BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 525tds brak mocy
PostNapisane: 28 maja 2007, 21:35 
Pierwsze kroki

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam taki problem:
mam e34 525tds z '92r. i od pewnego czasu zaczal sie dziwnie zachowywac silnik, po zagrzaniu brakuje mu mocy, tak do 2500 obr/min powyzej jakos w miare idzie, ale caly czas towarzyszy temu czarny dym z rury. Podejrzenia padly na pompe wtryskowa ktora zrobilem, no i dalej jest to samo, powiedzieli mi ze to moze byc turbina ze nie dmucha, jednak z tego co ja sprawdzalem to dmucha w miare dobrze, znalazlem jednak nieszczelnosc w intercoolerze, czy to moze byc od tego?? Jesli ktos sie z tym moze kiedys spotkal to prosze o podpowiedz bo juz nie wiem co mam o tym myslec.
Pozdrawiam.
kamill88

Ostatnio edytowano 29 maja 2007, 08:41 przez kamill88, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2007, 22:17 
Pierwsze kroki

a olej ci nie ucieka ? albo przypadkiem sie go nie robi wiecej ? zmierz kompresje na cylindrach, byc moze uszczelka pod glowicą.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 06:47 
Pierwsze kroki

no nie zauwazam spadku oleju czy tez jego przybierania, dlatego wydaje mi sie to juz dziwne, jestem mechanikiem i mam tez kilku znajomych z dosc dlugim stazem mechanicznym ale oni tez sie nie spotkali z takim czyms, chociaz jeden mowil ze jak w przejsciu od turbiny przez intercooler do wejscia do kolektora bedzie jakas nieszczelnosc to moze sie tak dziac. dzis zawiozw ta chlodnice do spawacza, jak da rade to ja zaspawa i sie wtedy okaze czy to to , czy jeszcze cos innego

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, 06:48 
Pierwsze kroki

widze ze nie ma madrego zeby mogl doradzic cos konkretnego :looka: , szkoda.
w kazdym razie dzis bede mial drugi intercooler to moze problem sie rozwiaze jak go zaloze, zobaczymy.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2007, 10:03 
Witam jakiś czs temu kupiłem takie auto jak twoje,kupiłem je z dziurawym interculerem .po wymianie nabrała mocy, ale różnica była niewielka.Zobacz czy przypadkiem turbina nie żyga loejem do intrculera ,a może masz zapchany zaworek zwrotny na przewodzie paliwowym za filtrem tak się też zdaża.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2007, 13:12 
Pierwsze kroki

zOBACZ POMPE WTRYSKOWA W TYCH MODELACH POJAWIA SIE TEN PROBLEM

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 11:22 
Pierwsze kroki

Witam,
pompa wtryskowa była robiona bo właśnie było podejrzenie że to przez nią, ale jak się okazuje to chyba nie. Wczoraj wymieniłem intercooler no i niestety jest to samo, zawór zwrotny wydaje się dobry, co do turbiny to troszke "mgli" olejem ale nie na tyle żeby powiedzieć że rzyga. No i problem dalej nie rozwiązany:/ Jeśli ktoś miał coś takiego to proszę o pomoc bo już nie wiem co mam zrobić z tym.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 11:57 
Specjalista

Czarny dym z rury wydechowej, świadczy o zbyt dużej ilości paliwa w mieszance.
Powodem tego, może być zbyt duże dawkowanie, co wynikać może z usterki pompy i lejących wtrysków. Ale jest jeszcze inny tryb myślenia w takiej kwestii. Skoro pompa była robiona i jest z nią git, a wtryski napewno są dobre i nie leją, to szukać przyczyny nalezy w dolocie powietrza. Do właściwej mieszanki potrzeba nie tylko paliwa, ale również i powietrza. Jeśli można powiedzieć, że jest za dużo paliwa, to inaczej też mówiąc, można powiedzieć: za mało powietrza.
W takiej sytuacji, wszystko skupia się na turbinie. Jest już widocznie nie wydolna, lub coś się z nią stało, skoro piszesz, że stało się to nagle. Nie podaje istotnego ciśnienia powietrza, koniecznego do utrzymania proporcjonalnej dawki i sprawia, że silnik nie ma mocy - a na samym paliwie nie jest to możliwe.

To wszystko z teoretycznej analizy Twojego opisanego problemu. :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 12:25 
Pierwsze kroki

Kolego a czy nastawnik pompy masz dobrze ustawiony kazdy trzeba indywidualnie do silnika ustawić .Tym bardziej jak pompa była robiona

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 12:37 
Specjalista

Cytuj:
Czarny dym z rury wydechowej, świadczy o zbyt dużej ilości paliwa w mieszance.

Co oznacza że podniesieniem dawki paliwa poprzez regulację nastawnika nic nie wskura.

O rany - zaczynam cytować samego siebie :przestraszony:- muszę się chyba lepiej wyspać :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:06 
Pierwsze kroki

pompa była robina, ale nie jako sama pompa tylko oddałem auto do nieautoryzowanego serwisu BMW, zajmują się tam tylko bmkami.
Z drugiej zaś strony też myślałem że może być za mało powietrza, ale teraz byłem na próbie i wygląda to tak, że na zimnym silniku idzie dobrze i zero bymu z rury, ale kiedy wskaźnik temp. wody stanie na połowie (czyli tak jak ma stać normalenie) wtedy zaczyna się to co opisuje wyżej, no i jeszcze na postoju też się wkręca na obroty bez problemu, tylko podczas jazdy na obciążeniu ma problem.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:13 
Specjalista

Czyli ewidentnie turbo. Na zimnym silniku potrzebna jest wzbogacona dawka, którą przepala i dymu nie ma, a na postoju zaś aby wykręcić silnik na obroty, turbo również jest zbędne.
Zapomniałeś pewnie dodać,że na zimnym silniku, kiedy to nie kopci mocy auto także nie ma. :D

Ja obstawiam turbo. Nawet się dziwię, że w serwisie aczkolwiek w warsztacie w którym byłeś, a w którym to naprawiają głównie BMW nie sprawdzili danych jakie zbiera czujnik cisnienia w kolektorze ssącym o cisnieniu powietrza wytwarzanego przez turbo.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:24 
Pierwsze kroki

sprawdzali pod komputerem i gosciu mowil ze prawdopodobnie turbo, ale nie bylo ich szefa i nie byli na 100% pewni wiec probowalem na wlasna reke sprawdzic bo wymienic czy zrobic turbine to nie sa takie male zas koszty, wiec chcialem sie upewnic, bo mam juz dosc wyrzucania pieniedzy na darmo, zwlaszcza ze juz sporo kasy wsadzielm w to auto (polowe tego co jest warte) a ono dalej w kulki leci

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:30 
Specjalista

Odłącz przewód doprowadzający powietrze do kolektora ssącego i się przejedź. Jak nie będzie róznicy ze stanem sprzed, to turbo do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:39 
Pierwsze kroki

odłaczałem przedow od turbiny da chlodnicy i na postoju lekko gazowalem i dymil jeszcze bardziej, ale jechac tak nie probowalem, sadzac po tym ze bardziej dymil to pewnie by jechal tak samo, wiec moze i to turbina :chytry:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:45 
Specjalista

Turbina nie pada całkowicie i zawsze coś tam ciśnie, więc skoro po zdjęciu przewodu kopciła jeszcze bardziej, to mamy dowód że silnikowi brakuje powietrza w postaci cisnienia powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:50 
Pierwsze kroki

czyli jest pewnosc na 99% ze to turbina :chytry: no to tyle dobrze ze juz cos wiadomo wiecej, a przede wszystkim wiadomo czego sie czepic, bo mialem nadzieje ze wymiana intercoolera zalatwi sprawe, ale po wymianie jak bylo to samno to mi rece opadly, ale teraz znow mam nadzieje :chytry:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:52 
Specjalista

Bez intercoolera też powinna chodzić prawidłowo. Jedynie nieszczelność jest nie mile widziana.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 21:09 
Pierwsze kroki

dziś oddałem turbine do regeneracji, jutro ma być zrobiona, zobaczymy co się bedzie dzialo po zamontowaniu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2007, 07:44 
Pierwsze kroki

turbina zrobiona a założona, auto dalej się zachowuje tak samo:/
teraz to już zupełnie nie mam pojęcia o co chodzi, ma ktoś może nr tel do jakiegoś serwisu bmw, gdzie mogą coś doradzić bez kasowania 500zł za diagnozę która nie jest nic warta?
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1