Nikodem, nie ma co sie bezsensownie napinac, pomimo, ze temat zaczyna przypominac ten o SDI

Zreszta i tak nie do konca zgadzam sie z tym co napisales
1.
Nikodem napisał(a):
Silnik przy spaleniu 6 litrów benzyny wygeneruje 6 dm3 * 33,8 MJ/dm3= 202,8 MJ energii.
Dla osiągnięcia tego samego efektu musiałby spalić 202,8 MJ / 24,8 MJ/dm3 = 8,2 dm3 LPG.
2.
Nikodem napisał(a):
Moc Na LPG może być wyższa - ze względu na bardziej odpowiedni AFR niż PB
3.
Nikodem napisał(a):
Spalanie może być koło 8~15% więcej ze względu na lepsze mieszanie się LPG z powietrzem
1. zgoda, to samo napisalem strone wczesniej, nie chcialo mi sie robic wyliczen, Ty je zrobiles i widac dokladnie o co chodzi.
2. i 3. wykluczaja sie na wzajem. Skoro spalanie LPG ma byc o 5-18% wieksze (lepiej miesza sie z powietrzem) to jak ma to sie do AFR?
Ad2. AFR na benzynie nie jest ustawione optymalnie, kazdy silnik wolnossacy fabrycznie jest troche przelany. Nie wynika to jednak z charakterystyki paliwa, ale polityki producentow. Poprostu przelanie daje bardzo duzy margines bezpieczenstwa dla silnika. Zauwaz, ze wlasnie na korekcji AFR polega chiptuning benzynowych silnikow wolnossacych czy montaz odpowiednio zaprojektowanego dolotu (nie samego filtra), ktory oszukuje przeplywomierz. W przypadku instalacji LPG mozesz sam skorygowac calosc tak, aby otrzymac lepsze AFR (dokladnie tak samo moglbys zrobic w przypadku benzyny).
Ad3. Lepiej miesza sie z powietrzem? To bardzo duzy ogolnik, bo z czym to porownujesz, z instalacja wtrysku benzyny w samochodzie, ktory ma X lat i gdzie wtryskiwacze moga byc juz brudne i nie wydajne? To samo dotyczy wtrysku gazu, to jak dobrze wymiesza sie z powietrzem zalezy od uzytych komponentow. Dla mnie to zbytnie uproszczenie sprawy, aby czyms takim podpierac sie krytykujac takie czy inne paliwo.
Zreszta to nie temat LPG vs. benzyna, nie odbieraj tez tego jako atak na siebie i instalacje LPG

Poprostu idac dalej takim samym tokiem myslenia, moge napisac, ze benzyna i LPG to dziadostwo, bo ja leje nitrometan z E85
bmw power napisał(a):
proszę o rozwinięcie skrótu AFR czy chodzi o sygnał z sondy odpowiednie spaliny i większą dawkę paliwa?
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Fuel_Ratio gugle nie gryza