BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525tdsA - Tryb serwisowy skrzyni - wyłączenie
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 525tdsA
Witam!
Mam następujący problem: Kupiłem przedwczoraj e34. skrzynia wskakiwała w tryb serwisowy czyli tylko 3ka i wsteczny po chwili jazdy. Podobno miała wystarczyć wymiana oleju w skrzyni, by błąd zniknął. Wymieniłem olej, i teraz tryb serwisowy włącza się od razu :D Jaka może być przyczyna? Próbowałem podłączyć komputer sterujący pracą skrzyni od innego e34 i problem był ten sam. Czy wystarczy pojechać do mechanika i skasować błąd, czy będzie się on pojawiał znowu i oznacza to coś poważniejszego? Chwilę po odpaleniu samochód jechał normalnie, zmieniał biegi tak jak powinien, ale zaraz wskoczył serwis i już został :)

Aha, podobnież można samodzielnie wyłączyć tryb serwisowy skrzyni stykając coś w gnieździe do podłączenia komputera... Co konkretnie, i na ile jest to bezpieczne, żeby dodatkowych kłopotów sobie nie narobić?

Z góry dzięki za pomoc ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] 525tdsA - Tryb serwisowy skrzyni - wyłączenie
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 10:05 
Pierwsze kroki

Sory, że podbijam temat, ale we wtorek mam pilny wyjazd :D

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 19:01 
Pierwsze kroki

Byłem na komputerze... i nic nie powiedzieli :D To chyba niestety jednak jakaś awaria skrzyni, nieraz jak jej odbije to chodzi normalnie i wszystkie biegi są, nieraz z jedynki pomota się co wrzucić i na awaryjny wrzuca, a nieraz od razu awaryjny :/ Co to może być? Zanim pojadę do fachowca od skrzyń chciałbym wiedzieć ile kasy szykować ;) Mam w razie czego drugą 5HP18, ale z innego modelu, ale podobno większość elementów pasuje?

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 19:47 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
witam,kolego na poczatek sprawdziłbym gniazdo połeczeniowe na skrzyni,to okrągłe.....czy nie ma wilgoci lub jakies śniedzi i korozji.....widziałem juz zasniedziłe styki w tym gniezdzie własnie w tds 525 i skrzyni 5hp18....kolega za rada "mechaników "juz chciał skrzynie wymieniać....a wystarczyło czyszczenie i konserwacja stykow.....moze to pomoze.....oby....pozdro

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 19:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
koszt naprawy skrzyni to 5-7k, w sumie to chyba najdroższa część do naprawy w naszych autkach wiec gratuluje zakupu ;)
skoro spece od kompa nie nie znalezli to zmień ich
a najlepiej sam juz wiesz -zaklad specjalizujacy sie w automatach

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:12 
Pierwsze kroki

becek napisał(a):
koszt naprawy skrzyni to 5-7k, w sumie to chyba najdroższa część do naprawy w naszych autkach wiec gratuluje zakupu ;)
skoro spece od kompa nie nie znalezli to zmień ich
a najlepiej sam juz wiesz -zaklad specjalizujacy sie w automatach

5-7 k :szok: To chyba na nowych, oryginalnych częściach :D O wiele bardziej opłaca się kupić z 2 sztuki skrzyń nie na chodzie i z 3ch złożyć jedną porządną :] Zastanawia mnie to, że nieraz załapuje i normalnie przerzuca biegi zanim się na serwisowy przełącza... Może gdzieś się zwarcie robi, albo faktycznie jakieś styki nie łączą tak, jak kolega wyżej mówił? Sprawdzę to jutro, Ale skrzynia była przecież dopiero co wyjęta i włożona bo wymieniany był ohring przy sprzęgle, jakby były te styki w kiepskim stanie, to mechanik przecież zwróciłby na to uwagę...

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:22 
Forumowicz

kolega był w Poznaniu u 2 mechanikow...1 nie bede mowił kto bo P-n bardzo znany zajmuja sie tylko skrzyniami z gory olał sprawe i nawet nie zajrzał -stwierdził ze naprawaok 3000 zł i bedzie oki,wraz z olejemi i filtrem..drugi znowu stwierdził ze napeno trzeba wymienic olej .....i nie ma pewnosci ze to pomoże.....w sumie też zbagatelizował temat...a okazała sie nieszczesna wtyczka.....kolega jeżdzi do dzis i mineły prawie 2 lata i spokoj wielki.....tak wiec znalezc dobrego "machera"od automatu to jak wygrac w totolotka.....niestety.....pozdro

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:33 
Pierwsze kroki

A, i jeszcze jedna sprawa, która może mieć coś z tym wspólnego :] Na ekraniku, gdzie wyświetlany jest używany tryb pracy skrzyni i bieg oraz symbol trybu awaryjnego w miarę rozgrzania silnika blakną wyświetlane symbole, aż w końcu stają się całkowicie niewidoczne po ok pół godziny-godzinie jazdy...

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:53 
Forumowicz

oznaczeniami na wyswietlaczu bym sie nie przejmował ...to wina wyswietlacza....typowa przypadłosc w e34.......nic wspólnego ze skrzynia....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1