestronności i bezawaryjności. Muszę mieć auto rodzinne do tego wygodne i szybkie.
E90/E91 to auta małe, auta dobre dla małych rodzin lub młodej osoby. Wyposażenia im nie brakuje za to jak dla mnie są za sztywno zestrojone. Dodatkowo bardzo bogate egzemplarze z dobrego rocznika są drogie. A materiały nie są jakieś kosmiczne. Ja osobiście nie odnalazłem jakiejś wielkiej przyjemności jazdy z małego, ciasnego i sztywnego auta.
S-max to jedyny Van który jeździ jak duże kombi. Jest bardzo przestronne, jest nowoczesne, ma bogate wyposażenie a do tego ma dynamiczne silniki. Za kwotę gdzie mamy bidne 320d z roku 2005-2006 dostajemy Smaxa z rocznika minimum 2008-2009. No i prowadzenie.... jak na przedni napęd to naprawdę obecnie ford jest mistrzem połączenia dynamiki, komforty i precyzji jazdy po zakrętach. Uwierz mi że takim Smaxem da się świetnie i dobrze pokonywać zakręty.
E39 i tu piszę o moim byłym E39 530d. Miał komfort, osiągi, wyposażenie i było to BMW

Ale się moja rodzina nie mieści dlatego jeżdżę fordem. A i jak bym teraz wracał do codziennej jazady BMW to na bank nie wszedł bym w E60/61/90/91. Znów bym kupił E39 z końca produkcji, z dieslem, z automatem i w możliwie najbogatszej opcji.