Galerie do działu „Projekty zmodyfikowanych BMW - łap szpadyl definiszyn” są przenoszone wg. opinii i zdania moderatorów oraz administratorów forum.
Celem działu jest pokazanie ciekawych projektów BMW na tym forum, których modyfikacje przeprowadzone są na wysokim poziomie i skupiają się głównie na stronie mechanicznej i przy okazji „niestandardowych” zmianach stylistycznych.
Głównym kryterium oceny jest poziom modyfikacji BMW jak np. kompresor, turbo, upgrade-y zawieszenia, układu hamulcowego, układu wydechowego, ciekawsze SWAPy itp. BMW przygotowane do sportu, amatorskich wyścigów i weekendowych zabaw
Userzy nie mają możliwości zakładania galerii w tym dziale, galerie są tu przenoszone przez moderatorów i administratorów forum.
Witam Wszystkich, Przedstawiam pierwsze w Polsce na forum BMW E60 530d 401 KM 894 Nm by Przemek4net Poprzednikiem obecnego mojego auta było BMW E39 530d z osiągnięciami 260 KM 600 Nm. Nadszedł czas na zmiany... Zakupiłem BMW E60 z 6-biegową manualną skrzynią, niskim przebiegiem. I się zaczęło...................... Wizualna zmiana: - lampy po liftingu - zderzaki/progi M-PKIET - końcówki wydechu - sportowe fotele - duża NAVI PROFESSIONAL LIFT Układ napędowy: - docisk Sachs Performance - tarcza sprzęgła (bez sprężyn obita kevlar) - sprężyny obniżające zawieszenie Silnik: - duży intercooler - powiększona średnica układu wydechowego - wtryski 219 - turbo oryginalne przerobione wg własnego pomysłu Samochód finalnie programowany przez wysoce wyspecjalizowanego doktora Przemek4net
Ostatnio edytowano 4 września 2023, 21:21 przez lukbmw, łącznie edytowano 11 razy
liczby liczbami, ale taka galeria to do kosza się tylko nadaje
_________________ "Ja to chętnie napiłbym się kawy, ale wszyscy myślą, że ja tylko tą wódę, no i stawiają, a ja nie mam śmiałości, żeby im odmówić"-Jan Himilsbach
Tytuł: Re: lukbmw-->>530d 401 KM 894 Nm by Przemek4net
Napisane: 15 maja 2016, 09:35
Częsty bywalec
Witam, to jest tak: Łukasz nie siedzi na forach po 10h (5 w pracy jedzac bulke za komputerem i 5 w domu po pracy) ale pracuje wykonujac uslugi (niezwiazane bezposrednio z motoryzacja): spawarka, tokarka itp. Mial parcie na 400, kombinowal mechanicznie, byl u roznych tunerow - oni prowadza biznes i nie maja czasu testowac 20 roznych modow bo nie na tym biznes polega - lepiej oplaca sie zarzucic czipa (jako kopia poprzedniego czipa/klienta) na auto, dopasowac pod usera (wiecej/mniej wachym turbo, wlaczyc/wylaczyc DPF itp), zrobic wykres i skasowac "tysiaczka". Gdyby jakis zawodowiec by mu to robil albo robilby probono albo skasowalby Lukasza 20 tys Tak sie zlozylo ze ja mechanicznie nie jestem w stanie przygotowac sobie turbiny, pospawac itp.... on mi pomogl mechanicznie a ja mu "softwarowo".... trafilismy na siebie i pomoglismy sobie - ja mu czipa (trylion wersji) a on mi mechanicznie i tyle.... Pozdrawiam, Przemek
Napisane: 15 maja 2016, 11:38
Forumowicz
Auto, aby osiągnąć moc, trochę pojeździło po hamowniach. Po pierwszym hamowaniu w VTECH-u chciałem jechać do domu, bo auto osiągnęło magiczne 401 KM. Zapytałem technika czy to jest wiarygodny wynik i czy będę się mógł chwalić nim na forach. Odpowiedź była twierdząca. Po wielu hamowaniach, gdy auto było mocno "zgrzane", dostało największe obciążenie na rolki, aby się maksymalnie napompowała turbina i wówczas osiągnęło 941 Nm. Na razie mam obawy, by wcisnąć gaz do dechy na 5 czy 6 przy 2000 obrotów. Zobacz całą galerię | Aukcjoner.pl - darmowe galerie na Allegro
Napisane: 15 maja 2016, 18:44
Częsty bywalec
Witam, auto 100-200 przyspiesza tak (wyciete z jego filmiku 100 - 200: jak widac film zaczyna sie przed setka i konczy po 200)
W opisie filmu jest 401 ale byla to powiedzmy "beta release" (nie mniej niz 390ps)
jakas wersja starsza (360 - 370ps szacuje)
Jest cos co jeszcze hamuje silnik... czy to konstrukcja turbo ogranicza przeplyw spalin czy moze cos w dolocie a moze jeszcze cos innego - ja tego nie wiem (jak Lukasz bedzie sie nudzil to moze wyczai) W okolicach 3200-3500 silnik przeje kazda ilosc paliwa i powietrza (jakby wydajnieszy uklad wtryskowy byl / wieksze turbo 1000nm jest realne) ale pozniej idzie mu ciezej jednak ponizej 390ps do 4200 nie schodzi
Zdradze: auto ma seryjny kalizator oraz turbine GT2260 starego typu (ta na sruby skrecana jak e46/e60 204/218PS) - oczywiscie mocno przerobiona Nie jest to GTB bo za tym idzie duuuzo pracy bez pewnosci, ze to ma sens/cos da/ (ja nie odwaze sie napisac ze GTB jest bez sensu - ale do 400 da sie bez niej podejsc)
Szukanie waskich gardel to podstawa: "robisz moda", but i logujesz parametry silnika + mierzysz sekundy jak nie ma hamowni... powiodlo sie to super... nie to drapiesz sie po [i]łepetynie[i/] i szukasz dalej Z racji tego ze z "GCSem" sie znaja wiec pare wypraw na hamownie tez odbyl by jakies "milestonesy" posprawdzac
Z racji odleglosci (Wroclaw - Krakow) Lukasz musial nauczyc sie programowac auto "po kablu" (ma "galeciaka") i robic logi (bez tego sprawa nie byla realna)
Wspomnialem o logach - o co kaman... Kazdy zna inpe: pytanie: czy mozna w inpie sprawdzic jaka mamy dawke paliwa, jakie jest wysterowanie vnt, jaki mamy kat wtrysku i zapisac te dane do pliku by w excelu je pozniej analizowac? Odpowiedz brzmi nie (kilka sensownych parametrow jak np zadane vs faktyczne ladowanie turbo mozna ogladac w formie progressbarow i wsio)
Nie wiem dlaczego ten program zostal zrobiony tak by byl kulawy /marketing?/(dla vw jest vagcom/vsds i taka funkcjonalnosc oferuja od 20 lat: biore golfa 1.9TDI - kabel za 30pln, soft, 3ka i but i wiem co sie w motorowni dzieje... z BMW tak latwo nie jest)
Na bazie ediabasu pewien programista (Pheno) stworzyl program testo - to byl ten brakujacy element (program zostal udostepniony za darmo - bylem jednym jego z betatesterow tego) /Pheno ma polskie korzenie ale po polsku nie mowi/ http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... graph-view
Przy jego pomocy mozna "zlogowac" parametry do pliku CSV by je pozniej na spokojnie w excelu analizowac
To byla podstawa oceny modow... widac bylo jak T wstaje, przy jakim wysterowaniu VNT (zadna hamownia tego nie powie) osiaga zadane ladowanie itp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości